معماری
خانه / اشنایی با داروهای گیاهی / آیا درباره خواص گیاه دارویی ترب چیزی میدانید؟
ترب
ترب

آیا درباره خواص گیاه دارویی ترب چیزی میدانید؟

آیا درباره خواص گیاه دارویی ترب چیزی میدانید؟

ترب چیست؟

یکی دیگر از گیاهان دارویی که امروز به معرفی ان می پردازیم گیاه دارویی ترب است . ترب ریشه یا غده  زیرزمینی گیاهی است یک ساله از تیره  شب بو. برگ آن پهن با بریدگی  بسیار نامنظم، ناصاف، زبر و رنگ آن سبز خاکستری است و در بعضی ارقام با کرک و زبر و بعضی بی کرک و برگ  آن ریشه ای است یعنی مستقیماً از یقه ریشه گیاه خارج می شود. ساقه  گل دهنده  آن خیلی منشعب می باشد و بلند گیاه تا شصت سانتی متر می رسد.گل  آن به رنگ سفید،سفید مایل به زرد و بنفش در انتهاشاخه گل دهنده ظاهر می شود. میوه  آن خورجین (Sique) است که در آن دانه  ترب به رنگ زرد یا سیاه قرار دارد. غده  زیرزمینی آن را تر ب می نامند که دو نوع است، سیاه دراز زمستانی، سیاہ گرد تابستانی
نام ها دیگر این گیاه در طب سنتی عبارت است از: ترب سیاه – تربز – تربزه – فنج – فجل – فجل مزروع – تبزء

طبیعتترب: بعضی آن را گرم و بعضی گرم و خشک می دانند.

ترکیب شیمیایی: در هر یک صد گرم ترب خام مواد زیر وجود دارد:

آب ۹۴ گرم – پروتئین ۱ گرم – مواد چرب ۰/۱ گرم – هیدرات های کربن ۳/۶ گرم – خاکستر ۰/۸ گرم  کلسیم ۳۰ میلی گرم – فسفر ۳۱ میلی گرم – آهن ۱ میلی گرم – سدیم ۱۸ میلی گرم – پتاسیم ۳۲۲ میلی گرم – تیامین ۰/۰۳ میلی گرم – رایبوفلاوین ۰/۰۳ میلی گرم – نیاسین ۰/۳ میلی گرم – آرسنیک ۰/۰۱ میلی گرم – گلوکوزیدوانزيم – مواد ازته – مواد معدنی – متيل مرکاپتان – گوگرد- سنوول.

ویتامین ها: A ۱۰ واحد بین المللی – B و C ۲۶ میلی گرم در آن وجود دارد.

خواص ترب

آن را بخورید. ضداسهال و احتقان خون است، سنگ کلیه و سنگ صفراوی را از بین می برد، درد اعصاب و رماتیسم را درمان می کند، ادرار را زیاد می کند، ضداسکوربوت یا کمبود ویتامین C در بدن است، به اشخاص چاق و پرخور که مبتلا به سوء هاضمه می شوند یا کسانی که چربی و تخم مرغ زیاد می خورند و بعد از غذا احساس سنگینی در معده می کنند، اثرات نیکویی می بخشد، حرکات دودی روده  بزرگ و کوچک را زیاد کرده و مانع یبوست مزاج می شود، خصوصاً در یبوست  آبستنی، خلط آور و بادشکن است، از خون بواسیر جلوگیری می کند، قاطع بلغم بوده و سرفه  رطوبتی را تسکین می دهد.

آن را به برش  نازکی ببرید ،نبات را بسایید و روی ترب ها بپاشید و بگذارید یک روز بماند تا شربت غلیظی به وجود آید، یا این که وسط ترب سیاه را گود کنید، آن را از نبات ساییده پر کرده بگذارید یک روز بماند  تا آن نبات ها به صورت شربت درآید و هر ساعت به ساعت یک قاشق سوپ خوری از آن را بخورید. سرفه را تسکین می دهد، سیاه سرفه و آنژین را درمان می کند و اگر به جای نبات از شکر استفاده کنید، سرفه  سخت و پی درپی را تسکین می دهد.

آب آن را بگیرید و بنوشید و تفاله آن را بر موضع ضماد کنید. درد کمر تا زانو یا سیاتیک یا عرق النساء و نقرس یادردو ورم شصت پا را درمان می کند.

روزی سه بار عصاره  آن را به موضع بمالید. ریختگی قسمتی از مو یا مولیسک را درمان می کند و باعث روییدن مجدد مو می شود.

هر روز آب ترب را با عسل مخلوط کرده ضماد کنید. در مورد طاسی باعث روییدن مجدد مو می شود.

آن را بکوبید و با آرد شلمک، ضماد کنید. باعث روییدن مو در مرض گری می شود، پوستی که مانند پولک ماهی می شود یا داء الحیه را درمان می کند.

پخته  آن را ضماد کنید. انواع جوش و زخم  عفونی را درمان می کند.

آن را ریز رنده کنید یا بکوبید و با عسل مخلوط کرده روی موضع گذارید. اثر زخم هایی که بر پوست مانده باشد را برطرف می کند، سیاه شدگی عضو که در اثر ضربه خوردگی باشد را برطرف می سازد، کک مک صورت را برطرف می نماید، کبودشدگی زیر چشم را درمان می کند، پوست صورت را زیبا می کند.

آب جوشانده آن را با سکنجبین مخلوط کرده و در گلو قرقره کنید، دیفتری یا حناق را درمان می کند

آن را بکوبید، بعد با خمیر نان مخلوط کرده ضماد کنید. گرفتگی  عضو را درمان می کند

میان یک ترب را خالی کرده مقداری روغن زیتون در آن بریزید و آن را کنار آتش بگذارید تا روغن  داخل ترب بجوشد، بعد آن روغن را در گوش بچکانید. درد گوش ساکت می شود

اسراف در خوردن آن موجب دل پیچه و متعفن شدن اخلاط شود، مضر سر و حلقی و دندان می باشد، کسانی که نفخ معده دارند از خوردن آن پرهیز کنند.

مصلح آن: نمک، عسل و زیره  که در سرکه  انگور خیسانده و پرورده شده است می باشد.

خواص  تخم ترب

خوردن ان خارشی که از بلغم باشد را درمان می کند، دفع کننده  نفخ دستگاه گوارش است.

اگر می خواهید استفراغ کنید، کوبیده  آن را با سکنجبین مخلوط کرده و بخورید. آن را بکوبید و ضماد گذارید.گزیدگی عقرب را درمان می کند،ورم مفاصل که همراه با درد باشد را درمان می نماید.

هر شب عصاره  آن را بمالید. کک مک صورت و ماه گرفتگی را برطرف می کند.

افرادی که غذا آنان خوب هضم نمی شود یا تخلیه  معده آنان درست انجام نمی شود، بعد از هر غذا دو گرم آن را بکوبند و بخورند.

آن را بکوبید و با عسل خمیر کرده ضماد کنید. زخم  عفونی را درمان می کند.

کوبیده  آن را با سرکه مخلوط کرده و ضماد کنید. قانقاریا و مردگی اعضا در اثر عفونت  مزمن را درمان می کند

خواص  ساقه  ترب

هر روز آب آن را بگیرید و دو قاشق آن را با سکنجبین مخلوط کرده بخورید. سنگ مثانه را برطرف میکند.

خواص  برگ ترب

جویدن آن لثه ها را تقویت کرده و بودهان را از بین می برد

بیست گرم آب برگ و ساقه  ترب را بگیرید، نمک بزنید و بخورید. گرفتگی کبد را برطرف می سازد،زردی یرقان واسکوربوت را درمان می کند

آن را در روغن زیتون بپزیدو بخورید. سبب تلیین مزاج می شود.

آب آن را در چشم بچکانید. چشم را تقویت می کند.

کسانی که نفخ معده دارند از خوردن آن بپرهیزند.

خواص روغن برگ ترب

آن را بمالید. زبری پوست، پینه  دست و پا و برص یا لک  سفید بدن را برطرف

می سازد، بی حسی یا خواب رفتگی دست و پا را درمان می کند.

همچنین ببینید

با خواص انواع عرقیات آشنا شوید..

با خواص انواع عرقیات آشنا شوید..

 با خواص انواع عرقیات آشنا شوید.. عرق برگ گردو خواص: پایین آورنده قند خون، ضد …

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *