معماری
خانه / دانستنیهای مفید پزشکی و رژیم غذایی / دانستنی هایی مفید درباره قند لاکتوز و ناراحتی ناشی از هضم آن
قند لاکتوز و ناراحتی ناشی از هضم آن
قند لاکتوز و ناراحتی ناشی از هضم آن

دانستنی هایی مفید درباره قند لاکتوز و ناراحتی ناشی از هضم آن

دانستنی هایی مفید درباره قند لاکتوز و ناراحتی ناشی از هضم آن

 قند لاکتوز و ناراحتی ناشی از هضم آن :

(حساسیت گوارشی به شیر و لبنیات)آیا تا به حال با نوشیدن یک لیوان بزرگ شیر سرد گاو و یا مصرف یک ظرف بزرگ پستانی خامه دار ناراحتی ناشی از نفخ و اسیدی شدن معده و روده را تجربه کرده اید؟.

احساس نامطبوع نفخ و اسیدی شدن معده پس از صرف شیر نشانه عدم تحمل بدن در هضم قند لاکتوز است. برای هضم قند مذکور آنزیم لاکتاز لازم است. دکتر رابرت اس۔ سندلر(استادیار دانشکده پزشکی کارولینای شمالی) معتقداست در صورت عدم ترشح آنزیم لاکتاز در بدن، لاکتوز هضم نشده وارد روده ها می شود و در رودهای بزرگ توسط باکتری ها شکسته و تبدیل به ملکول های کوچکی می گردد که آب موجود در روده را جذب می کنند

به عبارت دیگر در ارتباط با ناراحتی های ناشی از تخمیر قند مذکور می توان به نفخ انقباض عضلات روده، جمع شدن گاز در روده و در بعضی موارد اسهال اشاره کرد.

تشدید ناراحتی با افزایش سن

به گفته دکتر شیا راربک (سخنگوی انجمن رژیم غذایی آمریکا در میامی)، بسیاری از افراد با خوردن شیر و احساس نفخ از نوشیدن آن خودداری می کنند

– آنزیم لاکتاز به میزان فراوان در بدن نوزادان تولید می شود ولی با افزایش سن تولید آن متوقف می شود. طبق آمار حدود ۷۰ درصد کل جمعیت بزرگسال جهان توانایی تولید آنزیم را به طور نسبی یا به طور کامل از دست داده اند. ناراحتی ناشی از عدم هضم قند در آمریکا ۵ تا ۸۰ درصد سیاه یوستان، ۷ 4تا ۷4 درصد مکزیکی ها و ۹۵ تا ۱۰۰ درصد آسیایی ها را درگیر کرده است

مقابله با ناراحتی عدم هضم لاکتوز:

ناراحتی مذکور در تغییر الگوی غذایی فرد نقش چندانی ندارد. مردان گاهی نوشیدن یک لیوان شیر سرد و یا صرف بستنی را ترجیح میدهند. تصور می شود ماست کامل ترین غذا در طبیعت است. ارزش غذایی ماست مربوط به سال ۱۹۰۷ و زمانی است که دانشمند روسی الی مک نیکوف (برنده جایزه صلح نوبل در فیزیولوژی و طب) در پرفروش ترین کتاب خود در امتداد حیات به دلیل طول عمر مردم کشور بلغارستان، صرف ماست زیاد، اشاره نمود. البته ماست دارای ارزش غذایی بسیار است ولی معجزه نمی کند و تاحدی در این زمینه اغراق شده است. هرچند عدم توانایی بدن در هضم این ماده غذایی مفید (شیر) و سایر محصولات لبنی  عجیب به نظر میرسد.

بررسی مسئله : گرچه میلیون ها نفر با مشکل عدم هضم قند لاکتوز روبرو هستند ولی مسأله در همه یکسان نیست. در صورت عدم اطمینان از مشکل وجهت یافتن دلیل اصلی ناراحتی، ساده ترین راه حذف محصولات لبنی از رژیم غذایی به مدت یک هفته است. در صورت رفع علائم، احتمالاً بدن شما با مشکل هضم لاکتوز روبرو است راه حل دیگر مراجعه به متخصص اختلالات گوارشی جهت انجام تست تنفسی هیدروژن است که طی آن با نوشیدن محلول لاکتوز با معده خالی و آزمایش میزان هیدروژن در هر بازدم به مدت ۸ ساعت از طریق پزشک صورت می گیرد. مشکل در صورت افزایش هیدروژن در تنفس تشخیص و معین می گردد

درمان ناراحتی عدم هضم لاکتوز:

ساده ترین راه مقابله با مشکل عدم هضم لاکتوز، پرهیز از مصرف شیر، پنیر و ماست است. به نظر دکتر راریک مصرف شیر در افرادی که با کمبود کلسیم روبرو نیستند ضروری نمیباشد.

جذب محصولات لبنی : اجتناب کامل از صرف محصولات لبنی صحیح به نظر نمیرسد. ۳ تا ۹۵ درصد افراد مبتلا، میتوانند مصرف یک لیوان شیر و یا معادل آن را (هرگونه لاکتوز غیرقابل هضم) بدون ناراحتی تحمل کنند. قند لاکتوز در بعضی از محصولات لبنی کمتر است. برای مثال لاکتوز موجود در پنیر سفت یا مانده کمتر از سایر محصولات است. بنابراین می توان از انواع پنیرهای سفت و مانده موجود استفاده کرد. از مصرف پنیر نرم و دلمه شده پرهیز کنید. مصرف کره بلامانع است. ولی از مصرف بستنی خامه دار خودداری کنید. مصرف خامه کم چرب بلامانع ولی از مصرف خامه ترش و شیر دارای شکر غنی شده (مواد مصرفی در کلوچه) اجتناب کنید. مصرف شیر مبتلا به مشكل هضم لاکتوز توصیه می گردد. به عبارت دیگر مسئله مهم پذیرش بدن در مصرف لاکتوز و عدم زیاده روی در مصرف آن است

استفاده از کلسیم و ویتامین های لازم: محصولات لبنی تأمین کننده کلسیم، ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن است. کلسیم در ساخت استخوان های محکم و پیشگیری از پوکی استخوان در دوران سالخوردگی نقش کلیدی دارد. هرچند هنوز اهمیت آن برای بسیاری ناشناخته است. حذف محصولات لبنی به مفهوم رویارویی با مشکل دائمی استخوان ها است. بنابر این سعی کنید در رژیم غذایی از کلسیم و ویتامین های ضروری استفاده کنید و در صورت نگرانی از کمبود آنها از مکمل های مناسب به میزان کافی استفاده شود.

مصرف آنزیم : مشکل هضم قند لاکتوز مهمترین ناراحتی سال های دهه ۹۰ بوده است و به همین دلیل شرکت های دارویی با تولید میلیون ها نوع آنزیم در شکل مکمل های پیشرفته از جمله Diary Ease و Lactaid سعی در رفع مشکل نموده اند. مکمل های مذکور و محصولات مشابه، آنزیم لاکتاز مورد نیاز بدن را در هضم لاکتوز تأمین می کنند و فاقد عوارض جانبی منفی می باشند. محصولات فوق در شکل قرص، کپسول و قطره های خوراکی عرضه می شوند. با لازم است به دستورالعمل قطره های خوراکی قبل از مصرف توجه شود از جمله افزودن آن به شیر ۲۶ ساعت قبل از مصرف کپسولها همراه با غذا توصیه می گردد.

استفاده از شیر سویا بهترین جایگزین شیر گاو است. البته شیر گاو از لحاظ ویتامین غنی تراست. از مصرف بستنی خامه دار خودداری کنید و به جای آن میوه مصرف کنید. سعی کنید با خلاقیت جایگزین های مناسبی برای محصولات لبنی بیابید.

پیاده روی : در صورت رویارویی با مشکل نفخ ناشی از صرف بستنی خامه دار یا محصولات لبنی دیگر پیاده روی کنید. قدم زدن غذا را در روده ها حرکت و با تولید هورمون حرکت معده و روده ها را افزایش می دهد. نوشیدن انواع چای های گیاهی و داروهای حاوی سایمیتیکون در رفع نفخ و گازهای ناشی از مصرف محصولات لبنی موثر است

میزان شیوع : ناراحتی بسیار شایع است. حدود ۷۰ درصد کل جمعیت بزرگسال در سراسر جهان، از جمله ۵۰ میلیون آمریکایی با مشکل ناشی از عدم هضم قند لاکتوز روبرو هستند

عوامل مؤثر در هضم قند لاکتوز :

عوامل ویژه و مؤثر در بروز ناراحتی تا به حال شناخته نشده است ولی با افزایش سن، بدن قدرت هضم لاکتوز را از دست میدهد.

گروه سنی : مشکل با افزایش سن تشدید میگردد.

جنسیت : درصد ابتلاء در مردان و زنان یکسان است.

مراجعه : در صورت بروز مشکل جهت کسب اطمینان از ابتلاء به ناراحتی به پزشک خانواده مراجعه کنید یا با مراجعه به متخصصین از تست های مربوطه استفاده کنید.

همچنین ببینید

چگونه از سرطان پیشگیری کنیم

برای پیشگیری از سرطان چه کنیم؟قسمت دوم

برای پیشگیری از سرطان چه کنیم؟ تحقیقات نشان داده اند که به دلیل مصرف زیاد …

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *