قارچ های دارویی و خواص آنها


قارچ های دارویی و خواص آنها

قارچ های دارویی و خواص آنها

  از دوران های باستان، قارچ های دارویی به خاطر خواص شفابخش فوق العاده شان در جاهای مختلف دنیا مصرف می شده اند.  مردمان مشرق زمین معتقدند قارچ طول عمر را زیاد کرده، سطح سلامت را بالا برده و از بیماریها و ناخوشی ها جلوگیری میکند. قارچ های دارویی، مثل شیتاکه، ریشی، مایتاکه و گانو درماتولید اینترفرون را بیشتر کرده و دستگاه ایمنی بدن را تقویت میکنند. گمان میرود بیش از پنجاه نوع قارچ با اثرات ضد سرطانی وجود داشته باشد.  امروزه بسیاری از ترکیبات سلامت بخش قارچ ها (لکتین ها، پلی ساکاریدها، گلوکان ها و لنتینان) برای ساخت داروهای ضدسرطان و ضد عفونت گرفته می شوند. اینها سالمتر، ارزان تر و مفیدتر هستند و می توان این بسته معجزه گر قارچ را بخشی از برنامه غذایی روزانه کرد.

انوکی وکاراواتاکه

انوکی قارچی سفید و رشته ای ژاپنی است که گمان می رود بدن را در برابر برخی از انواع سرطان محافظت می کند. در تقویت دستگاه ایمنی بدن هم مفید است.کاراواتاکه که نوعی دیگر از قارچ ژاپنی است می تواند از بروز برخی از انواع سرطان ها جلوگیری کند.

انواع قارچ های خوراکی و دارویی

Agaricus Brasiliensi قارچ خدا نامی است که بومیان بر روی آن نهاده اند و با توجه به مطالعات انجام شده نامگذاری با مسمایی است . از نظر دارویی در کلاهک این قارچ موادی وجود دارد که اثرات اثبات شده ای در کنترل تومورهای سرطانی دارد . این ترکیب از انواع پلی ساکاریدهای غیر قابل هضم یا زنجیرطولانی است که موجب تقویت سیستم دفاعی علیه باکتری ها ، ویروس ها ، انگلها و عوامل مهاجم نئوپلاستیک می باشد و اثر خارق العاده ای بر روی تعادل سیستم ایمنی دارد  .در کشورهایی مثل برزیل ، ژاپن و کشورهای آسیایی به عنوان مکمل غذایی در درمان بیماران سرطانی بکار می رود ترکیب دیگری که در این قارچ وجود دارد و است که این ترکیب بطور طبیعی خاصیت آنتی انژیو ژینزس داشته که مانع از تشکیل عروق در تومورها شده که در نهایت موجب مهار گردش خون در تومور و در نهایت کوچک شدن تومور می شود  . سایر ترکیباتی که در این قارچ وجود دازد همگی اثرات تقویت فعالیت ماکروفاژها را دارند .Cordyceps Sinensis برای هزاران سال این قارچ بعنوان منبع غذایی و دارویی در چین مورد استفاده بوده است .پیدا کردن آن در طبیعت بسیار دشوار و پرهزینه بوده و خیلی سریع آلوده می شود ولی اخیراً یک سویه از این قارچ بر محیط کشت مایع رشد داده شده و در حد تولید انبوه قابل دستیابی شده است .Flammulina Velutipes این قارچ به اندازه یک توپ فوتبال رشد می کند و پخته شدن آن در کره یا پیاز طعم خرچنگ دریایی را دارد که برای مردم آسیای شرقی ، آمریکا و اروپا بسیار دلپذیر و مورد مصرف است . این قارچ با نام هایی همچون سرمیمون ، بال شیر ، سر خرس ، ریش پیرمرد ، قارچ جوجه تیغی ، پوم پوم و غیره نامیده شده است . در چین برای زخم معده ، التهاب ها و تومورهای دستگاه گوارش استفاده شده است . تحقیقاتی در ژاپن انجام شده که نشان دهنده اثرات قوی این قارچ بر روی رشد عصبی می باشد .Pleurotus ostreatus قارچ صدفی بر روی کاه و کلش گندم و برنج به راحتی رشد میکنند با شرایط اقلیمی و اقثصادی ایران کاملا منطبق است . در برابر تغییرات قارچ مقاومتی است و کمپوست آنبه راحتی در هر منطقه از ایران قابل تامین می یاشد . فریز کردن این قارچ هیچگونه صدمه ای به آن وارد نمی کند.مطالعات گوند ، شیمرمن و همکاران نشان داده است که گونه و دیگر گونه های مشابه بطور طبیعی تولید لواستاتین می کنند. این ماده در سال 1987 از سوی اف دی ای به نوان یک داروی موثر جهت کنترل کلسترول خون تجویز شد . لوا ستاتین بیشتر در کلاهک قارچ وجود دارد تا در ساقه . میزان آن در تیغه های بالغ کلاهک بخصوص در اسپورها افزایش قابل توجهی دارد .گاین ترکیبات و برخی ترکیبات شناخته شده در بسیاری از قارچ های جنگلی ، درز پایین آوردن میزان کلسترول خون موثر می باشد . در تحقیقاتی برای تامین لواستاتین مورد نظر از یک نوع قارچ خوراکی صدفی به میزان 20 درصد ئر جیره غذایی موش ها استفاده شد . پس از یکماه باعث کاهش 60 درصدی غده های سرطانی شده است . در مجموع قارچ های صدفی ، از نظر خواص دارویی ، از جایگاه ویژه ای در بین قارچهای خوراکی برخوردارند .Pleurotus tuber-regium این نوع از خانواده قارچ های صدفی است و به قارچ نیجریه ای معروف بوده و بر روی شن و ضایعات گیاهی رشد کرده و روزی یک یا دوبار به آبدهی احتیاج دارد . طبق نظر سینگر اسکلروتهای مربوط به گونه های گرمسیری بوسیله مردم بومی برای اهداف دارویی مختلف مثل درد معده ، یبوست ، تب ، فشار خون و آبله نیز مورد استفاده قرار می گیرد . مصرف قارچ صدفی علاوه بر تاثیر مطلوب بر کلیه ها و کبد ، بعضی از مشکلات روده ای را نیز برطرف می سازد .اسو و سینگر نشان داده اند که تنفس اسپورهای قارچ توسط کارگران ، در حین برداشت و بسته بندی قارچ ، سبب بروز عوارض مختلف از جمله آلرژی ، تب ، سردرد ، خفقان ، سرفه ، عطسه و تهوع در آنها می شود . ظاهرا مردها نسبت به زنان حساسیت بیشتری دارند .تماس مداوم نیز افزایش حساسیت می شود . استفاده از ماسک های مجهز به فیلتر برای جلوگیری از این عوارض موثر است . اما مشکل محیط کار را بطور کامل حل نمیکنمد . بعضی افراد نیز به قارچ صدفی حتی پس از پخت حساسند .   

دیدگاه خود را مطرح فرمایید . وظیفه ماست که به سوالات شما پاسخ دهیم

پاسخ دیدگاه شما ایمیل خواهد شد