خانه / بیماریهای مخصوص کودکان / تغذیه نوزاد و شیرخوار با فنجان و با قاشق
غذاهای مقوی برای کودکان کم وزن
غذاهای مقوی برای کودکان کم وزن

تغذیه نوزاد و شیرخوار با فنجان و با قاشق

تغذیه نوزاد و شیرخوار با فنجان و با قاشق

اگر به عللی تغذیه نوزاد بعد از تولد از پستان مادر امکانپذیر نباشد، تغذیه نوزاد را می توان با فنجان شروع کرد. این روش بهترین روش جایگزین شیر دادن از پستان مادر است، زیرا:

۱ – حرکات دهانی نوزاد هنگام خوردن شیر از فنجان شبیه تغذیه با پستان مادر میباشد و نوزاد بعداً به راحتی می تواند از پستان مادر شیر بخورد.

۲- هر نوزادی که بتواند مک بزند حتی نوزادان نارس میتوانند از فنجان شیر بخورند.

۳- فنجان را به راحتی میتوان شست و تمیز کرد.

روش شیر دادن با فنجان:

نوزاد یا شیرخوار را روی دامن خود بینشانید و یک فنجان کوچک شیر را جلوی لبهای او نگه دارید به طوری که کمی از شیر لبهای کودک را آغشته کند، بنابراین کودک دهان و چشمهای خود را باز میکند و شیر را از فنجان میمکد. اگر مادر شیر دارد باید شیر خود را بدوشد و با فنجان به کودک بدهد.

اگر مادر شیر ندارد یا قادر نیست شیر بدهد، پرستار او میتواند شیر خشک شبیه شیر مادر را تهیه و با فنجان به کودک بدهد اگر مادر شیر ندارد یا قادر نیست کودک خود را از پستانش شیر دهد یا کودک با فنجان شیر نمیخورد، روش دیگر این است که کودک را با قاشق شیر دهید، ولی شیردادن با این روش موجب خستگی کودک، مادریا پرستار میگردد و معمولاً هم کودک شیر کافی نخواهد خورد و دچار کمبود وزن میگردد. شیر دادن با قاشق موقعی مناسب است که مادر شیر کافی ندارد. بنابراین مادر می تواند ابتدا شیر پستانهای خود را به کودک بدهد و کمبود شیر خود را با شیر خشک و با قاشق به کودک بدهد.

شیر پاستوریزه:

شیر پاستوریزه، شیرگاو است که مقدار چربی آن را از ۳/۵ به ۲/۵درصد رسانده اند و آن را پاستوریزه کرده اند. پاستوریزه کردن، یعنی بالا بردن درجه حرارت شیر به ۷۱ تا ۷۲ درجهٔ سانتیگراد و نگهداری شیر در این درجه حرارت به مذت ۳۰ ثانیه و بلافاصله سرد کردن آن به طوری که درجه حرارت شیر به ۱۰ درجه برسد.

پاستوریزه کردن شیر، میکروبهای بیماریزای شیر را از بین میبرد، ولی شیر پاستوریزه دارای میکروبهای غیربیماری زا نیز می باشد. اگر شیر پاستوریزه را حتی در یخچال نگهداری کنید، میکروبهای آن افزایش مییابد. بنابراین شیر پاستوریزه را قبل از یک سالگی نباید به کودک بدهید و میتوانید بعد از یک سالگی به کودک بدهید. همچنین بهتر است قبل از دادن شیر پاستوریزه به کودک، آن را بجوشانید و در صورتی که رنگ، بو، طعم و مزهٔ شیر تغییر نکرد به کودک بدهید.

چون شیر پاستوریزه هنگام جوشیدن غلیظ می شود، قبل از جوشاندن یک تا دو استکان آب (۳۰ تا ۶۰ میلی لیتر) به یک لیتر شیر اضافه نمائید و به کودک بدهید. چون کودکان در سال دوم تولد به کالری بیشتری نیازدارند، بهتر است شیر پاستوریزه که چربی آن ۲/۵ درصد است داده شود و شیر کم چربی یا بدون چربی داده نشود.

شیر استریلیزه و هموژنیزه:

شیر گاو را در کارخانه استریلیزه می کنند، یعنی میکروبهای بیماری زا و غیربیماری زای شیر را از بین میبرند و هموژنیزه می نمایند یعنی مولکولهای چربی آن را به ذرات ریز و جدا از هم تبدیل می کنند. در نتیجه هضم شیر آسانتر خواهد بود و لخته های پروتئین شیر که در معده تشکیل می شود، کوچکتر میگردد.

شیر استریلیزه و هموژنیزه در فروشگاهها در دسترسی است که با اضافه کردن دو استکان آب جوشیده ( ۳۰ تا ۶۰ میلی لیتر) به یک لیتر از آن می توانید بعد از یک سالگی به کودک خود بدل هید. اگر شیرگاوپاستوریزه یا استریلیزه را قبل از یک سالگی به کودک بدهید، پروتئین بیشتر (سه برابر) و املاح بیشتر (حدود دو برابر)، ولی آهن و اسید لینولئیک کمتر از آنچه توصیه شده است به بدن کودک می رسانید، همچنین کودک ممکن است مقداری خون از طریق مدفوع دفع کند و دچار کم خونی گردد. کمبود آهن و اسید لینولئیک موجب ایجاد عوارض مخصوصاً کاهش رشد کودک می گردد.

telegram

همچنین ببینید

ناراحتی های نوزادان

علائم و ناراحتیهای جزئی نوزادان را دست کم نگیرید…(قسمت دوم)

علائم و ناراحتیهای جزئی نوزادان را دست کم نگیرید…(قسمت دوم)   آیا امکان دارد کودکی …

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *