معماری
خانه / دانستنیهای مفید پزشکی و رژیم غذایی / سرطان چگونه به وجود می آید؟
سرطان
سرطان

سرطان چگونه به وجود می آید؟

سرطان چگونه به وجود می آید؟

سرطان

متاستاز چیست؟

متاستاز (metastasis) واژه یونانی به معنی تغییر مکان به قسمت های بعدی است و عبارت است از

گسترش بیماری از یک عضو یا قسمت بدن به عضو یا قسمت غیر مجاور دیگر.

فقط سلول های تومورهای بدخیم و عفونت ها قادر به گسترش یافتن (متاستاز) هستند.

سلول های سرطانی میتوانند از تومور اولیه وارد رگ های لنفاوی و خون شوند و با به گردش درآمدن از طریق جریان خون یا لنف به بافت های طبیعی سایر نقاط بدن برسند و در آنها رشد کنند.

اکثر تومورها و سایر نئوپلاسمها میتوانند متاستاز دهند؛ البته میزان این گسترش، متفاوت است (به عنوان مثال، گلیوم و کارسینوم سلولی قاعده ای پوست به ندرت متاستاز میدهند).

شایعترین محل هایی که دچار متاستاز می شوند عبارتند از: غدد فوق کلیه، کبد، مغز و استخوان ها. به معمولاً سرطان پروستات به استخوان ها، سرطان کولون به کبد و سرطان معده (در خانم ها) به تخمدان متاستازمیدهد. سرطان پستان به استخوان و ملانوم بدخیم به مغز متاستاز میدهد.

پیشگیری از سرطان

سابقا تصور می شد که تغذیه اثری بر سرطان ندارد، ولی امروزه محققان ثابت کرده اند که رژیم غذایی روزانه، نقش

مهمی در بروز، پیشگیری و درمان انواع سرطان ها ایفا می کند. بدن ما به غذا بیش از هر چیز دیگری نیازمند است و میتوان گفت که یک سوم سرطان هایی که منجر به مرگ می شوند با آنچه میخوریم در ارتباط هستند. تحول در عادات غذایی مردم، گسترش شهر نشینی و افزایش مصرف غذاهای آماده موجب افزایش بروز سرطان ها شده است. بعضی از عوامل موثر در بروز سرطان مانند ارث یا عوامل محیطی، غیرقابل تغییرند ولی اگر نمیتوانیم در عوامل محیطی خود تغییری ایجاد کنیم، میتوانیم با اصلاح و متعادل ساختن الگوهای غذایی، احتمال ابتلا به سرطان را به میزان قابل توجه کاهش دهیم. دلایل ابتلا به سرطان در کشورهای مختلف، متفاوت است. در جوامع شهری و جوامع پیشرفته، مصرف بیش از حد مواد غذایی (OVernutrition) و در جوامع فقیر، کمبودهای تغذیه ای (undernutrition) موجب بروز سرطان می شوند. اگر بیش از حد چربی مصرف کنیم، به دلیل ترشح زیاد صفرا در روده برای هضم چربی ها بخشی از آن تبدیل به اسید آپکولیک (Apcholic acid) می شود که در ایجاد سرطان روده بزرگ نقش مهمی دارد، و اگر با مصرف بیش از حد کلسترول، سطح کلسترول مضر خون یا LDL افزایش یابد، خطر رشد سلول های سرطانی و خطر ابتلا به گرفتگی عروق بسیار زیاد میشود. تحقیقات نشان داده اند که به دلیل مصرف زیاد روغن زیتون در یونان، شیوع سرطان پستان و سرطان پروستات بسیار کمتر است. از این رو در جیره غذایی روزانه خود برای تأمین پروتئین، فقط به مواد گوشت پرچربی اکتفا نکنید. سعی کنید (به ویژه در سنین بالا) از گوشت های سفید و قرمز (۳ بار در هفته) علاوه بر حبوبات بهره بگیرید. سعی کنید روغن زیتون و روغن کانولا (گلزا) را جایگزین روغن های نباتی جامد کنید. البته این روغن ها نباید تحت حرارت بیش از ۱۳۰ درجه قرار بگیرند. غذاهای دریایی را فراموش نکنید که حاوی چربی های نوع امگا ۳ هستند و از بروز سرطان و بیماری های قلبی جلوگیری می کنند. زنان اسکیمو به دلیل مصرف زیاد ماهی، به ندرت مبتلا به سرطان سینه میشوند. روغن های مضر، چربی های اشباع مثل روغن نخل، روغن نارگیل، روغن نباتی جامد، دنبه و چربی های متصل به گوشت هستند.

خوردن گوشت قرمز مولکول بالقوه خطرناکی را وارد بافت های بدن می کند و میتواند با ایجاد یک واکنش خطرناک در سیستم ایمنی بدن باعث بیماری قلبی و سرطان شود. بدن انسان نمی تواند مولکول فوق را که یک نوع شکر است

تولید کند اما این مولکول در گوشت گوسفند، گاو و خوک فراوان است. سبزیجاتی مانند کلم و گل کلم می توانند در مبارزه با سرطان روده موثر باشند. ماده ای به نام «ای.آی.تی.سی» هنگام آماده کردن برخی سبزیجات از آنها آزاد می شود که سلول های سرطانی روده را نابود می کند و می تواند مانع انتشار بیماری در بدن شود.

شایع ترین سرطان ها در ایران در حال حاضر براساس گزارش انستیتو سرطان ایران، شایعترین سرطان ها در ایران به ترتیب عبارتند از: سرطان معده، مری، پستان، ریه و خون، از طرفی میزان افزایش بروز سرطان های کولون و رکتوم در حال افزایش است.

همچنین ببینید

زالو

زالو درمانی در غرب

زالو درمانی در غرب در حال حاضر زالو درمانی در کشورهای پیشرفته غربی جایگاه شناخته …

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *