معماری
خانه / درمان دیابت / باید ها و نبایدهایی درمورد تغذیه افراد دیابتی
رژیم غذایی چیست؟
رژیم غذایی چیست؟

باید ها و نبایدهایی درمورد تغذیه افراد دیابتی

باید ها و نبایدهایی درمورد تغذیه  افراد دیابتی

رژیم غذایی چیست؟

مقصود از رژیم غذایی عبارت است از مصرف مقدار متناسب از انواع مواد غذایی که بتوان سلامت شخصی مبتلارا برقرار کرد و وزن او را در سطح ایده آل ثابت نگه داشت و مقدار نیروی لازم برای کار روزانه را در او تولید نمود، بنابراین ترتیب رژیم غذایی که توسط طبیب سنتی و متخصصی علوم تغذیه تعیین می شود با توجه به نیاز بدنی شخصی، برای ایجاد تعادل در سوخت و ساز محاسبه میشود. تقسیم مقدار غذای در نظر گرفته شده در طول روز باید با توجه به نوع و مقدار انسولین تعیین گردد. برای بهره گیری از یک زندگی طبیعی و لذت بردن از تغذیهٔ سالم لازم است شخص مبتلا به دیابت در مورد مزاج و طبیعت مواد غذایی و به خصوص مقدار قند آنها اطلاعات جامعی داشته باشد. با توجه به مقدار قند هر مادهٔ غذایی، محدودیت های رژیم انتخاب شده و درنظرگرفتن مقدار کالری لازم روزانه میتوان از یک تغذیهٔ نشاط بخش و سالم بهره مند گردید. مسایل مربوط به تغذیهٔ فرد مبتلا به دیابت در مباحث بعدی مورد بررسی قرار میگیردimages-3

مواد غذایی مفید  برای دیابتی ها:

تغذیه دیابتی ها با افراد دیگر به طبع تفاوت هایی دارد که برخلاف انچه بسیاری فکر می کنند تنها نخوردن قند و شیرینی اصل مهم این رژیم غذایی نیست.به منظور کنترل قند خون روزانه 6 وعده غذا شامل سه وعده غذایی اصلی (صبحانه، ناهار و شام) و سه میان وعده توصیه میشود. بیماران دیابتی باید غذاهای اصلی و میان وعده ها را در ساعات معینی مصرف کنند. تعداد وعده های غذایی روزانه آنها باید به 6 واحد افزایش یابد. مردان در وعده های اصلی از 4 تا 5 واحد و زنان از 3 تا 4 واحد از گروه های غذایی حاوی قند استفاده نکنند. میزان مصرف گروه های غذایی حاوی قند در میان وعده ها در هر دو جنس، زن و مرد از 1 تا 2 واحد نباید بیشتر باشد .میان وعده شب بهتر است از یک ماده پروتئینی مانند پنیر یا شیر که همراه با نان تهیه شود، باشد .

رژیم غذایی و تغذیه دیابتی ها

رژیم غذایی دیابتی ها طبق گفته های متخصصان تغذیه باید در درجه ی اول حافظ تعادل قند خون این افراد باشد که برای رسیدن به این مهم باید بدانیم که دیابتی ها چه بخورند و چه نخورند؟
مفید برای تغذیه دیابتی ها

جو تغذیه دیابتی ها:

می توان جو را جایگزین برنج سفید کرد تا میزان قند خون بعد از صرف غذا حدود 70 درصد کاهش یابد و تا ساعت ها ثابت بماند. زیرا فیبرهای محلول جو، هضم را کند کرده و سبب جذب تدریجی قند می شوند. جوی دو سر نیز همین خاصیت را دارد به طوری که مصرف آن باعث می شود بین آنزیم های هضم کننده در معده و ترکیبات کربوهیدراتی غذا یک سد چسبناک به وجود بیاید. در نتیجه دستگاه گوارش مدت طولانی تری غذا را در خود نگه داشته و قندها به تدریج وارد خون می شوند.

گوشت گاو و مرغ:

می توانید قسمت های کم چرب گوشت گاو را انتخاب کنید و یک چهارم بشقابتان را در هر وعده غذایی به آن اختصاص دهید. رساندن به اندازه پروتئین به بدن باعث می شود مدت طولانی تری سیر بمانید و در صورت لاغر شدن حجم بافت ماهیچه ای تان کاهش نیابد. در ضمن، مصرف پروتئین به افزایش متابولیسم بدن کمک می کند. گوشت سینه مرغ نیز در مقایسه با ران یا سایر قسمت ها چربی کمتری دارد و خوردن این گوشت نیز برای ایجاد تنوع در برنامه غذایی روزانه به مبتلایان دیابت توصیه می شود.

ماهی

یکی از دلایل مرگ ومیر بیماران دیابتی، ابتلا به ناراحتی های قلبی – عروقی است و مصرف یک یا دو بار ماهی در هفته می تواند این احتمال را حداقل 40 درصد کاهش دهد. از سوی دیگر، اسیدهای چرب موجود در این منبع پروتئینی احتمال ابتلا به دیابت، مقاومت در برابر انسولین و التهاب را که از جمله فاکتورهای اصلی ابتلا به ناراحتی های قلبی – عروقی است، پایین می آورد.
دانه کتان

دانه های کتان غنی از پروتئین، فیبر، چربی های خوب (از نوعی که در ماهی موجود هستند) و منیزیم است. یادتان باشد که این ترکیبات همگی قند خون را تنظیم کرده و به سلول ها در جذب انسولین کمک می کنند. بنابراین چه بهتر که آن را در برنامه غذایی روزانه تان بگنجانید.

روغن زیتون

روغن زیتون طلای مایع نامیده می شود زیرا حاوی ترکیبات ضدالتهابی و قوی است که محققان آن را با آسپیرین مقایسه می کنند. افرادی که رژیم مدیترانه ای دارند و روغن زیتون، میوه و سبزی ها، غلات و گوشت کم چرب می خورند کمتر به دیابت و ناراحتی های قلبی و عروقی دچار می شوند. هر دوی این بیماری ها در پی التهاب در بدن به وجود می آیند. برخلاف کره، چربی خوب روغن زیتون سبب افزایش مقاومت بدن در برابر انسولین نشده و حتی این مقاومت را کاهش می دهد.

کره بادام زمینی

تحقیقات به تازگی نشان داده اند، مصرف کره بادام زمینی می تواند اشتها را کم کرده و سبب سیری بیشتر فرد در مقایسه با زمانی شود که مواد قندی کم فیبر مصرف می کند.در ضمن، کره بادام زمینی غنی از چربی های غیراشباعی است که می توانند قند خون را تنظیم کنند پس برای تنوع این خوراکی را در صبحانه تان بگنجانید.

نان سبوس دار

مصرف زیاد نان سفید نیز می تواند حساسیت بدن به انسولین را کاهش داده و سبب افزایش قندخون شود در صورتی که نان سبوس دار دقیقاً برعکس عمل می کند. به همین دلیل مصرف مرتب این ماده غذایی در رژیم افراد مبتلا به دیابت توصیه می شود

کلم بروکلی

این سبزی غنی از کروم بوده که در طولانی مدت نقشی اساسی و مهم در تنظیم قند خون دارد. در ضمن این سبزی از منابع غنی ویتامین C است بنابراین عادت به مصرف آن به صورت خام و بخارپز شده به این بیماران توصیه می شود.

شیر و ماست

این ها مواد غذایی غنی از پروتئین و کلسیم هستند و می توانند به کاهش وزن کمک کنند. از سوی دیگر این مواد مقاومت در برابر انسولین را از بین می برند. پس روزانه یک لیوان شیر و یک لیوان ماست کم چرب میل کنید.

گردو

گردو حاوی مقادیر بالایی فیبر و پروتئین بوده و قند موجود در آن به آهستگی جذب می شود. می توانید روزانه دو عدد از این مغز را در وعده های غذایی تان در طول روز میل کنید.

میوه های مفید برای تغذیه دیابتی ها

میوه های قرمز و بنفش

انواع میوه های قرمز و بنفش مانند انگور قرمز، انار، آلو سیاه، آلبالو و گیلاس، کلم قرمز و چغندر حاوی ترکیبی طبیعی به نام آنتوسیانین هستند. محققان می گویند این رنگ دانه ها می توانند سبب کاهش قند خون شده و در عین حال محرک تولید انسولین در بدن باشند.

سیب

اکثر متخصصان تغذیه توصیه می کنند حتماً در رژیم غذایی یک فرد دیابتی سیب باشد زیرا این میوه کالری بسیار پایینی دارد و فیبرش که همان پکتین است بسیار بالا بوده و جلوی گرسنگی را می گیرد. به این دلیل به کاهش قند خون نیز بسیار کمک می کند.

هویج

هویج، یکی از منابع طبیعی غنی از بتاکاروتن است که می تواند خطر ابتلا به دیابت را کاهش داده و قند خون را تنظیم کند. می توان جو را جایگزین برنج سفید کرد تا میزان قند خون بعد از صرف غذا حدود 70 درصد کاهش یابد و تا ساعت ها ثابت بماند

مواد غذایی مضر برای تغذیه دیابتی ها:

مبتلایان به دیابت باید مصرف مواد نشاسته ای با روغن زیاد مانند سیب زمینی سرخ شده را به حداقل برسانند و در میان وعده از منابع کربوهیدرات کم چرب مثل نان برشته، نان سوخاری و بیسکویت های ساده و سبوس دار استفاده کنند.

دیابتی ها حتی بهتر است سبزی ها را آب پز کرده و حتی الامکان از سرخ کردن آنها امتناع کرد.

برای سالادها استفاده از سس کم چرب یا بدون چربی یا روغن زیتون به همراه سرکه، آب لیمو یاّ آب غوره کم نمک می توان چاشنی و طعم دهنده خوبی باشد.

مواد قندی ساده مثل قند و شکر، مربا، شربت و عسل که خیلی زود قندخون را بالا می برد باید از برنامه غذایی فرد دیابتی حذف شود و مصرف قندهای مرکب مثل خرما ، کشمش، انجیر و توت خشک جایگزین این مواد شود

میوه هایی که قند بالایی دارند مثل خربزه ، موز، طالبی، انگورعسگری قند بالایی دارند و باید از مصرف آنها پرهیز کنند ولی میوه هایی که شیرین نیستند مثل سیب گلاب و سیب درختی و یا خیار برای دیابتی ها بسیار مناسب است

استفاده از غذاهای رژیمی بتدریج باعث خوردن بیش از حد این مواد می شود و فرد به این نکته توجه نمی کند که این مواد کالری دارد و اگر باعث افزایش قند خون نشود، حتما چاق کننده است. این رژیم یعنی قرار گرفتن در یک چرخه معیوب، چون کسی که وزنش افزایش یابد، قندش از کنترل خارج می شود.

همچنین ببینید

بیماری قند

بیماران مبتلا به بیماری قند از گیاه استویا استفاده کنند….!!

بیماران مبتلا به بیماری قند از گیاه استویا استفاده کنند….!! ضمن هزاران مواهب طبیعی مفید …

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *