معماری
خانه / اشنایی با داروهای گیاهی / درباره گیاه مقل و خواص فراوان آن چه میدانید..؟؟
درباره گیاه مقل و خواص فراوان آن چه میدانید..؟؟
درباره گیاه مقل و خواص فراوان آن چه میدانید..؟؟

درباره گیاه مقل و خواص فراوان آن چه میدانید..؟؟

درباره گیاه مقل و خواص فراوان آن چه میدانید..؟؟

مقل

یکی دیگر از گیاهان دارویی که امروز به معرفی ان می پردازیم گیاه دارویی مقل است . مقل مقل صمغ رزینی است که از درختان خانواده Burseraceae، جنس Commiphora گرفته می شود که گونه های مختلفی دارد. درختانی که از آنها مقل گرفته میشود در مناطق گرمسیر هندوستان در میسور، دکان، هاندش، سند و بلوچستان می روید و بعضی از گونه های این درختان در یمن، جنوب عربستان و سواحل عمان می روید.

به طور کلی تمام انواع مقل از نظر طعم تلخ است. یک نوع از آن را که رنگش مایل به سرخی است مقل ازرق میگویند و صمغی که رنگ مایل به زرد داشته باشد مقل الیهود و آن که از یمن می آورند و بادمجانی رنگ و سیاه مایل به بنفش است را مقل عربی گویند؛ اما بهترین نوع مقل آن است که خالص، بدون مواد خارجی، براق، لزج، چسبنده، نرم خوشبو، زردرنگ و تلخ باشد و در آب خوب حل شود و اگر روی آتش انداخته شود بوی مطبوعی نظیر بوی برگ بو از آن متصاعد شود.
نام های دیگر این گیاه در طب سنتی عبارت است از:مقل ازرق – مقل عربی – خاک مقل – مقل الیهود- بوی جهودان – بکوئی – خشال – قفر -کور

 

طبیعت آن: خیلی گرم و خشک است.

ترکیب شیمیایی: صمغ رزین – انواع قندها – آلدو بیورونیک اسید – اسانسی دارای میرسن، دی میرسن وپولی میرسن.

خواص درمانی مقل:

۱- هفت مثقال از آن را شبی نیم مثقال موقع خواب مثل قرص بخورید. نفخ معده را برطرف می سازد،

زخم معده را درمان می کند،

درد پا و کمر،

سیاتیک،

نقرس و درد پهلو را تسکین می دهد،

برای درمان کزاز و تنگی نفس،

تحلیل بادهای بواسیر،

رفع خون منعقد در اعضای داخل شکم و سختی زایمان مفید است،

در موارد مارگزیدگی و عقرب گزیدگی کاربرد دارد،

قابض و ضدعفونی کننده است،

خون را غنی میکند،

بادشکن،

مدزو قاعده آور است،

برای ازدیاد ترشح شیر و خرد کردن سنگ کلیه به کار میرود.

۲ – دو مثقال از آن را با کمی کتیرا و آب و عسل مخلوط کنید و بخورید. سرفه های رطوبی را تسکین میدهد و اخلاط سینه را از بین میبرد.

۳- اگر ۲ مثقال از آن را با آب و عسل مخلوط کنید و بخورید، بلغم را پایین می آورد.

۴- چهار گرم از آن را با یک لیوان شیر تازه دوشیده مخلوط کرده میل کنید. قوای تناسلی را تقویت میکند، اخلاط اضافه  بدن را دفع می نماید، ضعف کبد، ضعف گوارش و درد مفاصل را برطرف می کند.

۵ – آن را در آب گرم حل کنید و با آب گرم بخورید. به مزاج لینت میدهد و بلغم را خارج می کند.

۶ – آن را در زیر رحم زنان بخور دهید. رحم را ضدعفونی می کند، عادت ماهیانه را باز می نماید و خون ماهیانه را رقیق میکند و دلدرد و کمردرد هنگام عادت ماهیانه را تسکین میدهد.

۷- آن را بکوبید و با سرنج مخلوط کرده و بر تکمه یا دانه ی بواسیر بگذارید. آن را از بیرون می برد.

۸ – آن را بکوبید و با باقلا پخته خمیر کرده و ضماد کنید. خنازیر و باد فتق را تحلیل می برد.

۹- ضماد آن برای نرم کردن و تحلیل ورمها به خصوص ورم حلق و تسریع جذب و تحلیل خون مردگی زیر پوست نافع است.

۱۰ – آن را بسوزانید و سوخته  آن را با شیرگاو خمیر کنید و بمالید. سودا را درمان می کند.

۱۱ – با آن قرص بسازید و روزی پنج عدد از آن را به ترتیب بخورید. درد معده و درد بالای ران را تسکین می دهد.

اسراف در خوردن آن مضر کبد و ریه است، اگر زن باردار آن را بخورد، باعث سقط جنین می شود.

همچنین ببینید

کاربرد گیاهان دارویی

شناخت کلی از کاربرد گیاهان دارویی (قسمت دوم)

ترشح زهدان: بلوط، چای کوهی، مازو، عرق انجبار، بابونه، گردو، ریحان، کاکوتی، مرزنگوش، شاه اسپرم. …

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *