دانستنی هایی از گیاه نایی بویا


دانستنی هایی از گیاه نایی بویا

دانستنی هایی از گیاه نایی بویا

  

نایی بویا ASORUS CALAMUL

 گیاهی چند ساله و پربرگ با ریشه ضخیم و دارای ساقه ای با شاخه های متعدد و صاف بوده، درازی آن ۶۰ تا ۱۲۰ سانتی متر میباشد. برگ هایش دراز و شمشیر شکل است. گلهای ریز سبز و زرد رنگی که در نوک ساقه و در شاخه تنگ استوانه شکلی جای می گیرند. این گیاه در ماه های خرداد و تیرگل می کند. تمام اجزای گیاه و به ویژه ریشه های آن بوی خوبی دارد. در کنار باتلاق ها، برکه ها، رودها، نهرها و حوضچه ها می روید. ریشه و برگ های آن به عنوان مواد دارویی استفاده می شود. ریشه آن اول بهار و تابستان (آخر تیرماه) جمع آوری می گردد. ریشه آن را با بیل یا چنگک کنده، شسته، تمیز کرده و به شکل نوارهای دراز ۱۵ تا ۲۰ سانتی متری میبرند. بعداً آن را در زیر شیروانی یا دستگاه خشک کن و یا فر در حرارت کمتر از ۳۰ درجه سانتی گراد خشک میکنند. گیاه خشک شده را در عدل، بسته یا کیسه به وزن ۵۰ تا ۷۵ کیلوگرم جا داده و در اتاق هایی که دارای تهویه هوا باشد در بالای رفها نگهداری می کنند. مهلت نگهداری ۲ سال.

اهمیت اقتصادی

ریشه خشک شده نایی بویا دارای بویی تند ولی گوارا است. بنابر این آن را چون ادویه به جای دارچین و عنبر استفاده میکنند. میتوان از ریشه های آن مربا درست کرد. روغن معطر نایی بویا را برای خوش بو کردن لیکورها، آبجو و محصولات قنادی، صابون و کرمها استفاده می کنند. نایی بویا مثل ادویه به شوربا، غذاهای گوشتی و ماهی اضافه شده، طعم و بوی شوربای سبزیجات و سالادها را گوارا می کند. اگر عصاره برگهای خشک شده ی نایی بویا به خمیر افزوده شود نان و بیسکویت های خوش بویی به دست می آید.در طب مردمی اقوام و کشورهای مختلف، از ریشه نایی بویا محصول الکلی و شرابی آماده می شود که به عنوان دارویی بلغم ران، مدر، تب بر، صفرا بر و تقویت بخش استفاده می گردد. همچنین برای فعال کردن توان جنسی و درمان سنگ کلیه کاربرد دارد.طبیبان مردمی ریشه نایی بویا را برای درمان گاستریت همراه بااسید کم، زخم معده و دوازدهه، ورم روده، کوله سیستیت،تنگی نفس مزمن، ذات الریه و همچنین ضعف جنسی توصیه می نمایند. عصاره و به ویژه آتله ی برگها و ریشه ی آن را برای درمان ریزش مو، زخمها و سوختگی ها استفاده می کنند. اگر پودر ریشه ی آن در نوک کارد به مقدار (۰/۵ تا ۳ گرم) روزی ۳ بار استعمال گردد، سوزش شدید معده قطع می شود. محلولی که از مقادیر برابر نایی بویا و ریشه های «موشی خور» در آب جوش درست شود، برای شست و شوی موی سر در موارد ریزش شدید مفید است. برای رفع بوی بد دهان، ریشه های آن را به همراه آب گرم غرغره کرده و برای درمان زخمهای آلوده کمپرس آن را پیشنهاد می نمایند در طب مردم بلغارستان ریشه نایی بویا برای درمان کم خونی، سنگ کیسه صفرا و کلیه و قاعدگی نامنظم استفاده گردیده، پودر آن را روی زخم ها و دمل ها میپاشند. روغن معطر آن را به مقدار یک تا ۲ قطره روی حبه ای قند ریخته، برای درمان گاستریت و قولنج معده مصرف می کنند. از پودر گل ها و ریشه آن برای دفع کک و بید استفاده می شود.در طب کهن درباره  ویژگی های دارویی نایی بویا، سرآمدان علم پزشکی، بقراط، جالینوس، ابن سینا و دیگران مطالبی نوشته اند. به عقیده ابن سینا نایی بویا، باد شکم و سایر بادها را فرو می نشاند.جوشانده نایی بویا برای درد پهلو و سینه مفید بوده، خصوصاً شیره آن لک چشم و قرنیه را بهبود می بخشد. این گیاه دارای تأثیرات درمانی زیر نیز می باشد: کاهش درد کبد، تقویت کبد و معده، برطرف کنندهی سفتی طحال و قولنج روده ها و همچنین فتق. جوشانده آن می تواند درد رحمی را کم کند. دفع ادرار و قاعدگی را مرتب کرده باعث افزایش میل جنسی و اشتیاق می گردد. این دارو برای درد روده ها و زخم و خراش آنها نیز سودمند بوده و باعث تازه شدن رنگ چهره، از بین رفتن لک و پیس و تسکین دندان درد می شود. در طب معاصر ریشه نایی بویا در روسیه، بلغارستان، فرانسه، آلمان، هلند وپسوئیس یک ماده دارویی رسمی محسوب میشود.ترکیبات ساده (عصاره، جوشانده و پودر) ریشه آن برای درمان گاستریت ها پیر اسید واروزیو، زخم معده و دوازدهه استفاده می گردد. عصاره و پودر نایی بویا به عنوان داروی آنتی اسید برای رفع سوزش شدید بیماری گاستریت ها پیراسید (در اثر افزایش اسید) توصیه می شوند. روغن معطر این گیاه در درمان بیماری سنگ کیسه صفرا کاربرد دارد. طرز استفاده. ۱-۲ قاشق سوپخوری پودر نایی بویا را با ۲ استکان آب روی شعله ملایم ۳۰ دقیقه جوشانیده، صاف کرده و می گذارند تا سرد شود. سپس به مقدار ۲ تا ۳ قاشق سوپخوری روزی ۲ تا ۳ بار پیش از غذا برای درمان زخم معده استفاده می کنند. عصاره پودر ریشه های نایی بویا را باید به نسبت یک به ۱۰ (یعنی ۱۰ گرم مواد در ۱۰۰ میلی گرم آب) روی شعله ملایم جوشاند. بعد از سرد شدن آن را از صافیگذرانده و به مقدار ۲ تا ۳ قاشق سوپخوری روزی ۴ بار قبل از غذامصرف می نمایند.

دیدگاه خود را مطرح فرمایید . وظیفه ماست که به سوالات شما پاسخ دهیم

پاسخ دیدگاه شما ایمیل خواهد شد