معماری
خانه / دانستنیهای مفید پزشکی و رژیم غذایی / با فواید شیر مادر آشنا شوید!!
مزایای شیر مادر
مزایای شیر مادر

با فواید شیر مادر آشنا شوید!!

با فواید شیر مادر آشنا شوید!!

مزایای تغذیهٔ نوزاد با شیر مادر

۱ – سالم بودن شیر مادر: مهمترین مزیت شیر مادر، سالم بودن آن است. شیر مادر سالمترین مایعی است که برای تغذیهٔ نوزاد و شیرخوار وجود دارد. شیر مادر همیشه وهمه جا در پستان مادر به صورت تازه و با درجهٔ حرارت مناسب و مطبوع آماده است.شیر مادر مستقیماً از نوک پستان مادر به دهان کودک میریزد و عاری از هرگونه آلودگی می باشد.

۲ – آسایش و راحتی مادر: مادری که نوزادش را با شیر خود تغذیه میکند، هر زمان و هرکجا نوزاد به شیر احتیاج داشته باشد، بدون تهیه کردن وسایل، شیر را در اختیار فرزندش قرار می دهد. اگر مادر به دیدار دوستی یا به مسافرتی برود، به آسانی می تواند نوزادش را تغذیه کند. بخصوص در ده هفتهٔ اول که نوزاد شبها بیشتر به شیر نیاز دارد،مادر می تواند به آسانی و راحتی به او شیر دهد.

۳- تأثیرات روانی: موقعی که نوزاد برای شیر خوردن در آغوش مادر قرار میگیرد و سر او با سینهٔ مادر تماس مییابد، با مادر رابطهٔ بدنی و عاطفی نزدیک پیدا میکند و این حشی تماس نزدیک، سبب علاقه در مادر و احساسی وجود شخصی به نام مادر در شیرخوار می شود

مادری که ترجیح می دهد نوزادش را از شیر خود تغذیه کند، وضع و حالت و طرز تفکر متفاوتی نسبت به مادری که شیرخوار خود را با شیر خشک یا شیر دیگری تغذیه می نماید، دارد.کودکی که با شیر مادر تغذیه می شود، از لحاظ روانی، آرامش و ثبات بیشتری از کودکی که از شیر غیر مادر تغذیه می نماید، دارد. تغذیه با شیر مادر نه فقط سبب پیدایش رابطهٔ عاطفی بین نوزاد و مادر می شود، بلکه موجب تعادل هورمونی در مادر می گردد

۴– احتمال پیدایش عفونت در کودکی شیر مادرخوار بسیار کم است: شیرخواران در شش ماه اول و مخصوصاً در یک ماه اول تولد، نسبت به عفونت ها مقاومت کمی دارند و درصورت برخورد با عوامل بیماریزا به سرعت به اسهال و استفراغ و عفونتهای ریوی مبتلا می شوند، ولی شیرخوارانی که با شیر مادر تغذیه می شوند، کمتر به این بیماریها دچار می شوند. این کودکان اگر هم به چنین عفونتهایی مبتلا شوند، زودتر و سریعتر بهبود می یابند. تحقیقات نشان داده است، کودکانی که در شش ماه اول عمر خود با شیر مادر تغذیه شده اند (در مقایسه با کودکانی که در همان مدت شیر خشک مصرف نموده اند)،در شش ماه دوم عمر خود نیز کمتر به بیماریهای شایع دوران کودکی مبتلا می شوند. در صورتی که وضع بهداشت خانواده خوب نباشد، نسبت ابتلا به عفونتها در شیر مادرخواران و کودکانی که تغذیهٔ آنها با شیر خشک و بطری است، تفاوت بسیار زیادی دارد. اگر آشنایی خانواده با اصول بهداشت مخصوصاً در مناطق گرمسیر کم باشد، ایناختلاف بسیار زیاد است. در چنین مناطقی اغراق آمیز نیست اگر بگوییم: بطری شیرخوری یک اسلحهٔ کشنده است که مادر ممکن است فرزند خود را با آن بکشد. اسهال و استفراغ در این کودکان، ناشی از آلودگی شیر غیر مادر و وسایلی است که شیر و غذا در آنها تهیه و نگهداری میگردد. اسهال و استفراغ در کودکانی که از شیر مادر تغذیه می شوند، بسیار نادر است و علت آن نه تنها نبودن آلودگی است، بلکه به نظر میرسد به دلیل وجود و عمل میکروبهای لاکتوباسیل در رودهٔ شیر مادرخواران باشد. این میکروبها اسید لاکتیک و اسید استیک ایجاد میکنند، بنابراین محیط روده، اسیدی می شود و برای رشد میکروبهای بیماریزا و مولد اسهال (مانند میکروبهای کلی باسیل) نامناسب می گردد. از این روست که مدفوع نوزادی که از شیر مادر تغذیه می کند، بوی ترشیدگی دارد، ولی بوی بد و متعفن ندارد.

۵ – اثر ضذ میکروبی شیر مادر: در دو هفتهٔ اول بعد از زایمان، در هر میلی لیتر شیر مادر حدود ۱۰۰۰ تا ۴۰۰۰ لکوسیت یا گویچهٔ سفید که عمل میکروب خواری دارند،وجود دارد. بنابراین شیر مادر عمل ضذ میکروبی برای نوزاد و همچنین برای پستان مادر خواهد داشت.

از طرف دیگر مادّه ای به نام ایمونوگلوبولین «آ» ا” در آغوز ( شیر چند روز اول بعد از زایمان) و در شیر مادر وجود دارد. مقدار آن در ابتدا حدود دو میلیگرم در هر میلی لیتر شیر است، سپس مقدار آن کم شده و به یک میلی گرم می رسد. این نوع ایمونوگلوبولین در رودهٔ کودک شیر مادرخوار بدون تغییر وجود دارد و به میکروبها و ویروسهایی که وارد روده می شوند چسبیده و از ایجاد آسیب به مخاط روده و بیماری جلوگیری می نمایند.

موادّ دیگری که در آغوز و همچنین در شیر مادر وجود دارد و اثر ضد میکروبی دارند عبارتند از: لایزوزیم، لاکتوفرین (آهن شیر) و لاکتوپروکسیداز . این ترکیبات از رشد میکروبهای بیماری زا  که وارد روده می شوند، جلوگیری میکنند. در شیر مادر، آهن به صورت لاکتوفرین (آهن چسبیده به پروتئین) وجود دارد. لاکتوفرین شیر مادر ۱۰ تا ۲۰ برابر شیر گاو است. این مادّه با موادّ ضد میکروبی (آنتی کر) که در روده وجود دارد، سبب از بین بردن میکروبهای بیماریزای روده می شود. شیر مادر نیز دارای مادّه ای است  که موجب از بین بردن انگل ژیاردیا میگردد

۶ – حساسیت و آلرژی در کودکان شیر مادرخوار، کمتر به وجود می آید: حشاسیت به صورت اسهال، استفراغ، خونریزی های پنهانی و آشکار، کم خونی و پیدایش دانه هایی وجود آید، در صورتی که در کودکانی که از شیر مادر استفاده میکنند، کمتر دیدهکودکانی که از شیر مادر تغذیه می شوند نیز کمتر وجود دارد.

۷- تصلب شرایین: شواهدی در دست است که نشان می دهد کودکانی که از شیر خشک و شیرگاو تغذیه می شوند، در مقایسه با شیر مادرخواران، در بزرگسالی بیشتر به بیماری های تصلب عروق قلب مبتلا می شوند. به نظر میرسد این امر مربوط به نوع چربی شیرگاو باشد.

۸ – چاقی: کودکان شیر مادرخوار در مقایسه با شیرخشک یا شیر گاوخواران، کمتر چاق می شوند و این چاقی از نظر ارتباط با چاقی آیندهٔ کودک اهمیت دارد. چاق بودن در شش هفتهٔ اول دوران شیرخواری، رابطهٔ مهمی با چاقی در سنین دبستان و دبیرستان دارد و احتمال دارد که چاقی در سنین بزرگسالی را نیز به دنبال داشته باشد. چاق شدن نیز ممکن است سبب افزایش فشار خون، بیماریهای قلبی عروقی و بیماری دیابت در سنین بزرگسالی گردد.

۹- پیشگیری از حاملگی مجدد: گرچه مادری که کودکشی را از شیر خود تغذیه می کند، تا زمانی که به کودک شیر می دهد، معمولا خونریزی ماهانه (پریود) او برقرار نمی شود و در نتیجه دوباره آبستن نخواهد شد، ولی تخمدان چنین خانمی ممکن است به طور اتفاقی تخمکی رها کند و حاملگی رخ دهد، بنابراین چنین مادری بعد از زایمان باید از وسایل پیشگیری از حاملگی استفاده نماید.

۱۰ – مزایای دیگر شیر مادر: مادرانی که نوزاد شان را از شیر خود تغذیه می کنند، کمتر به سرطان پستان مبتلا میگردند کودکان شیر گاوخوار (مخصوصاً اگر شیر با غلظت زیاد مصرف کنند)، ممکن استد چار در هم فرورفتن و انسداد روده گردند، در صورتی که شیر مادرخواران به علت یکنواختی لخته های شیر مادر، کمتر دچار چنین بیماری خواهند شد. مرگ ناگهانی باعلت نامشخص نیز در کودکان شیرگاوخوار بیشتر دیده می شود.

همچنین ببینید

حساسیت

مسافرت و تعطیلات در بروز حساسیت

مسافرت و تعطیلات در بروز حساسیت  هنگام انتخاب مکانی برای گذراندن تعطیلات، باید به فصل …

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *