معماری
خانه / دانستنیهای مفید پزشکی و رژیم غذایی / چه رابطه ایی میان شکر و مغز وجود دارد؟
چه رابطه ایی میان شکر و مغز وجود دارد؟
چه رابطه ایی میان شکر و مغز وجود دارد؟

چه رابطه ایی میان شکر و مغز وجود دارد؟

چه رابطه ایی میان شکر و مغز وجود دارد؟

شکر و مغز

سلولهای مغز شما همانند سایر اندام بدن از آنچه میخورید و می آشامید تغذیه میکند.

مغزنان از غذای جذب شده، موادی را تولید میکند که نقش تعیین کننده ای در هوشی و حافظهو روحیه شما دارد. آیا این وضع را تاکنون تجربه کرده اید که با مصرف بعضی از مواد خوراکی و یا غذاهای سنگین، فعالیت فکری شما تغییر میکند، گاهی دچار آشفتگی و یا دچار بی حسی کامل یا هوشیاری می شوید؟ بعضی خوراکی ها آرامش بخشند و برخی تمرکز و حافظه را تقویت میکنند. فراموش نکنید حتی اگر شما غذاهای مناسبی را مصرف کنید باز هم ممکن است دچار کمبود مواد معدنی یا ویتامینها شوید، زیرا ممکن است آگاه نباشید که چه خوراکی هایی مواد مورد نیاز مغز را نابود میکنند.

این مسأله برای کودکان، زنان و کسانی که میخواهند حداکثر استفاده را از مغز خود داشته باشند، حایز اهمیت است. انبیا و ائمهٔ اطهار و اطبای قدیم به پیروی از ایشان درمان های جسمی و روانی را از طریق ایجاد هماهنگی بین چهار خلط بلغم، صفرا، سودا و خون انجام میدادند. بیش از آن که پزشکی امروز، علم تغذیه را کشف کند طب قدیم پی برده بود که تغذیه، اساس درمان است. در کتاب تغذیه و مغز آمده: تلقی ما نسبت به خلط و معالجات بقراط، هر چه باشد می توان گفت که طب جدید چیزی اختراع نکرده است.

و در بسیاری موارد خواصی را که طب قدیم به مواد خوراکی نسبت میداد، تأیید نموده است؛ مثلاً کاهو با بذر آن برای تسکین شهوت مفرط تجویز می شد، اکنون علم متوجه شده است که کاهو دارای ماده آرامبخش “لاکتوسین است. دانش پزشکی اهمیت تغذیهٔ مناسب را برای مغز کشف کرده است، ولی متأسفانه پزشکان به ندرت در این زمینه آگاهی لازم را دارند. کاترین کوسمین پزشک مشهور متخصص تغذیه میگوید: عجیب نیست که تعداد زیادی از پزشکان درباره اهمیت تغذیه اطلاع چندانی ندارند؛ قابل توجه این است که علم تغذیه رشتهٔ مستقلی است و معمولاً غیر پزشکان در زمینهٔ آن فعالیت میکنند. مواد غذایی علاوه بر آثار سودمندی که برای سلامتی دارند، میتوانند به عنوان دارو یا مواد مؤثر بر روان و مغز نیز استفاده شوند.

دکتر مارتینه میگوید: «افتخارات قدما را نباید نادیده بگیریم، معنی و مفهوم سنت را باید عمیقاً درک کنیم و در عین حال تحول را نیز نباید از نظر دور بداریم. نباید تصور نماییم که جهان از هنگامی که ما بهدنیا آمده ایم پیدا شده و کرهٔ زمین در عصر ما شروع به چرخیدن کرده است.» بدن انسان مانند کشوری است که نوعی شبکه ارتباطی، همهٔ مناطق آن را به یکدیگر متصل میکند، این شبکه دستگاه عصبی نام دارد. وقتی که اطلاعات سریع منتقل می شوند همه چیز خوب پیش میرود و بدن سالم است و به نحو مؤثری عکس العمل نشان میدهد. برای آن که اطلاعات، به طور هماهنگ در بدن جریان یابد باید مرکز اطلاع رسانی اثربخش، وجود داشته باشد و این نقش را مغز ایفا میکند.

مقایسهٔ شبکه تلفنی و نظام عصبی انسان مقایسه ای درست و منطقی است. اطلاعاتی که در نظام عصبی انسان جریان دارد ماهیتی زیستی الکتریکی دارد. نظام عصبی با بیش از ۱۰ میلیارد سلول عصبی به نام نرون ساخته شده است. سلولهای عصبی، نوعی جریان الکتریکی منتقل میکنند و قسمت های مختلف بدن را به فعالیت وا می دارند. آیا میدانید مغز شما بیش از ۱۵ میلیون میلیارد ارتباط الکتریکی دارد؟ آیا میدانید مغز شما با بیش از ۱۷ تریلیون سلول ساخته شده است؟ سلولهای عصبی مستقیماً با یکدیگر تماس ندارند، بلکه از یکدیگر جدا هستند و بین آنها شکاف سیناپسی وجود دارد. جریان عصبی در این مکان به یک عامل شیمیایی شبیه هورمون ها تبدیل میشود که مسؤول انتقال اطلاعات خاصی به سلول های بعدی است و پیامهای خشنودی، درد، توجه، خطر یا آرامش و غیره را منتقل میکنند. این عوامل شیمیایی را ناقل های عصبی مینامند.

آیا میدانید مغز چه تعداد ارتباط شیمیایی دارد؟ برای درک آن عدد یک را نوشته و هشتصد هزار صفر جلو آن بگذارید!!! تاکنون پژوهشگران، حدود پنجاه ناقل عصبی کشف کرده اند. در اینجا فقط چند نوع از آنها را که با فعالیت فکری ارتباط دارد نام می بریم.

۱) دوپامین: اپی نفرین، نوراپی نفرین؛ اینها مسؤول بردن پیام های مغز و ایجاد هیجان اند و با حالت شادی و میزان فشار خون ارتباط دارند.

۲) سروتونین: نوعی ناقل عصبی است که احساس آرامش و سستی را منتقل میکند و اگر تولید آن افزایش یابد حالت خواب و بی حالی ایجاد میشود. اختلال در تولید آن با فشارروحی، عصبانیت و اختلال در خواب و افسردگی و حالت های شیدایی (مانیایی) مرتبط است.

۳) اندروفین: به نظام عصبی آرامش میدهد و درد را تسکین میدهد.

۴) استیل کولین: یک ناقلی عصبی حیاتی برای حافظه و یادآوری است و در افرد مبتلا به آلزایمر، این ناقل عصبی کم است. این ناقل های عصبی شگفت آور که فکر و عاطفهٔ انسان را کنترل میکنند به خودی خود تولید نمی شوند بلکه از زنجیره های اسید آمینه و از طریق تغییر شکل آنزیمی به وجود میآیند.

این نکته را به یاد داشته باشید که: هر نوع ناقل عصبی برای انتقال پیام خود، از اسید آمینه خاصی استفاده میکند؛ بنابراین با انتخاب تدبیر غذایی خاصی، میتوان یک نوع ناقلی را بیش از هر ناقلی دیگر فعال کرد. تیروزین یک اسید آمینهٔ غیرضروری است (یعنی توسط بدن تولید می شود و نیازی نیست که از خارج وارد بدن شود). این اسید آمینه موجب تولید دوپامین، اپینفرین، و نوراپینفرین میشود.

آنها مسئول بیداری مغز هستند و خود تیروزین هم موجب تولید استیل کولین نیز میشود که مسؤول بیداری مغز است. اسید آمینه به طور عادی در بدن از «فنیل آلانشین» تولید می شود و فنیل آلاثین، اسید آمینهای است که فقط در مواد غذایی یافت می شود (یعنی اسید آمینه ضروری) برای این که تأثیر آن را روی مغز دریابید به این خبر توجه کنید: در یکی از جنگها به تعدادی از خلبان ها تیروزین تزریق کردند؛ در نتیجه ۲۸ ساعت بدون هیچ اشکالی بیدار بودند. این اسید آمینه، در بادام، کنجد، کدو حلوایی، تخم مرغ، لبنیات و گوشت وجود دارد.

یک نکته مهم

تریپتوفان ، یک ناقل عصبی دیگری به نام سروتوئین تولید میکند که آرامبخش است و فقدان آن به بیخوابی، تند مزاجی و ناراحتی عصبی منجر میشود و حتی ممکن است کمبود آن فرد را به می خوارگی بکشاند. در مغز مانعی وجود دارد که ورود خون را به مغز دقیقاً کنترل میکند. برای ورود تریپ توفان به مغز به هیدرات های کربن نیاز است، یعنی اگر بخواهیم تریپ توفان بیشتری به مغز برسد باید هیدرات کربن مصرف کنیم تا قند خون افزایش یابد و انسولین ترشح شده توسط لوزالمعده، راه دسترسی به مغز را باز کند.

پس برخلاف فنیل آلانین، تریپتوفان برای ورود به مغز به انسولین نیاز دارد.

نکته ۱: به طور کلی قندها باعث تولید ناقل عصبی سروتوئین و جذب اسید آمینهٔ تریپتوفان میشوند و وقتی این مواد به مغز نرسد مشکلاتی به وجود میآید. پروفسور ژان لودوره میگوید: پدیده های اخلاقی و روابط اجتماعی در حال ضعیف شدن و گستگی خانواده ها در حال افزایش است. جرم، سرقت و فحشا بروز میکند و چنان چه از ظواهر بر می آید، سوء تغذیه علت اصلی نابرابری اجتماعی و فکری است.

نکته ۲: در یک بررسی روی افراد بالای ۶۰ سال، نتایج زیر به دست آمد: – کسانی که از ویتامین B استفاده کرده بودند حافظه بسیار قوی داشتند. – کسانی که در خون آنها آهن زیاد بود، دارای امواج مغزی قابل مقایسه با بیست یا

-کسانی که میزان کاروتن (تولیدکننده ویتامین A) آنها کافی بود در آزمایش هوش بهترین – کسانی که دچار کمبود ویتامین B بودند از نظر فعالیتهای روحی و مغزی مشکلاتی داشتند.

مغز انسان، به تنهایی، روزانه ۱۸۰ گرم خوراک میخواهد که این خوراک اساساً گلوکز است و بدون وجود آن، مغز نمیتواند به نحو مؤثری فعالیت کند. نکته قابل توجه این که مغز و چشم نمی توانند برای خود گلوکز ذخیره کنند؛ بنابراین باید مرتب سوخت لازم را دریافت کنند. سه مادهٔ خطرناک هستند که به قول دانشمندان آتش به باروت میزنند. و برای مغز، سم مهلک هستند و آنها عبارتند از: قند، کافئین، الکل، سئوال: شما می گویید گلوکز سوخت مغز است پس چرا نباید قند مصرف کنیم ؟ آیا این ناقض نیست؟ نکته مهم این جاست که مغز سوخت می خواهد و نیاز شدید به گلوکز دارد، ولی چه نوع گلوکزی، گلوکز حاصل از قند تصفیه شده قند خون را خیلی سریع بالا میبرد و با | سرعت آن را پایین می آورد. قند و شکر سفید به علت آن که مواد مفید و مهم خود را در طی | فرایند پالایش و فرآوری در کارخانجات از دست داده اند، تبدیل به یک سوخت صنعتی شده اند نه یک سوخت انسانی.

گرچه ممکن است شما تعجب کنید که افراد با مصرف شکرسفید، چگونه سوخت به مغزشان میرسد؛ بله سوخت به مغز میرسد، ولی نه سوختی که بتواند برای آن کاملاً مفید و قابل استفاده باشد؛ بلکه یک سوخت ناقص که با احتراق ناقص باعث عدم استفادهٔ صحیح از کارایی های مغز می شود.

همچنین ببینید

حساسیت غذایی

چگونه در برابر حساسیت بدن خود را ایمن کنیم؟؟

چگونه در برابر حساسیت بدن خود را ایمن کنیم؟؟ ایمنی زایی در برابر حساسیت  مطالعات …

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *