معماری
شناخت مزاج ها
شناخت مزاج ها

شناخت انواع مزاج

 شناخت انواع مزاج

مزاج عبارت است از وضع فیزیولوژی فعلی و طرز واکنش آن که قابل تغییر نیز می باشد لذا برای شناخت باارزش هرکس و معرفت به احوال و اوضاع او، باید قبلاً شکل خارجی او که حاکی از سرشت و ساختمان اوست در نظر گرفته شود مثل قد، اندام شکل، سر و گردن، چاقی و لاغری، سپس مزاج او که به وضع کنونی دلالت دارد مورد توجه قرار گیرد. برای این کار علاوه بر علائم ظاهری بایستی از تجزیه خون – ادرار و رادیوگرافی و غیره نیز استمداد طلبید.

تغییرات مزاج در طب با رژیم غذایی، بهداشت، کار و مسکن، آب و هوا متوافق است. لذا با رعایت آنها انحراف مزاج از سلامت به سوی بیماری را میتوان پیشگیری نمود. مزاج ممکن است گرم، سرد، خشک، و رطوبتی باشد که گرمی را به علت وجود انرژی و سردی را به علت تفرق و ضعف، رطوبت را به علت جمع شدن مایعات در سلول های بدن و خشکی را بیانگر حالاتی از ماده میدانند.

می دانیم که فعل و انفعالات شیمیایی بدن تحت نظر مستقیم سلسله اعصاب نباتی و غدد مترشحه داخلی انجام می گیرد، هر اختلاف و نارسایی که در بدن پیدا می شود مربوط به کم یا زیاد کار کردن این دو دستگاه می باشد.

ارمونهای متعددی که این دستگاه ها ترشح می کنند بدن را به کار مربوطه وادار می سازند. پس بروز هر عمل حیاتی توأم با یک سلسله فعل و انفعال شیمیایی است و تقریباً کلیه فعل و انفعالات شیمیایی در داخل بدن ایجاد حرارت می کند. هرقدر فعل و انفعالات شیمیایی بدن سریع تر انجام شود حرارت ایجاد شده زیاد است و اندازهگیری این انرژی ایجاد شده به وسیله متابولیسم بازال انجام می گیرد و نیز میدانیم که متابولیسم بازال مربوط به کار غده تیروئید است. حال اگر صاحب مزاجی دارای متابولیسم بازال بالاتر از طبیعی باشد آن را گرم مزاج و اگر فردی دارای متابولیسم بازال پایین باشد سرد مزاج و حد واسط آن را مزاج معتدل گویند. هر دارو یا غذا و نیز هر واکنشی که باعث بالا رفتن کار غده تیروئید باشد آن را گرم و اگر باعث پایین آمدن کار غده تیروئید باشد آن را سرد گویند.

مزاجی را رطوبتی نامند که مقدار زیادی آب در سلول های بدن آن فرد جمع شده باشد و به اصطلاح رطوبت بر مزاج غلبه کرده باشد. اگر مقدار مواد کانی و املاح در مزاج زیادتر از معمول جمع شده باشد که آن را مزاج خشک گویند. پیدایش مزاج های مختلف در حقیقت عبارت است از عکس العمل بدن نسبت بهعوامل خارجی، این جمله (عکس العمل بدن نسبت به عوامل خارجی )این جمله همان مبحث بزرگ، حساسیت مصونیت، آنافیلاکسی و آلرژی و غیره است. دانشمندان قدیم معتقدند که هرکس به واسطه حالت و وضع بدنی خود یعنی مزاجی که در اختیار دارد، آماده پذیرش یا دفع بیماری مخصوصی به خود می باشد و برای معالجه آن فرد لازم است که «مزاج او شناخته شود»

شناخت مزاج ها

۱ – مزاج گرم، مزاج سرد، مزاج تر، مزاج خشک که این چهار مزاج را مزاج های ساده و منفرد گویند.

۲- مزاج های ساده و مرکب، که عبارتند از مزاج گرم و تر، گرم و خشک، سرد و تر و مزاج سرد و خشک.

۳- مزاج دموی (ریوی) مزاج صفراوی (کبدی) مزاج بلغمی (هاضمه ای) مزاج سوداوی (عصبی) این چهار مزاج را مزاج های مادی گویند و یک مزاج معتدل نیز شناخته شده است که با این توصیف جمعاً ۱۳ مزاج وجود دارد.

مزاج های مادی مانند مزاج های ساده، مرکب هم می باشند از این رو مزاج بلغمی خونی و مزاج صفراوی عصبی مزاج عصبی خود به دو قسمت تقسیم می شود، عصبی ضعیف و عصبی قوی نیز گفته اند.

همچنین ببینید

تخم کاهو

تخم کاهو و خواص درمانی آن….

 تخم کاهو و خواص درمانی آن…. خواص تخم کاهو: تخم کاهو از نظر طب قدیم …

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *