معماری
ترکیبات شیرشتر
ترکیبات شیرشتر

ترکیبات شیرشتر

ترکیبات شیرشتر

ترکیب شیر شتر تقریباً مشابه شیر بز است، و اینک در هر صد گرم شییر شتر ترکیب چنین است: نیترات دو کربن ۵ گرم، چربی ۴ گرم، پروتئین ۳/۳ گرم، آب ۸۷ گرم، کالری ۶۹ی ویتامین B2 ۰/۰۰۰۱۸ گرم، ویتامین B1 ۰/۰۰۰۰۶ گرم، ویتامین A ۰/۰۱۷ گرم، ویتامین C ۰/۰۰۱ گرم، آهن ۰/۰۰۰۲ گرم، کلسیم ۰/۱۵ گرم، نیاسین ۰/۰۰۰۳ گرم.

ناگفته نماند ترکیب مسیر نستر با وجود این که ظاهراً در حدودتغییرات تقریباً ثابت می ماند، اما طرز تغذیهٔ حیوان در بعضی موارد (ویتامین ها، املاح) موجب نوسان های نسبتاً شدیدی درترکیب شیر میگردد.

شتر و بز دو حیوانی هستند که معمولاً از خار و گیاهان سخت که مورد استفادهٔ گوسفند و گاو و… نیست تغذیه می کنند، از این رو به علت زیاد بودن مقدار املاح (که مقدار زیادی به صورت کلرورهای سدیم و  است) در این گونه گیاهان، بیش از گیاهان سبز و باطراوت است که مقدار مواد معدنی موجود در شیر شتر بیش از گاو نشان داده می شود. سیر گاو همانطوری که گفتیم، به علت کمی آهن در نوزادان ایجاد آنمی (کم خونی) هیپوکرم می نماید؛ ولی شیر شتر به علت داشتن آهن بیشتر، کمتر این عارضه را خواهد داد.

شیر شتر از لحاظ کلسیم نیز بیشتر از شیر گاو (و کمتر از گاومیش) غنی است. کره و پنیر را از شیر شتر درست نمی کنند و آن را به همان صورت یا به شکل دوغ و کشک میخورند. تفسیر تشتر، غذای اصلی ساکنین صحرا و بادیه را تشکیل می دهد که معمولاً به صورت تازه مصرف می گردد. میتوان به شهر به عنوان منبع خوبی برای تولید شیر اعتماد کرد و کمبود این فرآوردهٔ مهم دامی را مخصوصا در مناطق خشک و کویری جبران نمود. قابل ذکر است که ملل آسیای میانه، از دیرباز تا کنون در تغذیهٔ خود متکی به شیر شتر بودهاند و بررسی های انجام شده نشان می دهد که شیرشتر اگر در برخی از موارد بهتر از تسیر گاو نباشد، از آن بدتر نیست. تولید شیر توسط شتر به مراتب بهتر از تولید شیر به وسیلهٔ گاوهای مناطق خشک و کویری استو میزان تولید شیر در شتر و گاوهای مناطق کویری، اصلاً قابل مقایسه نیست.

شتر می تواند مقدار زیادی در حدود ۴ تا ۸ کیلوگرم در روز شیر دهد و این میزان در برخی اوقات به ۱۲ تا ۱۵ کیلوگرم در روز میرسد؛ در حالی که گاوها قادر به تولید این مقدار شیر در شرایط آب و هوایی گرم و مراتع فقیر که غیر از درخچه ها و گیاهان سوزنی چیزی ندارد، نیستند و ثابت شده است که شتر توانایی تولید شیر به مقدار فراوان را در حالت مدیریت صحیح دارا میباشد. اما برآورد میزان شیر تولیدی توسط شتران ماده به طور دقیق مقدور نیست، زیرا شیردوشی شتر به صورت کامل انجام نمی شود و مقداری از شیر را برای تغذیهٔ بچه شترهای شیرخوار باقی می گذارند.

دورهٔ شیردوشی در شترهای ماده بین ۱۰ تا ۱۸ ماه میباشد و متوسط تولید روزانهٔ شیر مابین ۸ تا ۱۰ لیتر است. القرش (۱۹۸۶ م.) ذکر میکند که متوسط تولید روزانهٔ شیر شتر در کشور پاکستان با مدیریت صحیح و شرایط مناسب غذایی و بهداشت، مابین ۱۵ تا ۴۰ لیتر است و آن هم در هنگامی که شتر ماده ۲ الی ۳ بار در روز دوشیدهش ود. بسیاری از بررسی های انجام شده نشان میدهد که شترها،چه در شرایط مراتع خشک کویری و چه در هنگام استفاده از علوفه در مناطق پرآب، دارای توانایی خوبی در تولید شیر هستند. متوسط شیر تولیدی و مدت زمان تولید آن در مراتع پرآب مابین۳ تا ۲۵ کیلوگرم و در شرایط آب و هوای خشک کویری مابین۳ تا ۱۵ کیلوگرم بوده است.

متوسط تولید شیر، در دوره ای به مدت ۳۰۵ روز بوده است تا بتوان به راحتی آن را با متوسط تولید شیر گاوها مقایسه کرد، که این میزان معادل ۱۵۲۵ تا ۵۶۹۵ کیلوگرم در شرایط خوب مرتع و به مقدار ۱۰۶۸ تا ۳۰۵۰ کیلوگرم در شرایط مراتع فقیر بودهاست. قدرت تولید شیر در شتر، در شرایط مرتعی مختلف، متفاوت بوده و میانگین آن بر اساس مطالعات و بررسی های انجام شده در مورد شتر یک کوهانه میباشد که دورهٔ شیرواری آنها از ۷ ماه تا ۱۸ ماه بوده است. در مطالعات انجام شدهٔ فوق که میانگین ها از آن گرفته شده است، تعداد معدودی شتر مورد بررسی قرار گرفته اند که تعداد آنها بین ۸ تا ۱۰ نفر شتر بوده و این ممکن است نشانگر اختلافکلی بین این گروهها نباشد، ولی به هرحال نمایانگر قدرت تولید اشتران است و همین طور نمایانگر اختلاف بزرگ موجود بین قدرت تولید شیر در شرایط طبیعی مرتع و محیط زیست بوده و همچنین نمایانگر اختلافات ارثی در بین نژادهای مختلف شتر است.

میزان تولید شیر گاوهای بومی در کشورهای عربی مابین ۴۷۵ تا ۲۳۴۰ کیلوگرم و متوسط آن ۰۵۹ اکیلوگرم در یک فصل شیرواری است. از این مقایسه معلوم میشود که میزان شیردهی شتران در مقایسه با میزان شیردهی گاوهای محلی، در شرایط یکسان تغذیه در کشورهای مختلف عربی بیشتر است و همچنان که کنوس (۱۹۷۹) اشاره نمود، میزان تولید شیر شتر بیشتر از میزان تولید شیر گاومیش، گاو نژاد ساهیوال و گاو دورگ ساهیوال و فریزیان و گاوهای زیپو در شرایط یکسان نگهداری و تغذیه می باشد. خاراسور” و همکارانش (۱۹۷۶) در اتحاد جماهیر شوروی، میزان تولید شیر شتران مختلف را مورد مطالعه و بررسی قرار دادند و مشخص شد که شتران یک کوهانه از شترهای دوکوهانه و شتران دورگه، میزان بیشتری شیر تولید می کنند و در نتیجه باید به تغذیه و پرورش این نوع شتران همت گماشت.

همچنین ببینید

نمناکی دست ها

چه عواملی باعث نمناکی دست ها می شود؟؟

چه عواملی باعث نمناکی دست ها می شود؟؟ نمناکی دست ها عرق کردن کف دست …

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *