خانه / اشنایی با داروهای گیاهی / چای گل سرخ، دم نوشی معطر و مفید
گل سرخ
گل سرخ

چای گل سرخ، دم نوشی معطر و مفید

چای گل سرخ، دم نوشی معطر و مفید

دم نوش گل سرخ بسیار معطر و دارای خواص متفاوتی است. این گیاه قابض، مقوی و || شاداب کننده، آرام بخش و ضد افسردگی و همچنین تقویت کننده جنسی است.

گل سرخ با نام علمی (Rosa) درختچه کوچکی به ارتفاع۶۰ سانتی متر تا ۱.۵ متر است گل سرخ بوته است که از شرق و به خصوص ایران نشات گرفته و پس از جنگهای صلیبی به اروپا راه یافت. انواع متفاوتی از گل سرخ موجود است نوع آن در ایران یافت می شود.

این گیاه عموماً درزمین های آهکی، در حاشیه جنگل ها و در کنار راه ها پرچین هایابه صورت خودرو می روید و البته در اکثر باغچه ها کاشته می شود. گل سرخ مظهر زیبایی محبت است و بیشتر به خاطر زیبایی و عطرش کاشته می شود تا خواص دارویی. ساقه های جوانش  دارای خارهای ریز و فرا وانی است ولی ساقه های پیر تر خار ندارند بر گ هایشغالباً دارای پنج برگچه دندانه دار و سبز تیره است. گل هایش درشت و منفرد به رنگ سرخ مایل به ارغوانی است. گل ها در اواخر بهار تا اواسط تابستان باز می شود

ترکیبات گل سرخ

این گیاه معطر دارای قند، تانن، اسید گالیک، اسانس، مواد پکتینی و ماده رنگی است. کاسبرگ رز وحشی یکی از منابع سرشار ویتامین C در قلمرو گیاهان شناخته می شود

است. کاسبرگ رز همچنین غنی از ویتامین های K و B ،A است در گذشته  از  کاسبرگ، رز شربتی تهیه م یشد که در زمان جنگ جیره بندی می گردید و برای افزایش مقاومت بدن کودکان در برابر عفونت ها و درمان سرماخوردگی معمولی به آنها خورانده می شد

خواص گل سرخ

این گیاه دارای خواص متفاوتی است. گلبرگ این گیاه یا . قابض ، مقوی، شیر افزا، شاداب کننده، آرامبخش، ضد افسردگیو تقویت کننده جنسی است. گل سرخ مصارف مختلفی داردو خوراکی بودن آن از دیرباز شناخته شده است. از این گل معطر، در ترکیبات ادویه، تهیه گلاب، تهیه شربت و مربا استفاده میشود. همچنین از نظر کاربرد دارویی، این گیاه دارای خواص ارزشمندی است که گیاهشناسان و اطبای معروف بران تاکید کرده اند. ابن سینا

در با ه  ارزش دارویی گل سرح در درمان بیماری سل و نتایج مفید ان سخن گفته است.

گلاب گل سرخ نشاط آور است، قلب و اعصاب را تقویت کرده و بوی بد دهان را رفع می کند. همچنین با خوردن گلاب، دردهای عضلانی و سردردها برطرف می شود.گیاه شناسان معروفی همچون جالینوس، دیوسکوریه و پلین برای این گیاه ارزش طبی فراوانی قائل بوده اند و از جمله به خواص گلاب اشاره کرده و تأثیر آن را دردرمان ناراحتی های گوش، دستگاه گوارشی، عوارض پوستی و استخوانی نیکو دانسته و غرغره ان را برای زخمهای، دهان و لثه،و تورم لوزه ید دانسته اند علاوه بر ان از گل سرخ به عنوان داروی ضد تهوع و قابض نام برده اند

خواص دارویی گل سرخ

خواص دارویی رز سال ها است که شناخته شده و مورد بهره برداری قرار می گیرد. رومیان باستان خاصیت دارویی برای رز قائل بودند و ابوعلی سینا که برای اولین بار از گل سرخ، گلاب گرفت از خواص درمانی آن بهره میبرد .ساکنان اولیه آمریکای شمالی نیز برای تسکین سوزش سر معده و ناراحتی های معده چای دم شده با گلبرگ های رز جالب است که بدانید گل سرخ در عین قابض بودن (ضد اسهال)، خاصیت مسهلی و نرم کنندگی نیز دارد.

این گیاه برطرف کننده نفخ معده است. گلبرگ های گل سرخ امتیاز ان نسبت به سایر داروهای مشابه بوی ملایم دارای اثر قابض ملایم است و امتیاز ان نسبت به سایر داروها ی مشابه بوی ملایم  و معطر ان است و در مصارف داخلی می توان از ان در درمان بیماریهایی چون اسهالهای مزمن ، اخلاط خونی و غیره استفاده کرد .انواع رز با عفونتهای دستگاه گوارش مبارزه می کند و خوردن آنها موجب می شود پس از مصرف یک دوره آنتی بیوتیک در میزان باکتریهای بی ضرر و مفید موجود در دستگاه گوارش تعادل برقرارشود

گل سرخ تقویت کننده و برطرف کننده تپش قلب است. چکیده یا عصاره گل سرخ به عنوان آرام بخش  قلب ومفرح اعصاب شناخته شده و در شربتها و غذاها کاربرد دارد. بر اساس  تحقیقات انجام شده روغن گل سزرخ ضد افسر دگی و  شادی اور است رز موجب افزایش مقاوت بدن در برابر بیماریها شده و ریه ها را تقویت می کند از این رو برای افرادی که بدنی ضعیف دارند و از مصونیت کمی برخوردارند مفید است.

چای گلبرگ رز عوارض و نشانه های سرماخوردگی، آنفلوآنزا، زکام و گرفتگی های برونشی را از بدن دور می کند. عسل آمیخته به گل سرخ دیرباز به عنوان داروی آنژین به کار می رفته است. میوه گل سرخ به عنوان منبع مهم تأمین ویتامین C ارزش زیادی دارد و در تولید چای، شربت و نوشابه های میوه ای کاربرد دارد.

به منظور تهیه عسل گل سرخ : ۶۰ گرم از گلبرگ ان را به مدت یک روز در یک قوری آب جوش دم کنید. بعد از صاف کردن ۱۰۰ گرم عسل بدان بیفزایید. روی حرارت ملایم بگذارید تا مایع غلیظی به دست آید. این مایع برای مراقبت از دندان و التهابات لثه بسیار مفید است و به عنوان خلط آور، ضد عفونتهای تنفسی به صورت غرغره بکارمی رود و برای تسکین دردهای گلو در انژین نیز موثر است

 برای تهیه دم کرده گل سرخ، گلبرگ خشک شده را درنیم لیتر  اب سرد بریزید و به مدت پانزده دقیقه بجوشانید و بگذارید سرد شود این دم کرده برای درمان اسهال به خصوص در کودکان کاربرد دارد و برای شستشوو مالیدن روی مخاط دهان از ان استفاده میشود. همچنین این جوشانده را بر روی زخم ها وسوختگی ها می مالند

مربای گل سرخ

در ایران از گلبرگهای گل رز محمدی مربایی خوش طعم تهیه می شود که در اینجا به روش تهیه آن اشاره می کنیم:

تقریباً هم وزن گلبرگ رز مورد نظرتان شکر در نظربگیرید. مقداری آب در قابلمه ای بریزید و روی آتش اجاق گاز به جوش آورید. گلبرگ های رز پاک شده را در آب جوش بریزید و بگذارید حدود دو دقیقه بجوشد، سپس آن را در یک آبکش خالی کنید و با آب سرد آبکشی نماید. به این ترتیب به اصطلاح تلخی گل گرفته می شود. بگذارید آب اضافی گل کاملا رفته و تقریبا خشک شود.

شکر را با مقداری آب در قابلمه ای بریزید و بگذارید بجوشد تا قوام آمده و بهغلظت مورد نظر برسد، کمی زعفران در آن بریزید و سپس گلبرگ ها را اضافه کنید.بگذارید چند جوش بزند. سپس مربا را در ظروف شیشه ای دردار استریل بریزید.

telegram

همچنین ببینید

گل معمولی

نگاهی به خواص گل معمولی

نگاهی به خواص گل معمولی   گل معمولی مزاج :سرد خاصیت :زداینده . گل آزاد …

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *