خانه / اشنایی با داروهای گیاهی / شنبلیله گیاهی مفید برای دیابتی ها
شنبلیله
شنبلیله

شنبلیله گیاهی مفید برای دیابتی ها

شنبلیله گیاهی مفید برای دیابتی ها

شنبلیله موجب تسکین علائم دیابت مانند پرنوشی و پرادراری می شود. همچنین شنبلیله ملین، اشتهاآور، خلط آور، ضد تب و محرک افزایش شیر است.

شنبلیله موجب تسکین علائم دیابت مانند پرنوشی و پرادراری می شود. همچنین شنبلیله ملین، اشتهاآور، خلط آور، ضد تب و محرک افزایش شیر است.

شنبلیله با نام Trigonella foenum-graecumگیاهی  است علفی، یک ساله و به ارتفاع تا ۵۰ سانتی متر، برگهای این گیاه بیضی شکل با نوک مدور که جدود نصف بالای .پهنگ آن، دندانه دار است برگها مرکب از سه برگچه بوده که از یک نقطه، منشعب می شوند.

گلها منفرد، به رنگ زرد روشن و گاهی بنفش مایل به سفید هستند. قسمت مورد استفاده گیاه،دانه های آن است که دارای بویی معطر و طعمی تلخ می باشند. این گیاه در نقاط مختلف ایران کشت می گردد. برگ شنبلیله به عنوان سبزی در انواع غذاها و ادویه جات به مقدارزیاد در ایران، مورد مصرف است.

اثرات مهم

از شنبلیله به طور موضعی، به شکل خمیر و پماد (مرهم)، جهت درمان جوش ها، سوختگی، التهابات و اگزما استفاده می شود. در طب عوام، پودر آن به صورت خوراکی، به عنوان یک منبع موسیلاژ در نزله های قسمت فوقانی تنفی، سه تا چهار مرتبه در روز و هر دفعه به میزان یک قاشق غذاخوری، مصرف می شود. آزمایش روی حیوانات آزمایشگاهی، نشان داده است که عصاره آبی آن می تواند زخم معده را درمان کند.

یکی از اثرات اصلی و خوب آن، کاهش قند خون است که می تواند در افراد دیابتی مورد مصرف قرار گیرد. خواص دیگر آن شامل اثرات ضد التهاب، مقوی قلب، خواص ضد میکروبی،کاهش کلسترول خون، ادرار آور و کاهش ورم می باشند، که به طور خوراکی موثر است.

دانه گیاه شنبلیله اروپایی برای قرنها به عنوان ادویه در آشپزی و در طب سنتی نیز تقریباً به همان قدمت، برای درمان کورک، دیابت، سلولیتیس و سل به کار می رفته است.

خواص دیگری که از قدیم برای دانه شنبلیله معتقد بودند شامل اثرات خلط آور، زیاد کننده شیر و ملین آن است. شنبلیله دارای مواد فسفره، آهن و ازته است و تقویت کننده لوزالمعده نیز است. همچنین دستگاه هاضمه را به کار میاندازه و لاغری های مفرط را از بین می برد.

دانه های شنبلیله که مهمترین قضمت دارویی این گیاه است با باز کردن مجاری عروق خون،از بروز سکته قلبی پیشگیری میکند. شنبلیله به طور کلیشفا دهنده بیماریهای روحی  و جسمی است

عوارض جانبی

مصرف بیش از اندازه دارویی ممکن است باعث سردرد ،تهوع و تحریکات پوستی شود هم چنین با توجه به اثرات تحریکی رحم باید در زمان حاملگی و شیر دهی با احتیاط مصرف شود

طریقه و مقدار مصرف

تهیه چای: بر روی یک گرم پودر دانه، یک استکان آب سرد ریخته و حداقل سهساعت نگه می داریم؛ سپس آن را صاف کرده و میل می کنیم. از سویی چون محلول تلخاست، میتوان آن را با کمی عسل، شیرین نمود. این عمل را میتوان تا ۵ بار در روز تکرار کرد؛ زیرا مصرف عادی پودر دانه ها، تا ۵ گرم در روز مجاز است.

مهم ترین اثرات گزارش شده دانه شنبلیله

ضددرد، ضد آترواسکلروز، ضدالتهاب، ضدعفونی کننده، ضد نفخ، ضد اسپاسم، ضد سرطان، پایین آورندهی قند خون، افزایش دهنده ی میل جنسی، قابض، مقوی قلب، صفراآور، ملین، خلط آور، کاهش دهنده کلسترول خون، کاهش دهنده پرفشاریخون، کاهش دهنده تری گلیسیرید خون، شیر افزا، مسهل، اکسی توسیک، مقوی رحم،و ضد کرم

نکات قابل توجه

چون دانه شنبلیله، سفت و سخت میباشد، برای کسب اثرات آن، باید آنها را باآسیاب های کوچک به صورت پودر در آورد. پودر تهیه شده را میتوان روی غذا پاشیده و سپس مصرف نمود و یا بر روی مقدار حدود ۵ گرم آن، یک لیوان آب اضافه کرد و سپس ۵ دقیقه جوشانید؛ پس از آن صاف کرد و میل نمود. در صورتی که میزانقند خون بالا باشد، نمی توان برای کنترل آن به طور مستقل، از دانه ی شنبلیله استفاده کرد؛ زیرا میزان کاهش قند خون، توسط دانه شنبلیله، محدود است.

افراد دیابتی که میخواهند از دانه شنبلیله به عنوان کاهش قند خون استفاده نمایند، بهتر است روزی تا ۵ گرم از آن را به طریقی که ذکر شده مصرف نمایند و پس از دو هفته با آزمایش قند خون کارایی این دانه را از نظر موثر بودن، قدرت تأثیر و میزان کاهش قند خون دریابند. چون کنترل قند خون مسأله بسیار با اهمیتی است که عدم توجه به آن می تواندخسارات جبران ناپذیری به دنبال داشته باشد.

telegram

همچنین ببینید

چوپلمه اروپایی

چوپلمه اروپایی,گیاهی علفی با ریزوم ضخیم و سیاهرنگ

چوپلمه اروپایی,گیاهی علفی با ریزوم ضخیم و سیاهرنگ   دوران گل دهی: اردیبهشت و خرداد …

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *