معماری
خانه / درمان دیابت / چگونه با تغذیه میتوان دیابت را مهار کرد؟
اهمیت تغذیه صحیح در پیشگیری و مهاردیابت
اهمیت تغذیه صحیح در پیشگیری و مهاردیابت

چگونه با تغذیه میتوان دیابت را مهار کرد؟

چگونه با تغذیه میتوان دیابت را مهار کرد؟

اهمیت تغذیه صحیح در پیشگیری و مهاردیابت

تغذیه صحیح، نقش مهمی در برنامهٔ معالجه، پیشگیری و کنترل دیابت دارد. مثلاً انواع غذاهایی که شخص دیابتی می خورد برمسیر بیماری تأثیرخواهند گذاشت. رژیم غذایی، یا برنامهٔ خوردن غذا، همانگونه که از نام آن پیداست در معالجه ومدیریت دیابت بسیار مهم و حیاتی است. به این دلیل است که افرادی که پی به دیابت خود می برند. نخست به متخصص تغذیه مراجعه میکنند تا عادات غذایی آنها را تجزیه و تحلیل کند و برنامه های تغذیهٔ بهتری برایشان تنظیم کند.

رعایت رژیم غذایی مناسب در کنترل بیماری دیابت بسیار ضروری و مهم است. اما این به این معنا نمی باشد که شما باید غذای خود را از دیگر اعضای خانواده جدا کنید، بلکه همهٔ افراد خانواده شما میتوانند با رعایت این رژیم، زندگی سالمی داشته باشند. بررسی های پزشکی نشان می دهد که تغذیهٔ نامناسب علت بسیاری از بیماری ها است و بیماری دیابت نیز از جمله بیماری هایی است که پزشکان یکی از مهمترین عوامل ابتلا به آن را تغذیه نامناسب میدانند. لازم است خوب بخورید اما از اصول تغذیهٔ سالم پیروی کنید.دیابت، از بیماری هایی است که با رژیم درمانی صحیح می توان آن را بهبودبخشید. تقریباً ۳۰ درصد از موارد دیابت را میتوان با کمک رژیم درمانی همراه با تمرینبدنی کنترل نمود. فقط خوردن کافی نیست، چه موقع و چه چیزی را بخوریم مهم است. افراد مبتلا به دیابت باید از مواد غذایی گوناگون و گروه های غذایی، مصرف نمایند تا از یکنواختی در رژیم غذایی اجتناب گردد.

توصیه های مهم غذایی:

  •  هرگز گرسنه و بدون خوردن صبحانه، منزل را ترک نکنید.
  • صبحانه را خوب بخورید. توصیه میشود از مواد غذایی دارای انرژی تدریجی استفاده نمایید.
  • شکلات، کیک های شیرین، کلوچه ها، پیراشکی، بیسکویت و کیک ها و شیرینی های خامه ای وژله ای و مانند آنها را از صبحانه خود حذف کنید.از نان سبوس دار در صبحانه بیشتر استفاده نمایید. بهتر است از نانی که با آرد سبوس دار پخته شده باشد (به جای نان سفید) استفاده کنید. نان سبوس دار (مانند نان سنگک و نان جو) بیشتر مصرف نمایید. نان کامل مانند نان سنگک، مواد حفاظتی مهم همچون آنتی اکسیدان، ویتامین C، اسیدفولیک، روی، سلنیوم و منیزیم دارد، زیرا از غلات کامل و سبوس تهیه شده است.
  • تخم مرغ بخورید. به کسانی که تخم مرغ را برای صبحانه ترجیح میدهند توصیه می شود در هفته حداکثر ۴-۳ عدد تخم مرغ مصرف کنند، آن هم به صورت آبپز یک صبحانه برای افرادی که چربی خون پایینی دارند، میتواند یک املت پرمحتوا شامل یک تخم مرغ کامل به همراه دو سفیده تخم مرغ، فلفل شیرین، پیاز، گوجه فرنگی و کمی زردچوبه باشد. به این صبحانه کمی میوه یا حداقل یک لیوان آب میوه تازه و طبیعی اضافه کنید.
  •  از سبزی و میوه برای صبحانه استفاده نمایید. بهتر است کم کم عادت کنید ازسبزی و میوه برای صبحانه خود بهره ببرید. میوهٔ اول صبح مخصوصاً سیب یا موزیاانگور و یا یک لیوان آب هویج یا آب سیب، به شما طراوت و شادابی می دهد، ضمن این که برای سلامتی و به ویژه در کاهش وزن بسیار مفید است.
  •  از خوردن غذاهای کافئین دار مانند چای، قهوه و کاکائو خودداری کنید، و به جای آن از دمنوش به، برگ به، دمنوش سیب و بادرنجبویه به جای چای و سایر اقلام زبان بار استفاده کنید.صبحانه را با آرامش و فارغ از دغدغه هایی مانند دیرکرد وقت و زمان سرویس اداری و یا ساعت اداری میل کنید.
  • در هنگام صبحانه با اعضای خانواده صحبت کنید و از بیان و یادآوری آن چه نشاط را از شما دور میکند، خودداری نمایید.
  •  از خوردن غذاهای سنگین و پرچرب، به هنگام شام خودداری کنید، زیرا این کار اشتهای شما را کور میکند.
  •  سعی کنید که مقدار زیادی میوه، غلات کامل سبوس دارو مواد پروتئینی کم چربی بخورید. تخم مرغ، ماست میوه ای، نان و کیک های پخته با غلات کامل (برنج، گندم یا جو سبوس دار)، جودوسر (یولاف) از جمله غذاهای انتخابی برای صبحانه میباشند که برای افراد دیابتی بسیار مفید و مؤثراست، مخصوصاً یولاف (به صورت آرد کامل). اگر وقت کافی برای خوردن صبحانه کامل ندارید میتوانید غذایی سرپایی مانند پنیر و گردوویا کره حیوانی با عسل، ارده و شیرهٔ انگور یا توت، کورن فلکس همراه با شیر. تخم مرغ به صورت نیمرو، عدسی همراه با گلپر و روغن زیتون، آش شله قلمکار، آش جو، میوه، نان (نان سنگک، نان جو) یا کلوچهٔ غلات سبوس دار بخورید.
  •  شام را در ساعات ابتدای شب صرف نمایید. برای اینکه اشتهای کافی برای خوردن صبحانه داشته باشید، شام را در ساعات ابتدای شب صرف کنید و حتی الامکان شب ها در ساعات معینی بخوابید تا صبح زود بیدار شوید و وقت کافی برای خوردن صبحانه داشته باشید.زودتر از خواب بیدار شوید و پس از نمازونیایش به درگاه خداوند متان، به خاطر تمام نعمت هایی که به ما ارزانی فرموده، به نرمش های معمولی بپردازید. کمی آب طبیعی و تازه مصرف کنید و زمان لازم برای صرف صبحانه را درنظر بگیرید. خوردن آب یخ و حتی خنک برای معده به شدت ضرر دارد و معده را به سمت سردی و بلغم می برد، از آب جوشیدهٔ ولرم استفاده کنید
  • هنگام صبحانه، قبل و بعد از آن هرگز سیگار نکشید. هرروزه با نوشیدن آب جوشیدهٔ ولرم همراه با کمی آبلیموترش تازه به مقدار کافی (۶-۸ لیوان) میتوانید مطمئن شوید که بدن شما تمام مواد ضروری را برای حفظ تندرستی در اختیار دارد. یک لیوان آب ولرم پس از بیدار شدن از خواب و یک یا دو لیوان دیگر یک ساعت تا نیم ساعت قبل از هر وعدهٔ غذایی بنوشید. آب سرد خلاف آموزه های طب اسلامی و طب ایرانی . سنتی است و معده را رطوبی و بلغمی می نمود. و در گوارشی مواد غذایی وارد شده به معده دچار اختلال و اشکال می نماید.
  • از نوشیدن آب بین غذا و حتی بلافاصله پس از غذا خودداری نمایید. استفاده از آب در بین غذا به مقدار فراوان، موجب رقیق شدن بیشتر محتویات داخلی معده (عصبیرو اسید و آنزیم های هاضمه) و در نتیجه اختلال در گوارش و جذب مواد غذایی می شود. خوردن مایعات با غذا هم چنین یک حالت انبساط و گشاد شدن به معده میدهد که انسان احساس نفخ و پری شکم میکند. شکم های متورم و برآمده نیتیجه ، نجویدن غذا مصرف مایعات و مخصوصاً آب درمیان غذاست ،
  •  به محض نشستن در کنار سفره یا میز غذا هرگز آب نخورید. سعی کنید غذا خوردن را از نوشیدن آب جدا کنید. پیش از غذا و یا ۲ ساعت بعد از غذا آب بنوشید. غذا را با کمی نمک آغاز کنید. چنانچه از نوشیدن آب خسته می شوید می توانید از نوشیدنی های کم کالریمانند دوغ کم چرب، یا آب میوه طبیعی و تازه که میزان آب آنها زیاد است استفاده نمایید. بخشی از سهمیه روزانهٔ آب خود را میتوانید از دمنوش های گیاهی، یا عصاره های طبیعی گرفته شده از میوه ها وسبزیجات تازه و از عرقیات گیاهی مناسببا مزاج خود تأمین کنید.
  •  اگر شما خیلی چاق هستید، لازم است که به طور معمول روزانه در حدود یک لیتر آب بنوشید. هرگز نباید پس از انجام یک فعالیت سنگین بلافاصله آب سرد نوشید، زیرا آبسرد به کلیه ها، ریه ها و نیز دستگاه گوارش آسیب می رساند؛ بنابراین آب را پس از کمی استراحت و کاهش دمای بدن مصرف کنید.
  • ورزشکاران نباید هنگام کاهش وزن از آب خود بکاهند، بلکه فقط باید چربی اضافه، و نه همهٔ چربیها را از بین ببرند.
  • آب را در یک بطری یا فلاسک همراه خود داشته باشید و یا آن را درخانه یا محیط کار در یخچال نگه دارید. یک بطری و یا لیوان پر از آب را در روی میزتحریر خود در مقابل چشمان خود قرار دهید تا شما را برای نوشیدن مقدار بیشتری آب یادآوری نماید.
  • آب را کم کم بنوشید، چون آب نباید معده را اشغال و سنگین کند (تجربع آب یعنی جرعه، جرعه نوشیدن و سلام و درود فرستادن به شهدای کربلا)
  •  اگر در منطقهای زندگی می کنید که آب آن جا حاوی کلر زیادی است، جوشاندن آب، قبل از نوشیدن یا نگهداری آب در پارچ به مدت یک شب در یخچال به منظور تبخیر شدن کلر آبهای شهری، راهکار خوبی برای درامان بودن از کلر، که باعثتخریب پرزهای معده است میباشد. در هفته ۲-۳ بار ماهی بخورید. ماهیها، به ویژه ماهیهای چرب دارای نوعیچربی هستند که می توانند باعث کاهش چربی خون شوند؛ ماهی دارای اسیدهای چرب اشباع نشده و امگا۳ میباشد. بنابراین از ماهی بیشتری در برنامهٔ غذایی خود استفاده کنید. مشروط براین که از مصلحات آن یعنی خرما یا عسل و ادویهٔ مناسب نیز استفاده شود
  • روغن زیتون مصرف نمایید. روغن زیتون بر روی رگ ها و کلسترول خون تأثیر فراوانی میگذارد و رگ ها را لایروبی میکند.
  •  مراقب غذاهای کلسترول دار و روغن های صنعتی نباتی که از پارافین و مواد مشکوک تهیه می شوند، باشید.
  • دانهٔ سویا مصرف کنید. سویا، از جمله مواد غذایی ای است که چربی خون را کاهش میدهد. مصرف چربیها را کاهش دهید. ورزش کنید
  • از مصرف سی های حاوی زرده تخم مرغ، مایونز، کره، روغن نارگیل و روغنهای جامد نباتی اجتناب نمایید.
  • به جای سرخ کردن، غذاها را به صورت کبابی یا آب پز، یا بخارپز مصرف نمایید. از مصرف نان ها و شیرینی های تجاری پرهیز نمایید؛ زیرا بیشتر آنها با روغن زیاد با ترانس بالا به نام شیرینی های کره ی و زردهٔ تخم مرغ تهیه شده اند. از این رو موجب بالا رفتن چربی خون می شوند. شیرینی های معروف به شیرینیهای خامه ای که خامهٔ آنها از پودر سفیدهٔ تخم مرغ تهيه میشوند به شدت پرهیزکنید. گول تبلیغات فریبندهرا در مورد موادغذایی نخورید. هم از مصرف سیر غافل نشوید. سیرمیزان چربی خون را کاهش می دهدمصرف گوشت قرمز مخصوصاً گوشت گاو را کنار بگذارید و از گوشت شتر و شترمرغ و گوشت پرندگان ارگانیک و طبیعی استفاده کنید
  •  مصرف میوه و سبزیجات را فراموش نکنید. مصرف میوه و سبزی به طور منظم در برنامهٔ غذایی روزانه، نقش مهمی در کاهش چربی دارد. کلم بروکلی به دلیل داشتن النصر کروم، بهترین سبزی مادهٔ غذایی برای دیابتی ها میباشد.
  • پیاز بخورید. پیاز خام یکی از مهمترین مواد غذایی است که باعث افزایش کلسترول خون  میشود.
  • مصرف فیبر را افزایش دهید. با افزودن غذاهای پرفیبر مانند غلات کامل و نان سبوس دار به برنامه غذایی میتوانید میزان کلسترول بد را کاهش دهید. (فیبر نان های کامل موجب جذب کلسترول و قند اضافی در روده شده و آن را به راحتی دفع میکند او از یبوست و بواسیر و شقاق و سرطان کولون جلوگیری می نماید). چاقی، اغلب باعث از کار افتادن گیرنده های انسولین می شود، در نتیجه، سلول قادر به جذب قند نبوده، قند خون افزایش می یابد. هنگامی که وزن بدن کم است مقدار کافی انسولینی که در بدن وجود دارد میتواند قند را بسوزاند، ولی هنگامی که وزن  بدن زیاد است انسولین برای سوزاندن قندی که در سراسر بدن وجود دارد کم می آورد. افزون برآن، این افراد چاق بیش از دیگران در معرض ابتلا به بیماری های قلبی-عروقی،  ناراحتیهای تنفسی، عضلانی، مفاصل، فشار خون و چربی خون بالا قرار دارند. کودکان مبتلا به اضافه وزن و چاقی، پیش از بلوغ در معرض ابتلا به دیابت قراردارند. پژوهشگران دانشگاه جورجیا در تحقیقات خود دریافته اند که اضافه وزن و چاقی در کودکان میتواند باعث کاهش استحکام استخوان ها و نیز ابتلا به دیابت شود. آمار نشان داده است که شیوع دیابت نوع ۲ در کشورهایی با رژیم غذایی پرچربی،  بیشتر است. برعکس، در بین ژاپنی ها و اسکیموها که غذای اصلی آنها ماهی است. بیماری دیابتی کمتر دیده می شود. هرقدر چربی موجود در ناحیهٔ شکم شما بیشترباشد، خطر ابتلا به دیابت بیشتر است. خطر ابتلا به دیابت بیشتر در افرادی است که چربی در داخلی شکم و در زیرپوست شکم آنان تجمع یافته است.

همچنین ببینید

دیابت

کاملترین نسخه از انواع بیماری دیابت

کاملترین نسخه از انواع بیماری دیابت انواع بیماری دیابت دیابت شناسان جدید، دلایل زیادی دارند …

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *