گیاهان ضد نفخ
گیاهان ضد نفخ

گیاهان ضد نفخ

گیاهان ضد نفخ

سوء هاضمه مشکل هایی در هضم و جذب غذا هاست که به اشکال مختلف مانند نفخ ، دل درد ، اسپاسم ، اسهال ، مشکل هضم شدن غذا ، ترش کردن معده و … خود را نشان می دهد.

بسیاری از این موارد را میتوان با رژیم غذایی مناسب یا گیاهان دارویی و داروهای گیاهی تسکین داد

یا درمان کرد گیاهان حاوی اسانس (رایحه) از مهم ترین گیاهانی هستند که از قدیم به عنوان طعم دهنده و خوشبوکننده غذاها و تسکین دهنده اختلال های سوء هاضمه مصرف می شده اند زیرا به علت داشتن مواد و ترکیب های اسانسی به سرعت جذب میشوند و آثار خود را ظاهرمی کنند این گیاهان که بیشتر به صورت ادویه های مختلف، به خصوص در شرق آسیااز جمله هندوستان و چین مصرف بالایی دارند شامل نعناع، گشنیز، بادرنجبویه، زیره سبز  و سیاه ، دراچین ، هل ، جوزبا و …  است که رایج ترین و موثر ترین انها در درمان نفخ عبارتند از :

نعنا

گیاه معروفی است که در جهان به مینت مشهور  است این گیاه حاداقل ۳۳ گونه دارد که بیش از ۱۵ گونه از آنها در ایران موجود است. نعناع یکی از پرمصرف ترین گیاهان خوراکی دارویی جهان و اسانس (رایحه) آن از پرمصرف ترین ها در صنایع دارویی و بهداشتی از جمله خمیر داندان کاربرد دارد

از اسانس نعناع (روغن معطر آن) برای ساخت داروهای ماساژدرمانی به وفور استفاده می شود. ۲ نوع نعناع به نام های «نعناع فلفلی» و «نعنای قمی» در ایران مصرف بیشتری دارند. محصولات گیاهی نعناع به صورت تازه، خشک، عصاره، عرق گیاهی، چای کیسه ای و تنتورمورد استفاده قرار می گیرد البته این گیاه آثار قوی و ایده آل ضد نفخ ، ضددر د ، و ضد اسپاسم دارد و بسیار زود اثر است 

دارچین و سیاه دانه

مصرف دارچین و سیاه دانه به صورت مخلوط و همراه با رعایت رژیم غذایی نفخ شکم را کاهش می دهد . گیاهبه علت داشتن اسانس و تانن ، محرک و قابض است و به عنوان تقویت کننده اعمال هضم و جریان گردش خون به کار می رود و از آن برای رفع سوء هاضمه، به ویژه در مواردی که با نفخ همراه باشد، به عنوان بادشکن استفاده می شود.

همچنین به علت داشتن تانن در رفع اسهال، ضعف عمومی بدن و انعقاد خون مصرف می شود و به صورت دارو، مانند گرد و تنتور به کار میرود. از سوی دیگر، سیاه دانه -حاوی ۳۰ تا ۴۰درصد ماده روغنی و ۰/۵ تا یک ونیم درصد اسانس با بوی نامطبوع و قندهای مختلف،مواد صنعتی و ساپونوئیدی است. از اسانس سیاه دانه، ماده ای به نام نیژلون استخراج می شود.

دانه این گیاه اثر قاعده آور، ضد کرم، مسهل و زیاد کننده ترشحات شیر دارد از دانه های ان برای مصارف مذکور و دفع گازهای معده و بیمار یهای نزله ای د ستگاه تنفس استفاده می شود . همچنین از دانه های آن، اثر ضدتوموری و ضدباکتری مشاهده شده و ممکن است اثر ضد نفخی آن مربوط به داشتن اثر ضدباکتریایی باشد.

بیماری نفخ، بسیار شایع است بیشتر مردم جامعه به دلیل بی توجهی و رعایت نکردن رژیم غذایی مناسب و زیادهروی در غذا دچار آن می شوند. با بررسی اثر ۲ گیاه دارچین و سیاه دانه بر رری نفخ معده نتایجی که به دست آمد، نشان داد: ۶۰ درصد افرادی که سیاه دانه، ۹۰ درصد افرادی که مخلوط دارچین و سیاه دانه و ۱۰ درصد افرادی که دارچین استفاده کردند، بهبود یافتند.

از طرف دیگر درصد بهبود یافتگان با داروی مخلوط، در زنان و مردان یکسان بوده است. لازم به ذکر است که درصد بهبود یافتگان با داروی مخلوط دارچین و سیاه دانه، بیشتر از داروی سیاه دانه و دارچین به تنهایی بوده و تأثیر دارچین بر روی بیماران، همانند پلاسبو است. با توجه به این که ۳۸ درصد افرادی که دارچین دریافت کردهاند، بدتر شدهاند عدهای نیز دچار سوزشی معده، کهیر حساسیت گردیده اند، نتیجه گرفته اند که دارچین به تنهایی اثرات همراه با عوارض جانبی دارد.

با مصرف داروی سیاه دانه، ۳ نفر از بیماران که یبوست داشتند، یافتند و یک نفر از بیماران دچار بی نظمی درسیکل قاعدگی شده و ۲ نفر از بیماران سوزش معده شان رفع شد، که البتهپس از قطع دارو مراجعه کرده و یک نفر از بیماران نیز ترشی کردن معده اش بهتر شد.

همچنین ۲ نفر از بیمارانی که ناراحتی قلبی داشته و داروی مخلوط دارچین و سیاه دانه را مصرف کردند، نفخ شان رفع شد؛ اما این داروها روی سوء هاضمه اثر چندانی نداشت. البته تجویز دو داروی دارچین و سیاه دانه با گیاهانی نظیر ریحان، شوید و نعناع اثر را افزایش میدهد و میتواند به عنوان جانشین داروهای شیمیایی درباره این دسته  زبیماران مطرح باشد.

زیره سبز

زیره سبز گیاهی بوته ای و علفی است که خاصیت های زیادی دارد  از خواص زیره سبز  می توان  به بادشکن، مقوی معده، ضل اسپاسم، افزایش دھنده شیر مادران شیرده اشاره کرد و همچنین خاصیت آنتی اکسیدانی قوی ای دارد

زیره سبز ضد تشنج، ضد صرع، مقوی معده، و عروی اور، ضد سم، ضد صفرا، تقویت کننده قوای جنسی، قابض، ضد نفخ، ضد احتقان، هضم کننده غذا و ادرارآورنیز می باشد

هل

هل گیاهی است که در مناطق حاره و گرم می روید . دانه های هل بویی قوی و طعمی مطبوع دارد از مغز و پوستش برای درمان و معطر ساختن غذاها و پختن شیرینی استفاده می شود هل از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است. جویدن دانه های هل پس از صرف غذا به هضم و گوارش بهتر غذا کمک میکند و .می تواند بوی نامطبوع دهان را از بین ببرد.مصرف هل تب را پایین می اورد، برای تسکین درد رماتیسم مفید است و ترشیمعده را برطرف می کند. هل خواص گرمابخشی دارد و معده و روده ها را تقویت می کنند. همچنین عمل هضم غذا را بهبود می بخشد و تقویت کننده قلب است. هل .بادشکن است و گاز معده و روده را از بدن خارج می کند و تقویت کننده بدن است

telegram

همچنین ببینید

سیر

با مصرف سیر خود را در مقابل بیماری ها بیمه کنید….

با مصرف سیر خود را در مقابل بیماری ها بیمه کنید…. سیر چندین نوع است …

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *