معماری
خانه / اشنایی با داروهای گیاهی / خواص بیشمار از گیاه پیاز- نرگس در طب سنتی…
پیاز نرگس
پیاز نرگس

خواص بیشمار از گیاه پیاز- نرگس در طب سنتی…

خواص بیشمار از گیاه پیاز- نرگس در طب سنتی…

پیاز نرگس

یکی دیگر از گیاهان دارویی که امروز به معرفی ان می پردازیم گیاه دارویی پیاز نرگس است . پیاز نرگس ریشه متورم یا پیاز گیاهی است از خانواده Liliaceae، جنس Scilla یا Urginea که  گونه های متعددی دارد.

گیاهی است چندساله و علفی دارای پیازی بزرگ که معمولاً قسمتی از پیاز آن داخل خاک و کمی از قسمت فوقانی آن بیرون از خاک قرار دارد. این پیاز شبیه پیاز خوراکی است ولی بزرگتر از آن می شود و طعم آن شیرین مایل به تلخ بوده و خوراکی نیست مگر به عنوان دارو، برگ آن شبیه به برگ زنبق و سوسن اما قدری بلندتر و عریض تر از آنها با کناره  صاف و نوک تیز می باشد که قسمت فشرده ای را در قسمت بالای پیاز ایجاد می کند.

ساقه  آن سبز مایل به زرد است. گلهای آن به رنگ سفید یا سفید خاکستری می باشد که به طور فشرده در طول محور شاخه  گل دهنده در قسمت بالای شاخه ظاهر می شوند و بوی آن شبیه به بوی گل نیلوفر است. میوه  آن به رنگ قهوه ای زیتونی و دارای سه خانه است که در هر خانه ۳-۴ دانه شبیه به دانه پیاز خوراکی ولی قدری بزرگتر و به رنگ تیره قرار دارد.

ابعاد هر پیاز آن معمولاً حدود ۲۰-۸×۱۵-۱۰ سانتیمتر است و وزن هر پیاز گاهی تا سه کیلوگرم نیز می رسد. این گیاه معمولاً درسواحل دریاها به خصوص سواحل مدیترانه، آفریقا شمالی، سیسیل و کورس انتشار دارد.
نام های دیگر این گیاه در طب سنتی عبارت است از:غنضل – پیاز عنصل – العنصل – عنصلان – پیاز الفا- پیاز نرجس – پیاز دشتی – پیاز موش – بصلالنخنریر – بص الفار – اسقیل – اشقال – اشقیل – بصل،

 

طبیعت آن: خیلی گرم و خشک است.

ترکیب شیمیایی:انواعی از لیپیدها – ترکیباتی به نام سیلی پیکرین – ماده تلخ – ماده ای به نام سیلارن C شامل گلیکوزیدهایی به نامهای سیلارن A و سیلارن B – هتروزیدی به نام سیلی روزید – دو استرول – الکالوئید نارتین – الکالوئید سویی زنین – سیلی توکسین – سیلین – نارسی سین – کولینن۔

خواص درمانی پیاز نرگس:

۱- دور پیاز را خمیر بگیرید و در تنور یا زیر آتش یا در فر قرار دهید تا پخته شود، بعد آن خمیر را جدا کرده و پوست خارجی پیاز را دوربیندازید و مغز آن را به صورت ورقه در نخ کنید، سپس آویزان کرده تا خشک شود، خشک آن را بکوبید و هربار مقداری بخورید،

مدز است،

برای لطیف کردن و رقیق کردن اخلاط غلیظی که از هضم کبدی ایجاد میشود مؤثر است

فضولات واخلاط را از اعماق و زوایای بدن جذب میکند

مسهل اخلاط غلیفه میباشد،

سرگیجه را برطرف میسازد،

از چرت زدن جلوگیری میکند،

از پریدن ناگهانی اعضا و سستی اعضا جلوگیری مینماید،

برای رفع درد گوش،

درمان یرقان،

استسقا،

سختی طحال

رفع دلپیچه مفید است،

بینایی را تقویت می کند،

نزول آب در چشم (کدورت عدسی) را برطرف میسازد،

هضم غذا را آسان و تخلیه  معده را سریع می نماید،

از ریزش مو جلوگیری می کند،

سنگ مثانه را متلاش و دفع میکند،

برای درمان سردردهای سرد مزاج،

نسیان،

صرع،

مالیخولیا،

فلج،

لقوه و فراموشی مفید است.

۲- یک برابر از آن را با دو برابر آن عسل طبیعی مخلوط کنید و طبخ نماید و در چند نوبت بخورید. آسم، تنگی نفس و سرفه های کهنه را درمان می کند، دردهای کهنه معده را تسکین میدهد.

۳- هفتاد و پنج گرم از آن را پرپر کرده و در نخ کنید و آویران نمایید تا خشک شود، بعد در سرکه  زیادی بجوشانید تا کاملاً لهٔ شود، سپس به مدت یک هفته در آفتاب بگذارید، بعد آن را صاف کنید و لرد آن را دور | بریزید و هر روز یک قاشق از آن را بخورید. بوی بد دهان که از معده باشد را برطرف می کند.

۴- خوردن ۱۶گرم از کوبیده  آن یا ۱۶ گرم از پخته  آن با عسل مسهل قوی معده، پاک کننده  رحم، قی آور و قاعده آور است، جنین زنده و مرده را سقط می کند، برای التیام زخم های داخلی و ظاهری مفید است، اقسام کرم معده را خارج می سازد، دردهای مثانه و رحم را تسکین میدهد.

۵- اگر مقداری از تشویه شده (پخته و خشک کرده ) آن را با شش برابر وزن آن نمک در کمی روغن سرخ کرده و هفت گرم از آن را صبح ناشتا بخورید، مسهل بسیار خوبی است.

۶ آب آن را روزی سه بار هر مرتبه سه تا چهار قطره در گوش بچکانید. غده گوش را درمان می کند.

۷- آن را بکوبید، بعد با نبات ساییده مخلوط کنید و از خارج روی ورم گذارید. اریون را درمان می کند.

۸ ضماد گرد خشک شده  آن خونریزی را قطع میکند و زخم را التیام میبخشد.

۹- آن را سه روز در شیر بخیسانید، بعد خشک کنید، سپس نرم بکوبیدو بخورید و مقداری از آن را هم زیر قسمت آلت تناسلی ضماد کنید. نیروی جنسی را زیاد   می کند و ناتوانی جنسی را بر طرف می کند

۱۰-اگر هر چندوقت یک بار آب تازه  آن گرفته و به آلت تناسلی مردان مالیده شود، سبب بزرگی و قدرت آن می گردد (در اکثر اشخاص روی پوست اثر تحریک کننده دارد و ایجاد خارش، قرمزی، تاول و خراش میکند).

۱۱- به صورت ضماد برای انواع ورم از جمله ورم پستان، جوش ها، کورک ها، آبسه ها و زخم ها استفاده می شود.

۱۲- برای اخراج تکه استخوان از مری استفاده میشود.

۱۳- ضماد آن با سرکه و عسل، زخم ها را پاک کرده و سر دمل را باز می کند.

۱۴- ضماد آن با آرد گندم و آرد شیلم و عسل برای خارج کردن تیغ و خار و امثال آن از زیر پوست و تحلیل ورم های اعصاب مفید است.

۱۵- عصاره  آن را با عسل طبیعی مخلوط کنید و بمالید. دردهای مفصلی، دردهای مزمن عصبی، نقرس و درد در اثر شکستگی اعضا را برطرف میکند، سوختگی از آتش را التیام میبخشد.

۱۶- اگر جنین در رحم مرده باشد، مقداری آب آن را بگیرید و بخورید. انقباضات شدید در دیواره  رحم حاصل می شود و جنین مرده را از رحم خارج میکند.

۱۷- مغز آن را نرم بکوبید و با کمی سرکه مخلوط کنید و هر روز بمالید. لکهای بهق را به مرور درمان میکند.

۱۸- اگر قسمتی از موی سر به طور ناگهانی ریخته است، (مولیسک) آن را له کنید و با بوراکس مخلوط کرده در پارچه ای بریزید و آن را بسته و آنقدر روی موضع بمالید تا خون آلود شود. مدتی بعد کم کم رویش مؤثر شروع خواهد شد. اگر احتیاج به تکرار عمل بود، پس از بهبود جراحت و زخم می توان مجدد تکرار کرد.

۱۹- از شیره تازه  آن برای بیماری های چشم به صورت ضماد استفاده می شود ولی با احتیاط.

 برای گرم مزاجان مضر است و ایجاد سردرد میکند، سبب سقط جنین می شود؛ لذا زنان باردار درمصرف آن مجاز نیستند، بهتر است مبتلایان به بیماری کلیه و ناراحتی معده از مصرف آن صرف نظر کنند، پیاز عنصل سمی است و باید در مصرف آن جانب احتیاط را رعایت کرد، مالیدن آن روی پوست و مخاط اثر تحریک کننده دارد و ایجاد قرمزی، تاول، خراش و خارش میکند.

مصلح آن: بنفشه و کافور است.

همچنین ببینید

درمان میگرن

درمان گیاهی میگرن در طب سنتی!!

درمان گیاهی میگرن در طب سنتی!! میگرن، سردردهای مزمن، سردردهای عصبی، گریپ فصلی، سینوزیت بادرنجبویه …

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *