معماری
بیماری سلیاک
بیماری سلیاک

بیماری سلیاک چیست ؟

بیماری سلیاک چیست ؟

بیماری سلیاک، نوعی بیماری گوارشی است که به پرزهای روده کوچک آسیب می‌رساند و سبب اختلال در جذب مواد مغذی می‌شود. افرادی که به بیماری سلیاک مبتلا هستند پروتئینی به نام گلوتن را که در گندم، جو، چاودار و احتمالاً جودو سر وجود دارد، نمی‌توانند تحمل کنند. زمانی که بیماران مبتلا به سلیاک، غذاهای حاوی گلوتن مصرف می‌کنند، سیستم ایمنی بدن آن‌ها پاسخی را به صورت تخریب روده کوچک صادر می‌کند. این تخریب به خصوص در پرزهای انگشتانه‌ای روده که مواد مغذی داخل آنها جذب می‌شوند، ایجاد می‌شود. به دنبال آسیب پرزهای روده‌ای فرد بدون توجه به مقدار غذایی که می‌خورد، مبتلا به سوء تغذیه می‌شود. به دلیل این که سیستم ایمنی خود فرد سبب تخریب و آسیب پرزهای روده کوچک می‌شود، این بیماری، به عنوان یک بیماری خود ایمنی نامیده می‌شودو از طرف دیگر به علت این که مواد مغذی جذب نمی‌شوند، می‌تواند به عنوان یک بیماری سوء جذبی مورد نظر قرار گیرد.

  علائم بیماری سلیاک

  • کاهش وزن یا ثابت ماندن وزن بدن در کودکان
  • رنگ پریدگی پوست و کم آوردن نفس یا تنگی نفس
  •  مدفوع آبکی بسیار کم رنگ و بسیار بدبو
  •  کسالت، ضعف عمومی و بی حالی
  •  ایجاد علایم سوء تغذیه و کم خونی در موارد حاد و شدید بیماری

عوامل ایجاد کننده  بیماری سلیاک

حساسیت شدید روده نسبت به پروتئینی به نام گلوتن

 پروتئین گلوتن در غلاتی نظیر گندم، جو و چاودار وجود دارد.

درمان بیماری سلیاک

  •   معاینات بالینی نظپر کنترل رشد در کودکان و کنترل وزن در بزرگسالان
  •  انجام آزمایش خون برای کشف کم خونی و پادتن های گلوتن
  •  نمونه برداری از جداره  رودهاکوچک
  •  ارایه  برنامه ی غذایی فاقد گلوتن به بیمار

 ۱) بیماران مبتلا به عارضه ی سلیاک در تمام طول عمر می بایست استفاده از رژیم غذایی فاقد گلوتن را مد نظر قرار دهند.

۲) تقریباً در تمام موارد بیماری، علایم، چند هفته پس از شروع رژیم غذایی فاقد گلوتن برطرف شده و بیمار زندگی طبیعی خود را در پیش می گیرد

۳) به یاد داشته باشید که سلیاک یک بیماری نادر اما خطرناک است بنابراین سهل انگاری در رعایت رژیم غذایی مناسب اسیب هایی جدی مخصوص به کودکان وارد می اورد.

4)لازم است والدینکودکان مبتلا به سلیاک ویا خود فرد مبتلا به این عارضه با دقتدر علایم و نوع تغذیه به تدریج دریابند که بیماری در اثر مصرف چه میزان از گلوتن تحریک شده و شدت می یابد،زیرا در موارد شدید کمترین میزان مصرف گلوتن نیز ممکن است برای بیمار بالاخص در سنین کودکی بحران ساز باشد.

 درمان بیماری سلیاک در خانه

  •  اجتناب از مصرف مواد غذایی حاوی گلوتن نظیر گندم، جو و چاودار
  •  جانشین کردن نان، بیسکویت، آرد و ماکارونی فاقد گلوتن در برنامه ی غذایی بیمار
  •  مصرف متعارف لبنیات، ذرت، تخم مرغ، گوشت سفید و قرمز، انواع میوه ها، سبزی ها، برنج و…
  •  اطمینان پیدا کردن از این که تمام افرادی که با غذای بیمار در ارتباط هستند از نوع بیماری و رژیم غذایی مربوط به آن مطلع می باشند. (به خصوص در مورد کودکانی که در مهد کودک یا مدرسه غذا می خورند.
  •  با توجه به این که علایم عارضه ی سلیاک معمولاً به صورت تدریجی بروز پیدا می کند و با دقت به این نکته که کشف و شناسایی بیماری در پایین ترین سنین کودکی از اهمیت خاصی برخوردار می باشد لازم است والدین به محض مشاهده ی هر یک از علایم بیماری به پزشک مراجعه نموده و اقدامات تشخیصی یا درمانی را زیر نظر پزشک متخصص انجام دهند. بنابراین والدین نباید در موارد مشکوک به سلیاک منتظر یک ناخوشی ناگهانی و شدید بمانند؛ زیرا علایم این بیماری به صورت کند و تدریجی آشکار می شود.

عوارض جانبی ناشی از بیماری سلیاک

  •  ایجاد سوء تغذیه ی شدید
  •  ایجاد اختلال در رشد جسمی و حتی ذهنی کودکان
  •  ایجاد محدویت شدید در فعالیت های فردی و اجتماعی فرد در سنین بزرگسالی

عوارض ذکر شده تنها در صورت عدم تشخیص و کنترل نکردن بیماری ایجاد می شود و در صورت تشخیص و کنترل به موقع بیماری فرد مبتلا سیر طبیعی زندگی را در پیش رو خواهد داشت.

 

همچنین ببینید

پوسیدگی دندان

عوامل پوسیدگی دندان چیست؟قسمت اول

عوامل پوسیدگی دندان چیست؟ پوسیدگی دندان و عوامل آن  باهر بار خوردن غذا، قطعات کوچکی …

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *