معماری
خانه / بیماریهای استخوان مفاصل و ماهیچه ها / عوامل ایجاد پوکی استخوان قسمت دوم
پوکی استخوان
پوکی استخوان

عوامل ایجاد پوکی استخوان قسمت دوم

در مردها، کمبود تستوسترون (مثلاً در سنین بالا و یا به دنبال خارج کردن بیضه ها) باعث پوکی استخوان میشود. در بعضی از افرادی که به میزان کافی کلسیم مصرف می کنند، ممکن است به دلیل عدم جذب کلسیم ویا ویتامین D، پوکی استخوان ایجاد شود. کمبود سایر ریز مغزی ها مانند ویتامین K و C و ویتامین B12 نیز منجر به پوکی استخوان می شود.

نارسایی کلیه می تواند به تخریب استخوانی منجر شود.

نوشيدن الکل نوشیدن مقادیر زیاد الکل به طور مزمن، به ویژه از سنین جوانی به طور چشم گیر احتمال پوکی استخوان را افزایش میدهد.

  • استعمال دخانیات سیگار، فعالیت اوستئوبلاست ها را مهار می کند و از عوامل خطر مستقل پوکی استخوان به شمار می آید. سیگار همچنین موجب افزایش تجزیه استروژن برونزاد، کاهش وزن بدن و یائسگی زودتر از موعد می شود که همه این موارد به کاهش تراکم مواد معدنی استخوان می انجامند.
  • مصرف بیش از حد نوشابه

ارتباط میان پوکی استخوان و نوشابه های گازدار کافئینه مشخص نیست ولی کافئین با جذب کلسیم تداخل می کند و اثر مدر آن موجب افزایش از دست رفتن مواد معدنی استخوان می شود. علاوه بر این اسید فسفریک موجود در نوشابه های گازدار (سودا) میتواند از طریق تغییر دادن تعادل اسید خون موجب از دست رفتن بافت استخوانی شود.

  • ورزش بیش از حد

ورزشی هایی که در آنها از تحمل وزن استفاده می شود می توانند در سنین نوجوانی موجب افزایش توده استخوانی شوند. در بزرگسالان، فعالیت بدنی به حفظ توده استخوانی کمک می کند و میتواند آن را ۱ تا ۲ در صد افزایش دهد. عدم فعالیت فیزیکی نیز موجب از دست رفتن قابل ملاحظه توده استخوانی می شود ولی ورزش بیش از حد به آسیب دایمی استخوان هامی انجامد.

در سن ۸۰ سالگی ممکن است از هر ۳ زن یک نفر و از هر ۵ مرد، یک نفر دچار شکستگی ناشی از پوکی استخوان شود. احتمال بروز شکستگی ناشی از پوکی استخوان در خانم ها، در سن ۵۰ سالگی ۴۰ درصد و در آقایان ۱۳ درصد است.

مطابق آمار موجود، متوسط تراکم استخوان افردسالم کشور ایران در مقایسه با افراد ژاپنی حدود ۳/۹ درصد بالاتر و در مقایسه با آمریکایی ها ۴/۶ درصد پایین تر است. در مطالعه ای که چندی پیش به وسیله وزارت بهداشت انجام شد

این نتیجه به دست آمد که ۴۷٪ زنان و ۴۴٪ مردان بالای ۵۰ سال ایران دچار کمبود تراکم استخوان هستند و در ۴/۶

درصد افراد ۲۰ تا ۷۰ سال ایرانی، پوکی استخوان ستون فقرات وجود دارد. همچنین از هر ۴ زن ایرانی بالای ۵۰ سال، یک نفر مبتلا به پوکی استخوان است. مطالعه دیگری در ایران نشان داد که نیمی از زنان بالای ۴۵ سال و ۹۰٪ زنان بالای ۷۵ سال ایرانی دچار پوکی استخوان هستند. در ایران، ۵۰٪ افراد مبتلا به پوکی استخوان، دچار شکستگی گردن استخوان ران (مفصل ران) شده اند که در اثر آن، ٪۲۱ این افراد از نظر فعالیت های روزمره وابسته به دیگران شدند.

کلسیم و ویتامین D دو ماده مغذی لازم برای استحکام استخوان ها هستند و جوش شیرین مصرف شده در نان، یک عامل کمبود کلسیم و زمینه ساز پوکی استخوان است. جوش شیرین موجود در نان، عامل اصلی کمبود کلسیم در ایران است و ۵۸ میلیون نفر در کشور از کمبود کلسیم رنج میبرند. بیشترین مصرف جوش شیرین، ابتدا در تهران و سپس در گیلان، مازندران، قم و استان مرکزی است. این در حالی است که نان یکی از مهمترین منابع تغذیه مردم کشورمان است، به طوری که ۴۳ تا ۵۸ درصد انرژی و ۵۶ درصد پروتئین مورد نیاز افراد جامعه را تأمین می کند. از طرفی مصرف مواد لبنی در کشور ما بسیار محدود است، بنابراین نیاز به آموزش اصلاح عادات غذایی در زمینه مصرف لبنیات در خانواده ها از طریق متخصصان و پزشکان احساس می شود.

ادامه عوامل ایجاد پوکی استخوان قسمت اول 

همچنین ببینید

آرتروز روماتیسمی

گوشت قرمز دشمن آرتروز روماتیسمی است …

 گوشت قرمز دشمن آرتروز روماتیسمی است …!   آرتروز روماتیسمی چیست ؟   “آرتروز روماتیسمی ” …

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *