معماری
خانه / اشنایی با داروهای گیاهی / گیاه دارویی خرفه چه بیماری هایی را درمان می کند؟
گیاه خرفه
گیاه خرفه

گیاه دارویی خرفه چه بیماری هایی را درمان می کند؟

 گیاه دارویی خرفه چه بیماری هایی را درمان می کند؟

گیاه خرفه چیست؟

یکی دیگر از گیاهان دارویی که امروز به معرفی ان می پردازیم گیاه دارویی خرفه است .

گیاه خرفه گیاهی است یک ساله از خانواده  Potulacaceae این گیاه دو نوع است، وحشی و پرورشی که وحشی آن با ساقه  خوابیده، کمی قرمز و با برگ  دایره ای گوشتی می باشد که دور گل کوچک زردرنگ آن ظاهر می شوند. نوع پرورشی آن با ساقه ضخیم گوشتی، سرخ رنگ و قائم می باشد که بلندی ان ۱۰ تا ۴۰ سانتی متر و برگ  آن گوشتی، کلفت با کرک کوتاه است. تخم  آن سیاه و بسیار ریز می باشد. نوع وحشی آن معمولاً در  مناطق معتدله دنیا همه جا و در نواحی سایه دار و مرطوب در مزارع، موستان ها و حاشیه دریاچه ها می روید. در ایران به طور معمولی کاشته می شود ولی به طور وحشی نیز در مناطق شمال ایران در اطراف رشت، لاهیجان، اطراف تهران، تفرش، اراک و سایر نواحی می روید
نام  دیگر این گیاه در طب سنتی عبارت است از:پرپهن – فرفخ – بقلةالمبارکه – بقلةالزاهرا – بقلة الاينه – خلفه – رجله – بقله – بقلة الخمقاء – بقلة الابيض – بقله مباركه – بقله فاطمه – تورک – فرفحین – پرپین – پرنیان – بقلةالزهرا – رجله – فرفهن – فرفین – بوخله – حفرج.

طبیعت آن: سرد و تر است.

ترکیبات شیمیایی: در یک صد گرم شاخه و برگ خام آن مواد زیر موجود است: آب ۹۲ گرم – پروتئین ۱/۷ گرم – چربی ۰/۴ گرم – با هیدرات ها کربن ۲/۵ گرم – کلسیم ۱۳۰ میلی گرم – فسفر ۳۹ میلی گرم – آهن ۳/۵ میلی گرم – تیامین ۰/۰۳ میلی گرم – ۹ ژیبوفلاوین ۰/۱ میلی گرم – نیاسین ۰/۵ میلی گرم – آلومینیوم – منیزیم – منگنز – پتاسیم. – سدیم – پوریا – تانن – مواد لعابی لزج

در یکصد گرم شاخه و برگ پخته با آب کم آن مواد زیر موجود است: آب ۹۴ گرم – پروتئین ۲/۲ گرم – چربی ۰/۳ گرم – هیدرات های کربن ۲ گرم – کلسیم ۸۶ میلی گرم – فسفر ۲۴ میلی گرم – تیامین ۰/۰۲ میلی گرم – رایبوفلاوین ۰/۰۶ میلی گرم – نیاسین ۰/۴ میلی گرم.

ویتامین ها: A –  C  25 – B  میلی گرم – 2 K و O در برگ خرفه وجود دارد.

خواص برگ خرفه:

آن را بخورید. خنک کننده، کمی مدر، قابض و ضد اسکوربوت است، سوزش مجاری ادرار را برطرف می کند و برای سوزاک مفید است، مقوی بادگرم مزاجان می باشد، بیماری های کبد، انسداد طحال،  سنگ کیسه صفرا، سنگ کلیه و مثانه، استسقا، نواسیر و دیابت را درمان می کند، عطش را تسکین می دهد. خونریزی حیض و خون روی از هر عضو را قطع می کند، حرارت و سوزش و درد رحم را درمان می کند، برای رفع کمبود ویتامین C در بدن مفید است.

بیست و پنج گرم از آن را در یک لیتر آب جوش دم کنید و آب آن را به مرور بنوشید. عصبانیت را برطرف می کند و اگر موقع خواب خورده شود، بی خوابی را برطرف می سازد.

تازه آن را بکوبید، آب بگیرید و با آب آن خود را بشویید. خارش قسمت زنانه یا واژینال را برطرف می کند، تب گرم را تسکین می دهد.

آن را با پیاز و کمی روغن سرخ کنید و بخورید. اسهال صفراوی و اسهال خونی را قطع و روده ها را تقویت می کند.

کسانی که جثه  لاغر و خشک همراه با مزاجی گرم دارند، اگر مدتی هر روز خرفه بخورند، جسم آنان را فربه و مرطوب می کند.

جوان  که زیادتر از حالت طبیعی محتلم می شوند، عصاره برگ تازه آن را بر بدن بمالند یا در صحرا روی این گیاه بخوابند، احتلام آنان نقصان می یابد.

هم آن را هر روز بخورید و هم آب تازه  آن را با آرد جو مخلوط کرده و بر بدن بمالید. کهیر را معالجه می کند، برای جرب و حکه و ورم بیضه ها و تخمک نافع است

بیست گرم خشک آن را نرم بکوبید و با شکر و جلپ بخورید. تب ها و سرفه گرم را تسکین می دهد

تازه  آن را با برگ کاسنی تازه مخلوط کرده و بکوبید و چند ساعت مثل حنا بر موضع ناراحت بدن بمالید. باد سرخ را درمان می کند.

برگ و ساقه آن را خشک کنید، بعد آن را بسایید تا کاملاً نرم شود و در دهان بریزید. برای درمان زخم دهان نافع است.

آن را در دهان بجوید. کندی دندان که از ترشی یا میوه  ترش یا به هر علت دیگر ایجاد شده باشد را برطرف می کند.

عصاره آن را بر موضع بمالید. التهاب های گرم چشمی را برطرف می کند.

برگ و ساقه آن را بکوبید و ضماد کنید. برای تسکین حرارت اعضا و معده و کبد مفید است.

آن را بکوبید، با حنا مخلوط کنید و هر شب بر دست و پا بگذارید. حرارت و خیسی دست و پا را برطرف می کند.

برگ و ساقه  آن را بکوبید و با روغن گل سرخ ضماد کنید. سردرد گرم را تسکین می دهد، سوختگی از آتش را درمان می کند.

هم آن را بخورید و هم شیره آن یاکوبیده  آن را ضماد کنید. برای تحلیل ورم، تومور و آبسه و درمان بواسیر مفید است، برای درمان گزیدگی نیش حشرات، عقرب گزیدگی و مارگزیدگی نیز نافع می باشد.

زن حامله از مصرف آن بپرهیزند، اسراف در مصرف آن قوه  بینایی را نقصان می دهد، در افراد سرد مزاج باعث بی اشتهایی و ضعف قوه  باه می شود.

مصلح آن: مستکی – کرفس و نعناع می باشد.

 خواص تخم خرفه:

تخم خرفه تصفیه کننده خون و تسکین دهنده‌تشنگی است و برای رفع سرفه می‌تواند مفید باشد. در طب سنتی به عنوان تب‌بر، ضدعفونی کننده، ضداسکوربوت (بیماری‌ ناشی از کمبود ویتامین C)، ضد اسپاسم، مدر و ضد کرم استفاده می‌شودهر روز صبح و شب، آن را در شیر یا آب بجوشانید و بخورید. جهت دفع کرم کدو مفید است.شیره آن را بگیرید و با دوغ ترش یا سرکه مخلوط کنید و بخورید، عطش را تسکین می دهد.آن را بجوشانید و با آبش دهان اطفال را بشویید. زخم ها و جوش داخل دهان آنان را برطرف می کند.

همچنین ببینید

هوفاريقون

با عرق هوفاریقون میگرن را برای همیشه درمان کنید …!

با عرق هوفاریقون میگرن را برای همیشه درمان کنید …!   هوفاريقون چیست ؟ گل …

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *