اختلالات مجاری صفراوی چیست؟!


اختلالات مجاری صفراوی چیست؟!

اختلالات مجاری صفراوی چیست؟!

عوامل ایجاد یا تشدید کننده: تندخویی و بدبینی، نمک، قرص های جلوگیری از بارداری، مسهل های شیمیایی، مصرف زیاد مرکبات، گوشت ریز، شیر و پنیر تخمیر شده، میوه های هسته دار، کرفس، غذاهای چرب و گوشتی و سرخ کرده و شور، توت، آلبالو، سیر (بیش از اندازه)، مربای پوست قالی یا نارنج، کمبود ویتامین های «A، گروه K B». درمان: آب زرشک، آلبالو، رژیم انگور، کرفس، نعناع،، ریواس، عرق کاسنی، خیار + شکر، خیار چنبر + تمبر هندی، آب شلغم خام، خیسانده آلو،ابغوره، دوغ، ماست، «آب انار شیرین با پیه (لفاف) داخل آن + شکر + لیمو ترش + کمی آب» را بجوشانید تا آب آن نصف شود و بعد یک تا دو ان در روز بنوشید، سوپ «ماش + گشنیز + جو+ عدس + شلغم + هویج + آبغوره»، جوشانده «گل همیشه بهار + بنفشه خشک».لتهاب مجاری صفراوی (زرداب‌راه‌ها) که براثر انسداد آن‌ها یا پس از عمل جراحی رخ می‌‌‌دهد را التهاب مَجاری صَفراوی، آماس زَرداب‌راه[۱] یا کُلانژیت (cholangitis) می‌گویند.التهاب مجاری صفراوی ناشی است از سنگ کلدوک (سنگ در مجاری صفراوی مشترک) که صفرا را از کیسه صفرا به روده باریک انتقال می‌دهند. این بیماری اغلب ناشی از سنگ کیسه صفرا (کله لیتیاز) بوده و همراه با کله سیستیت (التهاب کیسه صفرا) می‌باشد. علائم این بیماری در اینگونه موارد مشابه کلسیستیت بوده و به دو شکل مزمن (کولیک صفراوی) و حاد (کلانژیت صعودی) دیده می‌شود.در کلانژیت به خصوص فرم حاد ما عفونت باکتریایی مجاری صفراوی را داریم شایع‌ترین ارگانیسم‌های ایجاد کننده باکتری‌های هوازی گرم منفی روده‌ای مثل ای کلای، کلبسیلا، کلوستریدیوم، باکتروئید‌ها، آنتروباک‌تر و استرپتوکوک‌های گروه D هستند.سپسیس در سیر بیماری کلانژیت یک یافته غالب می‌باشد بنابراین ارزیابی تشخیصی و مداخله سریع در این بیماری ضروری است.کیسه صفرا در زیر لوب چهارم کبد و چسبیده به آن در طرف راست و بالاي شکم قرار گرفته است. طول آن در حدود 7-8 سانتیمتر و حاوي 80 تا 100 سانتیمتر مکعب صفرا است. یک لوله باریک به نام مجراي سیستیک، کیسه صفرا را به مجراي اصلی کبد وصل میکند. صفرا که در کبد ساخته شده و در هضم غذا نقش مهمی به عهده دارد توسط مجراي اصلی صفرا یا کلدوك، وارد قسمت اول روده باریک میشود. کیسه صفرا یک مخزن ذخیره براي صفرا نیست. صفرا مرتباً در کبد ساخته میشود. پس از خوردن غذا، کیسه صفرا منقبض شده و صفرا را در داخل روده تخلیه میکند. این انقباض در اثر تحریک هورمونی توسط هورمون کلهسیستوکینین است. ترکیب اصلی صفرا را کلسترول، بیلیروبین و نمکهاي صفراوي تشکیل میدهند. بیلیروبین از آزاد شدن هموگلوبین در گلبولهاي قرمز منهدم شده بدست میآید. این ماده پس از انتقال به کبد از طریق صفرا دفع میشود. نمکهاي صفراوي که به وسیله سلولهاي کبدي از کلسترول ساخته میشوند براي هضم و جذب چربیها، ویتامینهاي محلول در چربی و بعضی از مواد معدنی ضروري میباشند. صفرا وارد مجاري صفراوي شده و در نهایت از طریق مجراي مشترك صفرا و پانکراس وارد دوازدهه میشود. در طی عمل هضم با رسیدن غذا به دوازدهه (قسمت فوقانی روده باریک)، با تحریک هورمونی، صفرا وارد دوازدهه میشود.

دیدگاه خود را مطرح فرمایید . وظیفه ماست که به سوالات شما پاسخ دهیم

پاسخ دیدگاه شما ایمیل خواهد شد