پوکی استخوان چیست؟


پوکی استخوان چیست؟

پوکی استخوان چیست؟

معمولاً غالب اشخاص به منظور کنترل وزن و جلوگیری از افزایش کلسترول و پیشگیری از بیماری های قلبی مقدار چربی غذای خود را کاهش می دهند و در اجرای این برنامه متأسفانه عدهای از خوردن شیر و فرآوردههای لبنی نیز به این دلیل که چربی دارد پرهیز می نمایند در صورتی که لبنیات از بهترین منابع کلسیم هستند و کلسیم مادهای است که برای استحکام استخوانها نقش اساسی دارد. دکتر دانیل باران" استاد پزشکی و جراح ارتوپدی و بیولوژی سلول در مرکز پزشکی دانشگاه ماساچوست در ورسستر امریکا میگوید حذف مواد غذائی لبنی به منظور کاهش ریسا فاکتور چربی متأسفانه انسان را با خطر پوکی استخوان مواجه میسازد یعنی در اثر کاهش مقدار کلسیم در رژیم غذائی بتدریج استخوانها استحکام خود را از دست داده نازل و شکننده می شوند. و دکتر سوزان بروی "یکی از کارشناسان و مدیر مرکز تحقیقات پوکی استخوان در شیکاگو میگویدعلت این که چرا اینقدر بیماری پوکی استخوان گسترش دارد زیاد مشکل نیست و کافی است به میزان مصرف کلسیم در رژیم های غذائی مردم دقت کنیم. در حالی که نیاز روزانه هر شخصی بالغ به کلسیم با هدف مبارزه با پوکی استخوان در حدود ۱۵۰۰-۱۰۰۰ میلی گرم می باشد متأسفانه در رژیم غذائی غالب مردان و زنان که از نظر کاهش چربی رژیم پرهیز از لبنیات دارند، مقدار کلسیم مصرفی روزانه آنها شاید از ۴۵۰ میلی گرم نیز کمتر باشد، بخصوص زنان که حتی بیش از مردان به کلسیم احتیاج دارند، از بیم افزایش وزن و بالا رفتن اندازه های هیکل و نامناسب شدن اندام بیشتر در پرهیز از خوردن لبنیات اصرار دارند و به همین دلیل بیماری پوکی استخوان بین زنان خیلی بیشتر از مردان شیوع دارد. کلسیم بخصوص برای سلامت زنانی که به دوران یائسگی نزدیک میشوند یعنی دورانی که تولید هورمون استروژن کاهش مییابد خیلی مهم است. هورمون استروژن به جذب کلسیم توسط استخوان ها کمک می کند و همین که تولید هورمون استروژن کاهش یابد استخوانها محسوساً ضعیف می شوند و بیشترین مقدار فرسایش استخوانها در مدت ۷-۵ سال پس از شروع یائسگی رخ می دهد. دکتر بروی میگوید نکته قابل توجه این است که پدیدهٔ پوکی استخوان غالباًبا خوردن مقدار کافی کلسیم قابل پیش گیری است. دریای تحقیقی محققان هلندی دریافته اند زنانی که حداقل در روز از ۱۰۰۰ میلی گرم کلسیم در رژیم غذائی خود استفاده کردهاند، یعنی مقدار کلسیمی که در سه لیوان شیر وجود دارد، استخوانهای انها ۴۳ درصد کمتر از دست رفته است.نظر دکتر هوگان برای تأمین کلسیم مورد نیاز بدن استفاده از پنیر کم چربی است. نیم پیمانه پنیر به اندازهٔ یا لیوان شیر بی چربی دارای کلسیم است. استفاده بیشتر از پنیر نیز راحت است زیرا برای مثال به آسانی می توان مقداری پنیر پارمزان به پیتز ایالازانیا و یا ماکارونی اضافه نمود. یا قاشق سوپخوری پنیر پارمزان در حدود ۷۰ میلی گرم کلسیم و مقدار خیلی جزئی چربی دارد. سبزیهای برگی سبز نیز دارای مقداری کلسیم هستند، کلسیم آنها کمتر از شیر است ولی به هر حال کمال می کند. نیم پیمانه کلم بروکلی پخته در حدود ۸۹ میلی گرم کلسیم دارد که می توان در سوپ پخته و مصرف نمود. در برخی کارخانه هاآب پرتقال تقویت شده با کلسیم درست می کنند که آنهم منبع خوبی برای استفاده از کلسیم است. در اینجا ذکر این نکته لازم است که کلسیم به تنهائی ممکن است صددرصد جذب نشود. ودرحالی که کلسیم مادهٔ مهم و مؤثری برای استحکام استخوانهاست، ولی برای این که کاملاً جذب شود باید از مواد دیگری بخصوص ویتامین D کمای گرفته شود. دکتر باران میگوید بدون کما ویتامین D مقدار کمی از کلسیم جذب بدن می شود. برای تأمین ویتامین D میتوان از ماهی سالمون یا سایر ماهیهای چرب آبهای سرد استفاده نمود، مقدار مورد نیاز روزانه بدن برای ویتامین D در حدود ۴۰۰ واحد بینالمللی است. اگر محل کار و زندگی بیشتر در محیط خارج آفتابی باشد ممکن است نیازی به خوردن ویتامین D اضافی نباشد زیرا تابش آفتاب به پوست بدن برای تأمین ویتامین D بسیار کمال می کند. و اگر در رژیم غذائی روزانه، ویتامین D موجود نباشد همین قدر که حداقل ۱۵ دقیقه در هر روز انسان در معرض تابش آفتاب کامل باشد به طوری که صورت و دستها در معرض پرتو مستقیم نور آفتاب باشند کافی است که مقدار ویتامین D مورد نیاز بدن تأمین شود. دکتر پل سالت من استاد بیولوژی در دانشگاه کالیفرنیا درساندیگو میگوید، علاوه بر ویتامین D برای جذب کامل کلسیم بدن احتیاج به مواد معدنی دیگری نیز نظیر روی و مس و منگنز دارد و برای تأمین مواد معدنی فوق می توان از غذاهای دریائی و گوشت قرمز بی چربی که منابع سرشار مواد معدنی هستند استفاده کرد. برای مثال ۱۰۰ گرم گوشت قرمز(استیک)بی چربی در حدود ۴ میلی گرم روی دارد که ۲۶ درصد نیاز مصرف روزانه را تأمین می کند.دریک تحقیق دیگری که در درمانگاه رادکلیفه در اکسفورد انگلستان انجام شده مشاهده شده است زنانی که معمولاً به مقدار زیادی شیر میخورند تراکم و دانسیتهٔ استخوانی آنها ۵ درصد بالاتر از زنانی است که شیر خیلی کم میخورند یا نمیخورند و در این رژیم استفاده از شیر بدون چربی بهترین انتخاب است زیرا در عین حال که چربی زیادی وارد بدن نمی شود مقدار لازم کلسیم نیز وارد بدن می شود. یالی لیوان شیر کامل پرچربی در حدود ۸ گرم چربی سنگین اشباع شده دارد در حالی که یا لیوان شیر کمچربی (یا درصد چربی) در حدود ۳ گرم چربی دارد و یا لیوان شیر کاملاً بی چربی حتی کمتر از ۰/۵ گرم چربی در هر وعده مصرف دارد. بدیهی است شیر بدون چربی خوش طعم نیست ولی به اندازهٔ شیر کامل با چربی دارای کلسیم است. و بعلاوه در برخی کارخانه ها تهیه شیر بدون چربی، به جای چربی که از شیر گرفته میشود مقداری پروتئین سرشار از کلسیم به آن اضافه می شود و این نوع شیر که با نام شیر بی چربی تقویت شده معروف است از نظر تأمین کلسیم بسیار مفید است. زیرا یا لیوان شیر کامل یعنی شیری که چربی آن گرفته نشده است در حدود ۲۹۰ میلی گرم کلسیم دارد ولی دریای لیوان شیر بدون چربی تقویت شده در حدود ۳۵۰ میلیگرم کلسیم یافت می شود. دکتر ادیت هوگان سخنگوی انجمن امریکائی رژیم های غذائی می گوید اشخاصی که شیر بی چربی رادوست ندارند ممکن است از پودر شیر بی چربی استفاده کرده و مخلوط با انواع مواد غذائی مناسب نظیر کیلی مصرف کنند. نیم پیمانه پودر شیر بی چربی در حدود ۴۲۰ میلی گرم کلسیم دارد در ضمن تغییر محسوسی نیز در مزهٔ غذاها ایجاد نمیکند

دیدگاه خود را مطرح فرمایید . وظیفه ماست که به سوالات شما پاسخ دهیم

پاسخ دیدگاه شما ایمیل خواهد شد