معماری
زمینه های تاریخی استفاده از دمنوش ها
زمینه های تاریخی استفاده از دمنوش ها

تاریخچه استفاده از دمنوش ها

تاریخچه استفاده از دمنوش ها

چینی ها ظاهراً نخستین بار از بوته ای گیاهی که دارای برگ های سبز و خزم و دندانه دار به نام چای است به عنوان دمنوش گیاهی در حدود پنج هزار سال پیش در سرزمین چین استفاده نمودند و طی سه قرن گذشته انگلیسی ها آن را به عنوان یک نوشیدنی غالب در کلیه کشورها متداول و بهره های کلان اقتصادی بردند.

هلندیها در سدهٔ هفدهم، چای را از چین به اروپا بردند و در قرن هجدهم میلادی، کم کم چای به عنوان نوشیدنی غالب، مرسوم شد و این روش در سایر نقاط جهان نیز اشاعه یافت. پیش از این، در نقاط مختلف دنیا، دمنوش گیاهان مختلف به منظور رفع خستگی، درمان و نیز تغییر ذائقه استفاده می گردید، اما پس از رواج چای، استفاده از دمنوش های دیگر به تدریج به فراموشی سپرده شد و مردم از منافع سرشار آن محروم شدند و این امر تا جایی پیش رفت که واژهٔ «چای» به عنوان جایگزینی برای معرفی کلیهٔ دمنوش ها مورد استفاده قرار گرفت؛ مثلاً «چای گل گاوزبان» که در حقیقت دمنوش گیاهی مفیدی به نام گیاه گل گاوزبان است.و باید آن را تحت عنوان دمنوش گل گاوزبان تعریف نمود.

استفاده از گیاهان دارویی و فرآوردههای آن، از سابقه ای به قدمت عمر بشر برخوردار است. طبق اسناد موجود، استفاده از گیاهان در تامین سلامت و پیش گیری از بیماری در بسیاری از تمدن های جهان از جمله مصر، یونان، چین، هند و ایران مرسوم بوده است. در ایران، استفاده از گیاهان دارویی به صورتهای مختلف و از جمله دمنوش، سابقه ای بسیار کهن دارد؛ تا جایی که در دوران باستان و در مذهب زرتشت یا مزدیسنا، استفاده از گیاهان در درمان بیماری ها چنان مرسوم بود که به پزشکی که در این راستا به مردم خدمت می کرد «ارور پزشک» میگفتند. ارور پزشک، طبیبی بود که به کمک عصارهٔ گیاهانو فرآوردههای آن، بیماری ها را درمان می کرد؛ او کسی بود که روش درمانی اش به کمک شیوهٔ گیاهان و دمنوشهای گیاهی انجام می شد. استفاده از این دمنوشها تا ۱۵۰ سال پیش در ایران رایج و مرسوم بود اما متأسفانه با رواج مصرف چای در ایران، استفاده از دمنوشهایی که روزی جزء لاینفک زندگی مردم بود، به طور محسوس کم شد و به این برگ سیاه به نام «چای» اعتیاد حاصل گردید. از اوایل قرن نوزدهم میلادی و با پیشرفت روش تجزیهٔ شیمیایی مواد، متخصصان امر، شروع به خالص سازی و شناخت اجزای مؤثره گیاهان کردند و از طریق علمی به اثبات تأثیر گیاهان در سلامت بشر پرداختند. در سال های بعد، با گسترش شناخت مردم دربارهٔ مضرات   داروهای شیمیایی و مشاهده فجایع داردی در تمام دنیا ، دوباره پیوند و ارتباط  بین انسان و طبیعت بر قرار شد و گیاهان دارویی جای خود را به داروهای شیمیایی داد

اخیراً، سازمان بهداشت جهانی (OHW) اعلام کرده است که در حدود ۸۰ درصد از مردم در سراسر دنیا (پنج میلیارد نفر) به نوعی از طب گیاهی و فرآوردههای آن در سطح اولیهٔ بهداشتی – درمانی استفاده می کنند. یکی از رایج ترین این فرآوردههای گیاهی، دمنوشیها (دم کرده ها) هستند.

خانه >> اخبار >> دمنوش چیست؟ آشنایی با دمنوش های گیاهی
دمنوش چیست؟ آشنایی با دمنوش های گیاهی

چند وقتی است دمنوش‌های گیاهی و میوه‌ای مورد استقبال و مصرف برخی خانواده‌ها قرار گرفته است. البته این استقبال دلایل مختلفی دارد؛ برخی برای نفع درمانی از این دمنوش‌ها استفاده می‌کنند.

تعدادی برای تنوع بخشیدن به نوشیدنی روزانه آن را جایگزین چای کرده اند و بعضی هم به خاطر آن که به اطرافیان ثابت کنند آدم شیک و باکلاسی هستند، جعبه آن را روی میز کارشان می گذارند یا برای پذیرایی استفاده می کنند، اما پرسش اینجاست چه تفاوتی میان دمنوش با جوشانده گیاهی وجود دارد؟ آیا به دمنوش ها رنگ و طعم اضافه می شود؟ دمنوش هایی که حاوی چند گیاه مخلوط است تاثیر بهتری دارد یا آنهایی که از یک گیاه تهیه شده است؟ آیا از دمنوش ها همچون چای می توان به صورت روزانه استفاده کرد؟ مصرف دمنوش ها به شکل کیسه ای بهتر است یا فله ای؟

فرق دمنوش با جوشانده در چیست؟

اغلب گیاهان بافت سفت و خشنی دارند که بدن قادر به هضم این بافت و دسترسی به ترکیبات مفید آن نیست. در نتیجه برای آن که ما بتوانیم از این ترکیبات سودمند نفع ببریم با خیساندن گیاه در آب، دم کردن یا جوشاندن به اثرات مهم آن دست می یابیم. البته باید بدانید دم کردن و جوشاندن گیاهان دو روش مختلف است و نوشیدنی حاصل از هر روش، خاصیت و تاثیر جداگانه ای بر بدن می گذارد.

بیشتر ادویه‏ها، میوه‏ها، برگ، ساقه یا ریشه گیاهان را می ‏توان خشک و پودر کرد و برای تهیه دمنوش استفاده کرد. در این روش گیاه را کوبیده و در آب جوشیده شده به مدت 15 تا 20 دقیقه در حالی که در ظرف بسته است، روی بخار ملایم قرار می دهند و بعد صاف می کنند. نوشیدنی حاصل از برگ های چای، گل گاوزبان، گل ختمی، به لیمو، سنبل الطیب یا انواع چای میوه ای نوعی دمنوش گیاهی است، اما در مقابل اگر گیاه را مستقیم با آب سرد یا گرم بجوشانند جوشانده ای به دست می آید که خاصیت و اثر آن قوی تر از دمنوش است، چراکه حین جوشاندن مواد بیشتری از گیاه خارج می شود و توصیه آن است برای مصارف روزانه از دمنوش استفاده شود. البته به این معنا نیست که جوشانده بر دمنوش برتری دارد و تصمیم بگیرید هر نوع گیاهی را در آب بجوشانید تا نفع بیشتری از آن ببرید.

بسیاری از گیاهان باید به صورت دمکرده استفاده شود و اگر بر اثر ناآگاهی یا غفلت جوشانده شود خاصیت آن تغییر می کند و گاهی موادی از گیاه آزاد می شود که دارای عوارض ناگواری خواهد بود. در نتیجه از جوشاندن گیاهانی که به صورت فله ای عرضه و توسط افراد ناآگاه و بی تجربه برای درمان دردی پیشنهاد می شود، اجتناب کنید.

 منظور از دمنوشها ، آن دسته از گیاهان دارویی مفیدی هستند که به صورت دم کرده و یا جوشانده مورد استفاده قرار می گیرند   در این مجموعه تعدادی از دمنوشها مورد بررسی و خواص درمانی هر یک به همراهچگونگی تهیه و مصرف آن ها و توصیه میشود.

همچنین ببینید

سکنجبین گل سرخ

سکنجبین گل سرخ را چگونه تهیه کنیم …؟؟

سکنجبین گل سرخ را چگونه تهیه کنیم …؟؟   گل سرخ چیست ؟ گل سرخ …

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *