خواص و کاربردزیره سیاه (قسمت اول)


خواص و کاربردزیره سیاه (قسمت اول)

خواص و کاربردزیره سیاه

.میوه گیاهی است از خانواده « رومی.در کتب طب سنتی با نامهای « زیره کرمانی » و« زیره رومی »،« زیره » به فارسیکمون » و« تقده » کرویا و یا عربی » گفته می شودنام علمی گیاه Caraway انگلیسی نامگذاری شده است.مشخصات زیره ی سیاه گیاهی است دوساله مانند هویج (بعضی از ارقام آن یکساله است )،ساقه آن توخالی و برگهای آن سبز با بریدگی و تقسیمات دو مرتبه ای به طوری که به صورت نوار نخی مانند شود درمی آید.گلهای آن سفید رنگ به صورت چتر مرکب در ۵۰ سانتی متر می رسد طاهر می شود. ریشه آن دو کی شکل و میوه ان دراز باریک - انتهای ساقه های گل دهنده که بلندی آنها ۹۰ به طول ۵ میلی متر که در دو طرف باریک می شود. - ارقام دو ساله زیره احتیاج به یک دوره رویش دوم برای رسیدن میوه دارد.بذری که در بهار کاشته می شود پس از ۲۰-۱۵ روز جوانه می زند و به رشد خود ادامه می دهد و در تابستان سال بعد رشد گیاه کامل شده و به دانه می نشیند.خاک های رسی کمیسبک که قابل نفوذ و پرقوت و غنی از مواد آلی باشند،برای زیره مناسب است.بذر زیره را در زراعت های خطی روی خطوطی بهفاصله ۳۰ سانتی متر می کارند و به این ترتیب در حدود ۱۵- ۱۰ کیلو گرم در هکتار بذر مصرف می شود.معمول است در زراعت  دو ساله زیره ،برای اینکه حداکثر استفاده از زمین بشود گیاه زیره راب اب گیاه دیگری که در سال اول می رسد و برداشت می شود،نظیر خشخاش ،خردل،لوبیا،شبدر سفید یا گشنیز و امثال هم تواما می کارند.گیاه سال اول ،قبل از اینکه شاخه های گلدار زیره ۲ ماه بعد و میوه ان که زیره است  نمایان شود، برداشت می شود. گلهای زیره معمولا در اردیبهشت سال دوم ظاهر میشود و ،می رسد و همین که تقریبا تمام میوه ها به رنگ قهوه ای در آمد برداشت محصول باید با اختیاط آغاز شود.معمول است اگر قدری زودتر برداشت آغاز شود، بهتر است تا دیرتر آغاز گردد زیرا در صورت دیر شدن جترهای میوه خشک شده ودر موقع برداشت می ریزند که قسمتی از محصول هدر می رود و بهتر است برداشت محصول صبح زود وقتی که هنوز شبنم ها روی بوته هستند ،انجام شود زیرا در این صورت خیلی کمتر دانه ها می ریزند.پس از برداشت ،شاخه های میوه دار را روی همک دسته کرده و ۲۰ الی ۱۵ روز در محل کوبیدن می گذراند تا رسیدن میوه ها کامل شود و پس از ان کوبیده و بوجاری می نمایند . / تخم زیره سیاه که نیمه ای از هر میوه است در حدود ۵۰ سانتی متر طول دارد. دو طرف آن باریک است ،رنگ آن قهوه ای سیر و   - متمایل به سیاه و دارای پنج خط برآمده کم رنگ طولی در سطح می باشد. مقدار محصول زیره سیاه ۲۱ تن در هکتارمی شود. کاه کلش آن پس از برداشت ،علوفه خوبی برای گاو شیرده می باشد .زیره در اغلب کشور های جهان کاشته می شود ودر حال حاظر بازار عمده صادرت زیره سیاه در دست هلند است .در ایران نیز مقداری صادر می شود.زیره در ایران کرمان ،کوه لاله زار،نهاوند،دامنه های البرز و کندوان به طور خودرو می روید. گیاه زیره از گیاهان قدیم است که از روزگاران کهن بشر آن را شناخته است و از اوایل قرون وسطی کشت ان در اروپا ابتدا در سیسیل و جنوب جزایر اسکاندیناوی آغاز شده است.در کتاب های طب سنتی گیاهی آلمان که در قران ۱۲ میلادی منتشر شده اند درهمه آنها از این گیاه با نام. Kummich نام برده شده است ترکیبات شیمیایی - از نظر ترکیبات شیمیایی در ترکیب زیره سیاه مقدار قابل ملاحضه ای مواد پروتئینی موجود است و در حدود ۵-۴ درصد اسانس روغنی فرار دارد که درارقام مختلفه آن که در مناطق مختلف کاشته می شوند مقدار ان متفاوت است.خواص و کاربردزیره سیاه (قسمت دوم)

دیدگاه خود را مطرح فرمایید . وظیفه ماست که به سوالات شما پاسخ دهیم

پاسخ دیدگاه شما ایمیل خواهد شد