از گل قاصدبیشتر بدانیم…./ قسمت اول


از گل قاصدبیشتر بدانیم…./ قسمت اول

از گل قاصدبیشتر بدانیم....

 

گل قاصدTARAXACUM OFFICINALE WIGG 

گل گیاه یک ساله علفی، دارای شیره شیر مانند از خانواده مرکب گل هاست. (Compositae) بلندیش به ۲ تا ۵ متر میرسد. نام لاتینی آن از واژه یونانی tataSSeinگرفته شده که معنایش «تسکین بخش» میباشد. گل قاصدک گیاهی ساده و فراوان است. در همه جا در بیابان، کوه ها، باغ ها، جنگلها، بوتهزارها، اطراف خانه ها و کنار راهها دیده میشود. هم در سایه و هم در آفتاب می روید. دمچه گل آن از برگ هایش درازتر بوده، توخالی و دارای یک گل تاجی شکل است. شب به هنگام سرما و قبل از باران گل های خود را میپوشاند و با این شیوه گل خود را از سردیو رطوبت حفظ میکند. بذر آن دراز بوده، کاکل پشمی زیاد و دم چه درازی دارد که چتر مانند است و بعد از رسیدن باز می شود. هر گل آن تا  ۲۰۰ دانه بذر چتردار دارد تمام اندام های این گیاه حاوی یک شیره ی شیر مانند است. در ماه های فروردین و اردیبهشت و بعضاً تا آخر پاییز گل میکند. در تاجیکستان، افغانستان و ایران در اوایل بهار برگ های تمیز آن (تا پیش از باز شدن گل) به عنوان سبزیجات بهاری استفاده می شود. در فرانسه، اتریش، آلمان، هلند، ژاپن، هند و آمریکا گل قاصدک همچون یک گیاه زراعتی کشت می شود. در بسیاری از کشورهای جهان از برگهای تازه و نورس آن در غذاهای گوشتی، ماهی، سالادها و داروها استفاده میکنند. همچنین میتوان از برگهای قاصدک سوپ و آش ترشک و از ریشه بریان شده آن قهوه مصنوعی آماده کرد.

ترکیب شیمیایی

ریشه های گل قاصدک دارای آنولین ۲۰ تا ۳۰٪، قند ٪۱۵، کاروتنوئیدها، چربی، اسیدهای آلی، آهن، کلسیم، منگنز و فسفر است. برگها و گل تاج آن ویتامین C (تا ۵۰ میلی گرم درصد) و ویتامین ۱۲ B دارد. در گرد گل آن باریم، منیزیم، استرانسیوم، مس، نیکل، مولیبدن و کبالت دیده می شود. اهمیت اقتصادی. از برگهای نورس گل قاصدک سالاد و ادویه برای غذاهای گوشتی و ماهی آماده کرده، سوپ و آش میپزند. غنچه های آن را با ترشی آمیخته، برای سالاد روسی و دیگر غذاها استفاده کرده و از ریشه بریان شده آن قهوه مصنوعی آماده می کنند. برای از بین بردن تلخی آن برگها را قبلاً ۲۰ تا ۳۰ دقیقه در آب سرد شور می خوابانند. در طب سنتی. گل قاصدک از زمان های قدیم برای درمان تب و الرز، افزایش اشتها، اصلاح وضع گوارشی، یبوست، زردی (هپاتیت)، بیماریهای التهابی سیستم ادراری، سنگ کلیه و سل استفاده می گردید. از شیره آن، همچنین عصاره ی ریشه و یا برگها (به شکل پانسمان مرطوب)، برای درمان اگزما، زخم ها، کفگیرک، زگیل، کورک و سوختگى به شکل زیر استفاده می شود:برگهای تمیز گل قاصدک را کمی در هاون یا روی تخته کوبیده به شکل مدور، آن را روی یک یا چند لایه از برگ های بزرگ گل قاصدک و گیاهان دیگر پیچانده، به مدت ۴ تا ۸ دقیقه روی شعله میگذارندسپس مرهم گرم را روی موضع ضرب دیده برای ۴ تا ۶ ساعت میبندند.گل قاصدک برای بیماران ضعیف و کم خون مفید است.از گل قاصدبیشتر بدانیم..../ قسمت دوم

دیدگاه خود را مطرح فرمایید . وظیفه ماست که به سوالات شما پاسخ دهیم

پاسخ دیدگاه شما ایمیل خواهد شد