ویتامین B2 چیست و چه خواصی دارد..؟


ویتامین B2 چیست و چه خواصی دارد..؟

ویتامین B2 چیست و چه خواصی دارد..؟

ویتامین B2

این ویتامین که سابقا ویتامین Vitamin G یا B 2نامیده میشد آن را لاکتوفلاوین نیز میگویند. از ویتامینهای محلول در  میباشد. و از گروه ویتامینهای ب- کمپلکس است. گرد متبلور نارنجی  آب است و فرمول شیمیایی خام آن ۶ زردرنگی است.در مقابل حرارت نسبتا مقاوم است بخصوص اگر در محلولهای اسیدی باشد ولی اگر در مقابل نور قرار گیرد از در بدن ذخیره نمیشود و مرتبا باید از طریق غذاهای کامل طبیعی به میزان لازم روزانه B بین میرود. مانند سایر ویتامینهای گروه وارد بدن شود. برعکس تیامین این ویتامین در اثر حرارت و اکسیده شدن و اسید از بین نمیرود.بین مواد مختلفه غذایی بهترین منابع این ویتامین شیر و انواع گوشت تازه- ماهی- جگر- دل- قلوه و پنیر وتخم مرغ و در گیاهان اغلب سبزیهای برگی و دانه های غلات که با تمام قسمتهای دانه شامل پوست و جنین و غیره آرد شده باشند منبع خوبی از این ویتامین هستند.خشک کردن شیر و پاستوریزه کردن آن اثر زیادی در کاهش این ویتامین ندارد ولی نور آفتاب به مقدار زیادی رایبوفلاوین مواد غذایی را کاهش میدهد. ۱ میلیگرم میباشد. /۲ -۱ / ۰ میلیگرم و بطور متوسط ۷ /۶ -۰ / حد اقل مقدار لازم روزانه بدن از این ویتامین برای بزرگسالان ۷ ۰ میلیگرم در مدت بارداری متوسط مقدار لازم کمی بیشتر از مقدار لازم برای بزرگسالان است. /۴ -۰ / برای کودکان ۵ مقدار احتیاج بدن به رایبوفلاوین ظاهرا ارتباطی با مقدار کالری که از طریق مواد غذایی به بدن داده میشود ندارد بلکه با وزن بدن مربوط است.و مقدار مورد نیاز رایبوفلاوین مانند نیاز به پروتئین در شرائط مشابهی مانند دوران بارداری و دوران رشد و دوره شیردهی افزایش مییابد. معمولا مقدار رایبوفلاوین مورد نیاز روزانه بدن بر مبنای میزان پروتئین مورد نیاز محاسبه میشود و برای این محاسبه یک ضریب ۲۵ درصد بکار میرود یعنی: ۰- مقدار مورد نیاز رایبوفلاوین / (مقدار مورد نیاز پروتئین) ۲۵ در مورد ترکیب شیمیایی رایبوفلاوین مطالعات دانشمندان از سال ۱۸۷۹ میلادی آغاز گردید ولی از نظر نقش و اهمیت این ویتامین در تغذیه و در رژیم غذایی تا سال ۱۹۳۰ شناخت کافی حاصل نشده بود. در سال ۱۹۳۲ اوتوواربرگ  و دبلیو. کریستیان  آلمانی در جریان آزمایشی، آنزیم زردرنگی را در مایه خمیرترش مطالعه میکردند و توانستند آن را به دو جزء پروتئین و یک ماده رنگی به نام فلاوین  تقسیم و تجزیه نمایند.بعدها تحقیقات دانشمندان به این نتیجه رسید که رایبوفلاوین از اجزاء اصلی و عمده لازم در تغذیه انسان است که در بدن در ترکیب با پروتئین انزیمهای مهمی را تشکیل میدهد. مواد حاصل از ترکیب رایبوفلاوین و پروتئین در بدن که اصطلاحا فلاووپروتئین خوانده میشود در تنفس نسوج نقش داشته و در رابطه نزدیک با آنزیمهای محتوی ویتامین نیاسین عمل میکند. برخی از فلاووپروتئینها بعنوان اکسیداز شناخته میشوند زیرا بصورت معین و واسطه موجب اکسیده شدن مواد شیمیایی مختلفی در بدن میگردند. وجود این ارتباط بین رایبوفلاوین و انزیمهای محتوی نیاسین نشاندهنده علل تشابه عوارض کمبودهای این دو ویتامین میباشد و کمبود هریک از دو ویتامین فوق موجب قرمز شدن زبان و لبها، از بین رفتن ناصافی روی زبان و ایجاد شقاق و ترک ناراحتکننده در گوشه های دهان میباشد.در مورد کمبود رایبوفلاوین ناراحتی های پوستی به شکل آماسهای چرب پوست در پوست بیضه و گاهی نیز در صورت و گوش ظاهر میشود. شکل دیگر عوارض کمبود رایبوفلاوین قرمز شدن چشم در اثر پرخونی رگهای چشم و رشد و گسترش عروق در داخل قرنیه که معمولا دارای این عروق نیست، میباشد. در حیوانات نیز کمبود رایبوفلاوین در دوران بارداری ممکن است منجر به غیر طبیعی شدن جنین و یا حتی سقط آن شود. روشهای مختلفی برای بررسی کافی بودن یا کافی نبودن رایبوفلاوین در تغذیه ابداع شده است. یکی از این روشها اندازهگیری مقدار رایبوفلاوین است که از طریق ادرار دفع میشود و مقدار رایبوفلاوین موجود در ادرار منعکس کننده مقدار ذخیره این ماده دربدن است. باید توجه کرد معمولا موقعی رایبوفلاوین دفع میشود که پروتئین بدن شکسته و تجزیه شود و در مواقعی که پروتئین شکسته و تجزیه نشده اصولا رایبوفلاوین دفع نمیشود و در بدن نگه داشته میشود. بنابراین در موارد بیغذایی مفرط و دیابتهای شیرین کنترل نشده و سایر شرایط مرتبط با تعادل منفی ازت در بدن وضع و چگونگی دفع این ماده در ادرار نشان دهنده چگونگی ذخیره آن در بدن نمیباشد.روش دیگری که معمول است، تعیین میزان و تراکم رایبوفلاوین در گلبول های قرمز خون است و از این راه میتوان کافی بودن مقدار جذب رایبوفلاوین از مواد غذایی را بررسی نمود و در نتیجه کامل بودن یا نبودن مواد غذایی مورد مصرف از نظر رایبوفلاوین معین میشود.

دیدگاه خود را مطرح فرمایید . وظیفه ماست که به سوالات شما پاسخ دهیم

پاسخ دیدگاه شما ایمیل خواهد شد