معماری
خانه / اشنایی با داروهای گیاهی / گیاه پنیرک،برگ، گل، تخم آن
گیاه پنیرک
گیاه پنیرک

گیاه پنیرک،برگ، گل، تخم آن

   گیاه پنیرک

نام های دیگر این گیاه در طب سنتی عبارت است از:پین دیره – نان کلاغ -گل خیر – خیرو- خبیز – خبازی – حبابی – ملوخیا-خطمی – خطمی کوچک ۔ خطمی معطر – خطمی مشک بو.

یکی دیگر از گیاهان دارویی که امروز به معرفی ان می پردازیم گیاه دارویی گیاه پنیرک است . گیاه پنیرک گیاهی است از خانواده یMaivaceae که دارای دو نوع می باشد (نوع کبیر و صغیر).

۱– نوع کبیر: گیاهی است علفی پایا و یا دو ساله با ساقه ی راست و استوانه ای که بلندی آن ۸۰-۴۰ سانتیمتر می باشد. برگهای آن متناوب با دمبرگ بلند و با بریدگی عمیق است که برگ را به ۷-۵ قسمت تقسیم می کند. گل های آن درشت است که در ماه های اردیبهشت تا تیر به رنگ قرمز مایل به بنفش ظاهر می شود. ریشه ی آن عمودی، کمی ضخیم، گوشت دار، سفید رنگ و اب دار و ساقی ی آن پوشیده از کرک می باشد. تخمدان آن آزاد مدوّر و دارای خانه های متعدد می باشد. میوه ی آن کپسول گردو مدور است که در خانه های متعدد و مشخص ان در هر خانه یک دانه قرار دارد. واریته ایی از آن در ایران می روید، در نواحی البرز، کرج، کن، بیلغان، آذربایجان نزدیک تبریز، در خوی در قراچال و کوه های گرد، در اراک، در خراسان در کوپه داغ، قوچان و بین تربت حیدریه و اسدآباد مشهد و در جنوب در شیراز، کرمان و بلوچستان دیده شده است.

۲- نوع صغیر برگ و گل در تمام قسمتها کوچک تر از نوع کبیر است. بلندی آن در حدود یک وجب و حداکثر به نیم متر می رسد. برگهای آن گردو گل های آن سفید با رگه های قرمز یا قرمز شرابی است. این گیاه نیز در اغلب مناطق ایران می روید،از جمله در دامنه های البرز، اطراف تهران، هفت حوض، در مناطق شمال ایران، اطراف گیلان، آستارا، آذربایجان، دلیجان و نزدیک تبریز و خوی، مناطق مرکزی ایران در اصفهان، سمنان، اراک، منطقه ی خراسان در قوچان، کوپه داغ و در مناطق جنوب در جزیره ی قشم، بندرعباس، کرمان و بلوچستان به طور خودرو دیده می شود.

طبیعت آن: کمی سرد و تر است و عده ای آن را معتدل می دانند.

خواص  گیاه پنیرک در طب سنتی:

۱- سی گرم از آن گیاه را در یک لیتر آب جوش دم کنید و آب صاف کرده ی آن را به مرور بنوشید. اعتدال دهنده، ملین و نرم کننده، خشک کننده و تب بر است، اخلاط غلیظ را رقیق و اخلاط خیلی رقیق را معتدل می نماید، خشونت صدا که ناشی از حرارت و خشکی باشد را مداوا می کند، انسداد مجاری کبد را باز می کند، موجب ازدیاد ترشح ادرار و شیر می شود، برای درمان یرقان، زخم معده، شکم روش و سوزش مجرای ادرار مفید است، در موارد ناراحتی های غشاهای مخاطی مجاری ریه و مثانه و ادراری تجویز می شود.

۲- این گیاه به شکل ضماد در استعمال خارجی برای رفع التهاب های پوست مصرف می شود

خواص  برگ پنیرک :

۱- نشستن در آب دمکرده ی آن برای نرم کردن ورمهای مقعد و استحکام عضلات رحم نافع است.

۲- ضماد ساییده ی برگ آن برای شکستگی اعضا، تحلیل ورمهای گرم و گزیدگی زنبور مفید است.

۳- اگر بکوبید و با روغن زیتون مخلوط کنید و ضماد نمایید، برای رفع سوختگی از آتش و باد سرخ و گزیدگی عقرب نافع است.

  گل پنیرک

ترکیب شیمیایی، ماده ی رنگی به نام مالوین – لعاب شامل مواد ال آرابینوزوال، رامنوزودی و گالاکتورونیک

خواص گل پنیرک :

۱- ده گرم از آن را در یک لیتر آب جوش دم کنید و هر صبح، ظهر و شب هربار یک فنجان از اب صاف کرده ی آن را بنوشید سینه را نرم میکند و سرفه را تسکین می دهد.

۲- با آب جوشانده ی آن قرقره کنید و دهان شویه نمایید. بسیار نافع است.

تخم پنیرک

خواص تخم پنیرک :

۱- بیست گرم از آن را بخورید.

برای تسکین سرفه های گرم و خشک، رفع گرفتگی آواز، تقویت روده ها، لینت شکم و زخم کلیه و مثانه مفید است.

۲- ضماد آن برای رفع ناراحتی از گزیدن زنبور مفید میباشد.

۳- ضماد آن با جو پوست کنده برای رفع ورم های گرم و دردناک وسفت نافع است.

۴- تنقیه ی آن برای رفع سوزش روده ها ،مقعد و رحم نافع است.

 برای معده های ضعیف مضر می باشد. و  مصلح آن زب میوه یا کمپوت میوه است.

همچنین ببینید

درمان میگرن

درمان گیاهی میگرن در طب سنتی!!

درمان گیاهی میگرن در طب سنتی!! میگرن، سردردهای مزمن، سردردهای عصبی، گریپ فصلی، سینوزیت بادرنجبویه …

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *