معماری
خانه / اشنایی با داروهای گیاهی / چاو دار و دانه ی آن چیست؟
چاودار
چاودار

چاو دار و دانه ی آن چیست؟

چاو دار و دانه ی آن چیست؟

 چاودار

یکی دیگر از گیاهان دارویی که امروز به معرفی ان می پردازیم گیاه دارویی چاودار است . چاودار گیاهی است از خانواده ی گندمیان و یک ساله. تفاوت شکل بوته ی آن با بوته ی گندم این است که دارای ساقه و کاه بلندتر و نرم تر می باشد و دانه ها همیشه با ریشک و دراز و نازک اند، هر سنبلک دارای سه گل است که همیشه فقط دو دانه از آنها حاصل می شود. چاودار به طور کلی سه نوع می باشد:۱- ریز یا بهاره ۲- متوسط ۳- درشت. چاودار از غلات آسیا به خصوص جنوب غربی آسیا نظیر ایران و افغانستان است ولی در حال حاضر به سایر مناطق دنیا منتقل شده و اغلب در کوهستان های سرد نیمکره ی شمالی زمین کاشته می شود، در ایران در آذربایجان، اردیبل، چهارمحال بختیاری، نایین و سولده و در مناطق مرزی، در افغانستان و دره ی حریر و آن نواحی کاشته می شود.
نام های دیگر این گیاه در طب سنتی عبارت است از:چودار – دیله – دیوک – دوسر – بارنج – کارناوار

ترکیب شیمیایی: در هر یک صد گرم دانه ی خشک چاودار مواد زیر وجود دارد:

آب در حدود ۱۱ گرم – پروتئین در حدود ۱۲ گرم – هیدرات های کربن حدود ۷۳ گرم – خاکستر ۱/۸ گرم – کلسیم ۳۸ میلی گرم – فسفر ۳۷۶ میلی گرم – آهن ۳/۷ میلی گرم – سدیم ۱ میلی گرم – پتاسیم ۴۶۷ میلی گرم -نیاسین ۰/۴۳ میلی گرم – رایبوفلاوین ۰/۲۲ میلی گرم – نیاسین ۱/۶ میلی گرم – سکالوز

خواص دانه چاودار

درمان گیاهی یبوست

هفتاد گرم بلغور آن را در یک لیتر آب بجوشانید و بخورید. برای درمان یبوست مزمن و خیلی سخت اثری مفید دارد.

درمان گیاهی ابسه

ضماد آرد آن برای سر باز کردن دمل و آبسه نافع است.

داروی گیاهی کاهش وزن

فیبر چاودار کاهش وزن را تسهیل میکند: چاودار سرشار از فیبر است و فیبر آن حاوی مقادیر زیادی پلیساکاریدهای غیر سلولزی [2] میباشد که ظرفیت زیادی برای اتصال به آب دارد و خیلی سریع احساس پرشدگی و سیری ایجاد میکند و نان چاودار را برای کسی که برای کاهش وزن تلاش میکند، به یک کمک اساسی تبدیل مینماید. (11)

داروی گیاهی جلوگیری از سنگ صفرا

جلوگیری از تشکیل سنگ صفرا: مصرف مواد غذایی سرشار از فیبرهای غیرمحلول نظیر چاودار، از تشکیل سنگهای صفراوی به ویژه در خانمها پیشگیری مینماید. این امر به علت سرعت بخشیدن به حرکت غذا در روده، کاهش ترشح اسیدهای صفراوی[3] (که خود منجر به ایجاد سنگهای صفرا میشوند) و افزایش حساسیت به انسولین و کاهش تریگلیسریدها میشود. (12)

درمان گیاهی دیابت

* کاهش خطر دیابت تیپ 2: چاودار و سایر غلات کامل (جو دوسر) سرشار از منیزیوم هستند- مادهای معدنی که برای 300 آنزیم، عامل کمکی محسوب میشود -که اینها شامل آنزیمهای درگیر در مصرف گلوکز و ترشح انسولین نیز میشوند. (13)

در مطالعهای که مصرف چاودار و غلات کامل (جو دوسر) باعث کاهش خطر دیابت تیپ 2 شد، نشان داده شد که مصرف روزانه لبنیات کمچرب نیز خطر دیابت تیپ 2 را تا 13 درصد کاهش میدهد. پس مصرف نان چاودار و جو دوسر برای افراد دیابتی از مصرف نان گندم بهتر است. نان گندم بدون سبوس میزان پاسخ انسولینی بیشتری نسبت به نان چاودار دارا میباشد. محقیقین این کاهش پاسخ انسولینی را نه تنها به میزان فیبر موجود در نان چاودار بلکه به سفتتر بودن و کم حفره بودن دانههای نشاستهای چاودار نسبت دادند. این موضوع بزرگتر بودن اندازه ذره بلیعده شده و کاهش سرعت هضم نشاسته به قند را باعث میگردد. (14)

درمان گیاهی ناراحتیهای روده

بهبود سلامتی رودهها: فیبر موجود در چاودار با اتصال به سموم داخل رودة بزرگ و دفع آنها و نیز اتصال به مواد شیمیایی سرطانزا باعث کاهش آسیب به سلولهای روده و جلوگیری از ایجاد سرطان رودة بزرگ میشود. (15) با اتصال به نمکهای صفروای [4]و دفع آنها، بدن مجبور است با شکستن کلسترول، نمکهای صفراوی تولید کند، که در نهایت منجر به کاهش کلسترول نیز میشود. (16)

همچنین ببینید

زنجفیل

بررسی خواص طبی زوفا و زنجفیل

بررسی خواص طبی زوفا و زنجفیل خواص طبی زوفا( Hyssop) گرم و خشک سرفه و …

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *