معماری
خانه / دانستنیهای مفید پزشکی و رژیم غذایی / سوء هاضمه چگونه به وجود می آید؟
سوء هاضمه
سوء هاضمه

سوء هاضمه چگونه به وجود می آید؟

سوء هاضمه چگونه به وجود می آید؟

داروهای ضددرد می توانند موجب دیسی پپسی شوند. غالباً سوء هاضمه پس از مدت نسبتاً کوتاهی برطرف میشود ولی در برخی افراد ممکن است علایم آن طولانی و شدید شوند و با زندگی روزمره تداخل کنند. علایم سوءهاضمه عبارتند از: درد و ناراحتی در قسمت بالا و میانی شکم (اپیگاستر) که با خوردن غذا در ارتباط است؛ احساس سوزش سردل و قفسه سینه (ترشح کردن)؛ درد سینه؛ آروغ زدن: نفخ شکم؛ تهوع و گاهی استفراغ. سوء هاضمه ممکن است با بیماری بازگشت اسید معده به مری (GERD: gastroeSophageal reflux disease)، دیسی پپسی عملکردی (functional dySpepsia)، زخم مری، معده یا اثنی عشر، بیماری کرون، بیماری های بدخیم مری یا معده، دردهای کولیک (قولنجی) صفراوی، خوردن لاکتوز به وسیله افراد مبتلا به کمبود لاکتاز روده، عدم تحمل به کربوهیدرات ها (مانند فروکتوز و سوربیتول) رشد بیش از حد باکتری ها در روده کوچک، بیماریهای لوزالمعده (التهاب مزمن و بدخیمی لوزالمعده)، سرطان سلول کبدی، بیماری سلیاک، بیماریهای تیرویید و پاراتیرویید و تحت کشش قرار گرفتن جدار معده، نارسایی احتقانی قلب و سل و چند بیماری دیگر اشتباه شود. سوءهاضمه اغلب به شکل سوزش سردل (ترش کردن) و نوعی حس گرم شدن زیر جناغ که به طرف گردن حرکت می کند بروز می نماید. اغلب ترش کردن با خوردن غذا تشدید می شود و ممکن است بیمار را از خواب بیدار کند. نشانه های همراه عبارتند از: بازگشت اسید و آب از معده به مری و آزاد شدن رفلکس ترشحات شور بزاق به داخل دهان. نشانه های غیرمعمول عبارتند از: التهاب حلقی (فارنژیت)، اسم، سرفه، برونشیت، خشونت صدا و درد قفسه سینه (شبیه درد آنژین صدری). در بعضی بیماران با آنکه وجود ریفلاکس اسید در آزمایش pH .مری به اثبات میرسد، ترش کردن و درد شکم ذکر نمیشود برخی بیماران از درد یا سوزش ناحیه اپیگاستر، بدون انتشار به سایر نقاط شکایت دارند. تعداد دیگری از بیماران دچاراحساس پربودن شکم پس از خوردن مقدار معمولی غذا و سیری زودرس می شوند که با نفخ شکم و آروغ زدن یا تهوع همراه است.

در GERD غیرمعمول، قرمزی حلق و خس خس سینه وجود دارد. در دیسی پپسی عملکردی ممکن است حساس بودن ناحیه اپیگاستر یا اتساع شکم موجود باشد. برای افتراق میان علل عملکردی (غیرعضوی) و عضوی سوء هضم باید سابقه بیماری و یافته های موجود در معاینه را بررسی کرد. درد در هنگام بلع، احتمال عفونت مری و اختلال در بلع (بلع دشوار)، احتمال وجود توده خوش خیم یا بدخیم مری را مطرح می کنند. سایر علایم هشداردهنده عبارتند از: کاهش وزن غیرمنتظره، استفراغ های مکرر خونریزی مخفی یا آشکار از دستگاه گوارش، یرقان، وجود توده قابل لمس یا بزرگی غدد لنفاوی و وجود سابقه فامیلی بدخیمی گوارش۔ در صورت وجود ترش کردن برای مدت بیش از ۵ سال، به ویژه در افراد بالای ۵۰ سال، آندوسکوپی از نظر تشخیص وجود متاپلازی بارت (Barrett’s metaplasia) ضروری است. (متاپلازی بارت عبارت است از تبدیل سلول های بافت انتهای تحتانی مری به سلول های بافت روده که اغلب در اثر تحریک مزمن مری به وسیله ریفلاکس اسید معده به مری ایجاد می شود و در آن، ضایعه خوش خیم، شبیه به زخم در اپیتلیوم مطبق مری به وجود می آید و با اختلال بلع، کاهش فشار اسفنکتر تحتانی مری و ترش کردن همراه است). آزمایش تعیین pH مری (pH متری) در موارد مقاوم به درمان انجام می شود. آندوسکوپی فوقانی، نخستین آزمایش تشخیص در دیسی پپسی توجیه نشده در بالای ۵۵ سالگی یا در موارد وجود عوامل هشداردهنده است زیرا در این بیماران احتمال بدخیمی و زخم افزایش پیدا می کند.

آزمایش تشخیص عفونت هلیکوباکتر پیلوری

در سوءهاضمه خفیف ممکن است اطمینان دادن به بیمار در این مورد که بررسی های به عمل آمده بیماری عضوی مهمی را نشان نداده اند تنها اقدام لازم به شمار آید. در صورت امکان بیمار باید از مصرف داروهای ایجاد کننده ریفلاکس یا دیسی پپسی خودداری کند. بیماران مبتلا به GERD باید از خوردن اتانول، کافئین، شکلات و کشیدن سیگار اجتناب نمایند. خوردن غذای کم چربی، نخوردن غذاهای سبک قبل از خواب شب و بالا نگه داشتن سراز بستردر هنگام خواب از اقدامات ضروری در GERD است.

 

ادامه .سوء هاضمه چگونه به وجود می آید قسمت سوم

همچنین ببینید

چگونه از سرطان پیشگیری کنیم

برای پیشگیری از سرطان چه کنیم؟قسمت دوم

برای پیشگیری از سرطان چه کنیم؟ تحقیقات نشان داده اند که به دلیل مصرف زیاد …

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *