معماری
خانه / دانستنیهای مفید پزشکی و رژیم غذایی / خواص پروتئینی و آنزیمی بزاق زالو
خواص پروتئینی و آنزیمی بزاق زالو
خواص پروتئینی و آنزیمی بزاق زالو

خواص پروتئینی و آنزیمی بزاق زالو

خواص پروتئینی و آنزیمی بزاق زالو

در بزاق زالوی طبی ترکیبی به نام هیرودین وجود دارد که از انعقاد خون جلوگیری می کند. این ترکیب به عنوان ماده فیبرینولیتیک عمل کرده، از عمل فیبرین جلوگیری میکند؛ ضد پلاکت است و از به هم چسبیدن پلاکت ها جلوگیری می نماید.

امید است در آینده بتوان با شناسایی مولکولی ترکیبات بزاق زالو از آن به عنوان درمان بیماری های ترومبوتیک (لخته ساز) استفاده کرد. در سال ۱۸۸۴ پروفسور فیزیولوژی دانشگاه ولز به نام جابن هی کرافت به خاصیت ضد انعقادی ترشحات گوارشی زالو پی برد و در سال ۱۹۵۰ فریتس مارکواست از آلمان توانست پروتئین هیدرودین را از زالوی پزشکی جدا کند. خواص مواد ترشح شده در خون توسط زالو به طور خلاصه به شرح زیراست:

1. خاصیت بی حس کنندگی: باعث کاهش درد موضعی هنگام نیش زدن می شود که عمدتاً به دلیل وجود ماده هیرودین است.

۲. خاصیت گشادکنندگی عروق: هیرودین به دلیل وجود ماده هیستامین با انبساط ماهیچه های صاف جدار عروق سبب گشادی عروق و افزایش جریان خون می شود. هیرودین خاصیت بی حس کنندگی دارد، لذا دقایقی بعد از چسبیدن زالو به محل و ترشح بزاق منطقه بی حس می شود و احساس سوزش ناشی از نیش زالو از بین می رود و بیمار به راحتی وجود زالو و خونخواری آن را تحمل میکند.

به طور کلی برای هیرودین اثرات آنتی کواگولانت، آنتی ترمیوتیک، ترمبولیتیک، آنتی ایسکمیک، کاهنده فشار خون، تحریک کننده التهابی شناخته شده است.

۳. خاصیت ضد انعقادی: هیرودین حاوی مهمترین پروتئین از ۶۵ اسید آمینه ای است که سبب تولید ماده ضد انعقادی بزاق زالو می شود و ردیف اسیدهای آمینه آن با تکنیک احیای قلبی مشخص شده است. خاصیت ضدانعقادی هیرودین قوی تر از هپارین است. عمل هیرودین به وسیله عوامل دیگر موجود در زالو مانند همنتین و آنتی استاتین تقویت می شود.

فعالیت هیرودین را از روی خاصیت ترومبین آن بیان می کنند. امروزه فرم نو ترکیب هیرودین به نام لیپرودین سنتز شده است. هیرودین توانایی زیادی در ممانعت از انعقاد خون دارد به طوری که چند قطره بزاق دهان زالو قادر است مقدار زیادی خون را به صورت مایع نگه دارد و مانع از انعقاد آن شود و با آزمایشی که به صورت تجربی بر روی خون مکیده شده توسط زالو انجام شدزمان لخته شدن خون به بیش از ۶ ساعت افزایش یافته بود که یکی از دلایل آن وجود آنزیم هیالورونیداز موجود در بزاق می باشد.

این آنزیم خاصیت آنتی بیوتیکی و حل کردن مخاط بسیار قوی دارد به طوری که در درمان گلوکوم هم بسيار قوی است.

چگونگی انعقاد خون بدین صورت است که وقتی خون با لبه بریده بافت تماس حاصل می کند، فاکتور ۱۲ یا هاگمن فاکتور فعال می شود. به دنبال فعال شدن این فاکتور انعقادی، یک سری آنزیم ها از جمله آنزیم پروتئاز ترومبین فعال می شود.

این آنزیم سبب تبدیل فیبرینوژن به فیبرین می شود و فیبرین به صورت رشته های کلاف مانند، محل بریدگی را می بندد و مانع خونریزی می شود و خون را منعقد می کند. هیرودین به صورت خیلی اختصاصی و قوی از فعالیت آنزیم پیروتئاز ترومبین جلوگیری می کند و مانع از انعقاد خون می شود.

فیبرینوژن یک مولکول دایمر است و دو محل اتصال (FG) یا (Binding) برای گیرنده پلاکت های فعال شده دارد ( Gp116-111a). این محل اتصال می تواند سبب اتصال پلاکت ها و ایجاد تجمع پلاکتی شود. احتمالاً هیرودین مانع اتصال دور گیرنده (Fg/Gq) می شود و از این طریق مانع انعقاد خون می شود و از تجمع پلاکت ها جلوگیری می کند. اتصال پلاکت ها در داخل عروق می تواند موجب تشکیل پلاکت های عروقی و انسداد عروقی شود.

خاصیت آنتی بیوتیکی: این خاصیت اخیراً مورد توجه بسیاری از محققان قرار گرفته و روی بیماری های ناشی از استاف طلایی و میکروب سل و اسهال خونی و دیفتری موثر است.

۵. خاصیت ضد التهابی و ضد لخته ای: محل نیشی به شکل Y می باشد  وهنگام گزش، فرد درد بسیار خفیفی احساس می کند. زالو در حین مکیدن خون، بزاق خود را به بدن فرد تزریق می کند و در اثر مکش خون ۵ تا ۱۰ برابر افزایش وزن پیدا می کند.

همچنین ببینید

زيره پلو

زيره پلو در طب سنتی

زيره پلو در طب سنتی مواد لازم مواد لازم برای تهیه  «زیره پلو» به شرح …

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *