معماری
خانه / دانستنیهای مفید پزشکی و رژیم غذایی / اجزای مختلف دستگاه گوارش را بشناسید
اجزای مختلف دستگاه گوارش را بشناسید
دستگاه گوارش

اجزای مختلف دستگاه گوارش را بشناسید

 ناراحتی های دستگاه گوارش، دهان و دندان

دستگاه گوارش چیست ؟

به مجموعه ی اعضایی که در فرایند دریافت، انتقال، هضم و جذب غذا دخالت دارند اصطلاحاً دستگاه گوارش گفته می شود. این دستگاه ظاهراً شبیه به لوله ای پرپیچ و خم است که از دهان تا مقعد کشیده شده است و مسئولیت خرد کردن، نرم کردن و هضم غذا را بر عهده دارد. در واقع تمام مواد مورد نیاز بدن از قبیل انواع ویتامین ها، عناصر معدنی، املاح، چربی ها، کربوهیدرات ها، پروتئین ها و… در قسمت های مختلف این لوله ی پر پیچ و خم و اسرارآمیز، ساخته و پرداخته شده و سپس وارد دستگاه گردش خون می شوند. یکی از وظایف حیاتی و بسیار مهم این دستگاه، دفع بخش عمده ای از سموم و مواد زاید باقیمانده فرایند هضم و جذب غذا می باشد که عمدتاً توسط روده ها و ناحیه انتهایی دستگاه انجام میگیرد.

نکته: اگرچه ظاهراً فاصله ی بین دهان تا مخرج در انسان حدود ۹۰ – ۶۰ سانتی متر میباشد، اما در واقع طول لوله ی پیچ در پیچ گوارشی که در این فاصله ی کوتاه گنجانده شده است چیزی در حدود ۹ متر – تقریبا ۱۰ برابر فضای ظاهری – می باشد!!

قسمت های مختلف تشکیل دهنده ی دستگاه گوارش عبارتند از:

دهان: لبها، زبان، دندان ها، غدد بزاقی و کام

حلق: کام نرم یا زبان کوچک، روچا کنا ی یا اپی گلوت و مجرای عبور

مری: لوله ای ماهیچه ای با حرکات دودی شکل و دریچهای اسفنکتری (کاردیا)

معده: کیسه ای مخصوص نگهداری و هضم غذا و دریچهای اسفنکتری خروجی به نام پیلور

روده ی کوچک یا باریک: لوله ای به قطر ۵ – ۲/۵ سانتی متر به طول ۶ متر که عملیات دریافت کیموس یا غذای آماده ی جذب از معده و انجام فرایند جذب مواد غذایی موجود در آن را بر عهده دارد. آن چه از روده ی کوچک به روده ی بزرگ منتقل می شود فقط مواد زاید و آب می باشد.

دوازدهه یا اثنی عشر: بخشی نعل اسبی شکل به قطر ۵ سانتی متر و طول ۲۵-۲۰ سانتی متر است که عملیات ترشح آنزیم های لازم برای هضم و جذب غذا را بر عهده دارد.

روده ی بزرگ: لوله ای ۲ – ۱/۵ متری است شامل آپاندیس، قولون و مقعد که آخرین اقدامات لازم برای آبگیری و دفع زواید حاصل از گوارش مواد غذایی را بر عهده دارد.

اندام های جانبی لوله ی گوارش که در فرایند هضم و جذب غذا دخالت دارند عبارتند از:

روده ی بزرگ یا جگر: بافتی ۱۸۰۰ گرمی است که مسئولیت پردازش مواد شیمیایی موجود در مواد غذایی دریافتی را بر عهده دارد. این وظیفه را به دو شکل انجام می دهد:

۱) عمل شکستن مولکولهای غذایی تا آخرین حد ممکن ۲) تبدیل این مولکول ها به شکلی از مواد که قابلیت مورد استفاده قرار گرفتن در بدن و یا ذخیره شدن را داشته باشند.

کیسه ی صفرا: مخزنی ۷/۵ سانتی متری است که عملیات ارسال صفرا به لوله ی گوارش را انجام می دهد.

لوزالمعده: این اندام ۱۵ سانتی متری شباهت بسیاری به شاخه ا ی کوچک با انبوهی از میوه های کوچک رسیده دارد.

وظایف لوزالمعده به ۲ دسته ی مجزا تقسیم می شود:

۱) تولید و ارسال آنزیم های گوارشی بسیار قوی

۲) تولید هورمون انسولین به منظور تنظیم میزان قند خون

همچنین ببینید

نمناکی دست ها

چه عواملی باعث نمناکی دست ها می شود؟؟

چه عواملی باعث نمناکی دست ها می شود؟؟ نمناکی دست ها عرق کردن کف دست …

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *