معماری
خانه / دانستنیهای مفید پزشکی و رژیم غذایی / منافع و مضرات انواع گوشت را بشناسید
مضرات گوشت
مضرات گوشت

منافع و مضرات انواع گوشت را بشناسید

منافع و مضرات انواع گوشت را بشناسید

منافع و مضار انواع  گوشت

گوشت و مشتقات آن، مواد غذایی مرغوبی به شمار می روندکه خوردن آنها میتواند باعث بروز عادات غذایی مختلفی برای مصرف کنندگان شود که برخی از این عادت های غذایی میتوانند مشکلات اقتصادی و بهداشتی برای مصرف کنندگان در پی داشته باشند و از جملهٔ این عادت ها، یکی خوردن گوشت به صورت خام و یا تخمیرشده می باشد. برخی از مطالعات نشان می دهد که روش های مصرف گوشت و یا بازاریابی آن، در مواردی، باعث انتشار گستردهٔ بیماریها در کشورهای عربی میگردد، چرا که در جوامع عربی میهمانی های بزرگ ترتیب داده میشود که در آن میهمانان زیادی شرکت می کنند و سفره های بزرگی ترتیب داده می شود که تمامی افراد بر سر این سفرهها می نشینند و چنانچه در این میهمانی ها گوشت آلودهای مصرف شود، این افراد به بیماری مبتلا خواهند شد.

از این رو مقامات بهداشتی،محلی، منطقه ای و بین المللی اهمیت زیادی برای بهداشت گوشت و مشخصات آن و روش های تولید و مصرف آن قائل هستند. اما یک مشکل همچنان باقی و پابرجا میماند که حل این مشکل آسان به نظر نمی رسد و آن مشکل در حقیقت تغییر عادتهای غذایی مردم در رابطه با مصرف گوشت و فرآورده های گوشتی است. آدمی از دوران کودکی به خوردن نوع معینی از غذاها عادت می کند و به همین دلیل از خوردن سایر غذاهایی که به آن عادت ندارد و یا غذاهایی که به دلیل برخی از اعتقادات دینی، اجتماعی و عرفی تحریم شده است، خودداری می کند؛ برای مثال، بسیاری از شهرنشینان به علت عادت نکردن به مصرف شت شتر، از خوردن آن خودداری می کنند.

برخی از آنها بر این گمان هستند که گوشت شتر دیرپز است و برخی خانم های خانه دار بر این باور هستند که خوردن گوشت شتر باعث طولانی شدن مدت آبستنی در زنان باردار میگردد و برخی دیگر نیز می گویند که گوشت شتر بوی ناخوشایندی می دهد. در سال ۱۹۹۴ میلادی، بخش پرواربندی مرکبار تحقیفات دامپروری سودان، یک بررسی تحقیقاتی در خصوص مطالعهٔ راهکارهای مختلف در خصوص کمبود گوشت، روش مصرف افراد، نوع گوشت مورد علاقهٔ مردم و روشهای پخت گوشت و به ویژه مصرف گوشت شتر و بهداشت گوشت انجام داد؛ اما در حقیقت، این بررسی نتوانست دیدگاههای واقعی مصرف کنندگان سودانی را به خوبی نشان دهد، زیرا این بررسی در گروه معینی از مصرف کنندگان صورت گرفته بود که بیشتر آنها افرادی با درآمد محدود بودند.

در همین بررسی، مشخص گردید که گوشتگوسفند در رأس لیست گوشت مصرفی (۸۰-۳۵ درصد) است، زیرا مصرف کنندگان معتقد بودند که گوشت گوسفند، گوشتی خوش طعم، زودپز و در دسترس همگان است، اما میزان مصرف گوشت گاو با توجه به شرایط اقتصادی مصرف کننده از لحاظ اهمیت در مرتبهٔ دوم و در حدود ۳۹-۱۳ درصد بود، در حالی که به علت عدم عادت و یا اعتقادات غلط و ناروا دربارهٔ گوشت شتر، میزان مصرف گوشت شتر در بین مصرف کنندگان در حد صفر بود. مصرف گوشت سفید نیز به علت گرانی و به علت عدم عادت در مصرف روزانهٔ آن چیزی در حدود ۹۳-۲ درصد بود. بیشتر مصرف کنندگان (۸۹-۲۸ درصد) اظهار نمودند که بهترین جای لاشه، گوشت ران است. اما در خصوص روش های پخت گوشت، ۵۸-۵۰ درصد افراد گوشت سرخ کرده را ترجیح می دادند و ۲۳-۱۰ درصد طرفدار گوشت فرآوری شده بودند و در حدود ۳۵-۷۱ درصد پخت عادی را مناسب میدانستند.

از همین جا میتوان دریافت که در خصوصی مصرف کردن و پختن گوشت، سلیقه های مختلفی وجود دارد که عواملی نظیر محیط زیست، عرف و عادت و روانشناسی مصرف در آن مؤثر است. گوشت شتر منبع بسیار خوبی برای بسیاری از مواد غذایی مهم و مورد نیاز بدن میباشد. این گوشت حاوی موادی با ارزش غذایی بالا و تعدادی از ویتامینهای مفید و مورد نیاز بدن نظیر ویتامین B کمپلکس وبرخی عناصر معدنی مهم نظیر آهن و فسفر و کلسیم است. همچنین گوشت شتر دارای قدرت مخصوصی در نگهداری هرچه بیشتر آب است که این خاصیت، اهمیت زیادی در تعیین برخی خواص طبیعی گوشت دارد. گوشت شتر از جهت ترکیب شیمیایی، با گوشت سایر دام های اهلی تفاوت دارد گوشت شتر در مقایسه با گوشت گاو میزان کمتری چربی، پروتئین و خاکستر دارد.

پروتئین های گوشت شتر فاقد اسیدهای آمینهٔ ضروری نظیر تریپتوفان، والین، لیوسین و ایزولیوسین و همچنین اسید آمینهٔ نیمه ضروری هیستیدین میباشد، گوشت شتر همچنین در مقایسه با گوشت سایر دامهای اهلی، دارایسدیم بیشتر و پتاسیم کمتری است که این امر با متابولیسم آب در بدن دام ارتباط مستقیمی دارد. باید افزود که نسبت کلسیم فقط در عضلات ران زیاد است، اما نسبت آهن و روی در گوشت شتر کمتر از میزان آن در گوشت دام های اهلی دیگر است. عبدالله و همکارانش در یک بررسی روی ترکیب گو شت شتر به کار رفته در صنایع کالباس سازی و تأثیر آن بر روی خصوصیات حسی، شیمیایی و میکروبیولوژی، مشاهده کردند که گوشت شتر دارای رطوبتی مابین ۷۷٪ تا ۹۳/۹٪ و چربی معادل ۱۸-۱٪ و خاکستر معادل ۸-۴٪ بر اساس وزن مادهٔ خشک میباشد. ترکیب شیمیایی گوشت شتر اختلاف زیادی با ترکیب شیمیایی گوشت دام های اهلی دیگر و به ویژه گاو ندارد. مشاهده شده است که گوشت شتر در مقایسه با گوشت گاو، از رطوبت بالاتریبرخوردار بوده و دارای میزان کمتری از پروتئین و چربی است.

ادامه این مطلب را می توانید در قسمت دوم مشاهده نمایید

همچنین ببینید

زيره پلو

زيره پلو در طب سنتی

زيره پلو در طب سنتی مواد لازم مواد لازم برای تهیه  «زیره پلو» به شرح …

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *