از گیاه نخود بذری چه میدانید…؟؟


از گیاه نخود بذری  چه میدانید…؟؟

از گیاه نخود بذری  چه میدانید...؟؟

 

نخود بذری PISUM SATIVUM L و نخود گوسفندی و یا نوتCICERL

نخود بذری گیاه یک ساله علفی از خانواده رستنی های لوبیایی می باشد.Leguminosae JuSS قدش ۵۰ - ۱۰۰ سانتیمتر و برگهایش پردار و بیضی شکل است. در آسیای میانه و ایران، نخود از دوره های قدیم مشهور بوده و به عنوان گیاه غذایی و خوراک دام کشت می شود.نوت گیاهی یک ساله بوده بلندیش تا ۸۰ سانتیمتر میرسد. ساقه ای نیرومند، شاخدار و راست دارد. برگهای آن غیر پر مانند و گل هایش عادتاً سفید و سرخ مایل به بنفش هستند.غلافه اش کوتاه بوده و حاوی یک تا ۳ بذر است که مدور و کمی زاویه دارند. نوت یکی از گیاهان قدیمی است که در یونان، روم، مصر و آسیای میانه کشت می شده است.نزدیک به ۳۰ نوع آن در قسمت شرقی مدیترانه قدیم مشهور بود. در روسیه و کشورهای اطراف، ۲۰ نوع آن می روید.ترکیب شیمیایی مواد مفید موجود در نخود عبارت اند از: پروتئین (٪۲۳)، آمینو اسیدهای ضروری (والین، ایزولوسین، لوسین، لیزین، متیونین، ترئونین و تریپتوفان)، آمینو اسیدها غیرضروری، چربی، قندها (گالاکتوز، گلوکز، فروکتوز) همی سلولز، بافتهای سلولی، نشاسته،پکتین، ویتامین های E,B12,B6,B2,B1 و بتاکاروتن، پتاسیم، کلسیم، سیلیسیم، منیزیم، سدیم، گوگرد، فسفر، کلر، آلومینیم، باریم، وانادیم، آهن، ید، کبالت، منگنز، مس، مولیبدن، نیکل، قلع، سلنیوم و روی.همچنین مواد شیمیایی سودمندی که در نوبت وجود دارند مشتمل بر: پروتئین (۲۰٪)، چربی و اسیدهای چرب، دی ساکاریدها، نسوج سلولی، نشاسته، ۲۰ نوع اسید آمینه از جمله گلوتامین و آسپارژین، پتاسیم، کلسیم، سیلیسیم، منیزیم، گوگرد، فسفر، قلع، باریم، آهن، مولیبدن، سلنیوم و روی می باشد.در واقع نوت از نظر دارا بودن سلنیوم رتبه اول را در بین تمام رستنیهای لوبیایی به خود اختصاص می دهد اهمیت اقتصادی. نخود را در خوراک به شکل جوشانده شده استفاده می نمایند و از آن کنسروهای مختلف آماده می کنند. نخود خام را به شکل تازه یا کنسرو شده استفاده نموده آن را با سالادهای مختلف و خوراکهای گوشتی همراه می کنند.نوع روی زمینی آن به عنوان خوراک دام بسیار مناسب است.نوت به شکل جوشانده شده در خوراک استفاده می شود. ضمن آن که برای آماده کردن قهوه ی مصنوعی نیز مورد مصرف دارد.ساکنان بومی آسیای میانه نوت خیس شده و یا جوشانده را با برنج (آش پلو) همراه میکنند. نخود بو داده در دیگ گرم شده (بدون روغن) به تنهایی و یا مخلوط با گندم، کنجد و تخمه کدوی بو داده از تنقلات مورد علاقه تاجیکان است.در طب سنتی نخود خام را به شکل تازه، جوشانده، از عصاره  برگها و پوست دانه نخود به عنوان داروی مدر، برای درمان بیماری سنگ کلیه استفاده می شود. شیره   شاخه ها و پوست نخود بذری برای درمان بیماریهای پوست و درماتیت کاربرد دارد.عصاره نخود خام تنها و یا آمیخته با سفیده تخم مرغ برای خارش، زخم های چرکدار، از بین بردن لکها و خونریزیها استفاده می شود.ضماد آرد نخود نیز با همین هدف به کار میرود. نخود برشته در طب سنتی تاجیک با هدف متعادل ساختن عمل دستگاه گوارش و جلوگیری از یبوست به سالمندان پیشنهاد میگردد.در طب کهن راجع به ویژگی های شفابخشی نخود، بقراط نوشته است: نخود غنایی نیرومند بوده، به عنوان مدر عمل نموده و شهوت را طبقه بندی کرده است. مزاج آن گرم و خشک می باشد. نخود سیاه نیرو بخش است.جوشانده نخود داروی یرقان و آسیت بوده و انسداد کبد و طحال را می گشاید. جوشانده ی نخود سیاه با روغن ترب وحشی و جعفری، سنگ مثانه و سنگ کلیه را خرد میکند. عصاره آن اگر ناشتا خورده شود صدا را باز می کند. نخود به شکل مرهم و یا خوراکی خونریزی را قطع کرده و رنگ رخسار را تازه نموده و ورم های گرم و سخت را تحلیل می برد.این گیاه برای درمان رخنک های مرطوب سر و عصاره آن برای دندان درد و ورم های گرم وسخت جنبه ی دارویی دارد.روغن نخود در درمان ریزش مو و آرد آن در مداوای زخم های وخیم، زخم های سرطانی و خارشک به کار میرود.به گفته محمد حسین شیرازی نخود تقویت کننده و خون ساز است. خصوصاً برای ریه مفید بوده و اشتهاآور نیز هست. تن را چاق نموده، ایجاد نفخ می کند. ویژگیهای منفی نخود را با مصرف بادیان، زیره و در بعضی حالات سرکه با عسل خنثی میکنند.بعد از خوردن نخود، نوشیدن آب سرد ضرر دارد.در طب تبت ذکر شده که نخود خوشمزه بوده، تأثیر سردکنندگی داشته و به خوبی هضم می شود. ویژگی نیروبخشی داشته، خونریزی را قطع کرده، و ضداسهال استنخود چینی، سرفه و تنگی نفس را از بین برده و برای بواسیر مفید است. ایو ماده همچنین سنگهای مثانه را نیز خارج می کند.طب معاصر اثبات نموده است که در ترکیب نخود بذری و نوت همراه با ویتامین ها، نمکهای معدنی و یاخته ها، مقادیر قابل توجهی از اسیدهای ضروری وجود دارند، که با ترکیب شیمیایی و فیزیولوژیک خود به پروتئینهای حیوانی بسیار نزدیکند.بنابراین مواد موجود در آن برای کم خونی، لاغری، یبوست و دیگر بیماریهای اعضای داخلی مفید است. در ترکیب نوت مقدار کافی سلنیوم (۲۸ میلی گرم ٪) دیده می شود که عمل ضداکسیداسیون داشته و از پیدایش بعضی شکل های ورم و زخم جلوگیری می نماید.

تدابیر احتیاطی

نخورد و نورت در افرادی که به آنها عادت ندارند ایجاد نفخ نسبتاً شدید می کنند. خوردن بادیان، زیره یا همراه کردن آنها با خوراک، این  ویژگی منفی ار از بین می برد

دیدگاه خود را مطرح فرمایید . وظیفه ماست که به سوالات شما پاسخ دهیم

پاسخ دیدگاه شما ایمیل خواهد شد