معماری
خانه / بیماریهای دستگاه گوارش دهان و دندان / یرقان چیست؟ انواع آن کدامند نسخه اول
یرقان
یرقان

یرقان چیست؟ انواع آن کدامند نسخه اول

یرقان چیست؟ انواع آن کدامند؟

 یرقان

یرقان (زردی؛ Jaundice : licteruS) عبارت از زرد رنگ شدن پوست، ملتحمه (پوشش شفاف روی ضلبیه یا سفیدی چشم) و غشاهای مخاطی، در اثر افزایش مقدار بیلی روبین بدن۔ ه معمولاً برای آنکه زردی به آسانی دیده شود باید مقدار بیلی روبین خون به بیش از ۳-۲ میلی گرم در دسی لیتر برسد. ه با به پایان رسیدن عمر هر گلبول قرمز، «هم» (heme) موجود در هموگلوبین آن در طحال و سلول های کبدی (هپاتوسیتها) به «بیلی روبین» (bilirubin) تبدیل می شود. بیلی روبین، رنگدانه (پیگمان) طبیعی بدن است که در کبد پردازش و سپس وارد صفرا و در نهایت از طریق مدفوع دفع می شود.

علل ایجاد زردی به ۳ گروه متفاوت تقسیم می شوند: (hemolytic) S.Jsas (pre-hepatic) gas 5. Ule oo oo علل کبدی (hepatic)علل پس از کبدی (post-hepatic) که به آنها علل خارج از کبدی (extrahepatic) نیز گفته می شود ه زردیهای پیش از کبدی در اثر عوامل افزایش دهنده ی میزان همولیز (تجزیه شدن گلبولهای قرمز) ایجاد می شوند. در کشورهای حاره، بیماری مالاریا میتواند به این طریق موجب زردی شود. بعضی بیماریهای ژنیتیکی، مانند کم خونی سلول داسی شکل و کمبود گلوکز ۶ فسفات دهیدروژناز (فاویسم) با افزایش همولیز باعث ایجاد زردی همولیتیک می شوند. نقایص متابولیسم بیلی روبین نیز به صورت یرقان تظاهر می یابند. معمولاً زردی با تب بالا همراه است. یافته های آزمایشگاهی در این نوع زردی عبارتند از: فقدان بیلی روبین در ادرار؛ وجود اوروبیلی روبین در ادرار به مقدار بیش از ۲ واحد (مگر در شیرخواران که هنوز فلورمیکروبی روده آنها تکامل پیدا نکرده است): افزایش بیلی روبین غیر کنژوگه (unconjugated) در سرم خون. (بیلی روبین غیر کنژوگه یا غیر مستقیم، فرم محلول در چربی و غیر محلول در آب بیلی روبین است که به طور طبیعی به وسیله گردش خون به کبد میرود و در آنجا به فرم محلول در آب، که بیلی روبین كنژوگه یا مستقیم نامیده می شود تغییر مییابد و به این شکل وارد صفرا و سپس از طریق مدفوع دفع می شود). یرقان چیست؟ انواع آن کدامند  ادامه در نسخه دوم

همچنین ببینید

بیماری های رایج بافت های اطراف دندان کدامند؟

بیماری های رایج بافت های اطراف دندان کدامند؟

بیماری های رایج بافت های اطراف دندان کدامند؟ بافت های نگهدارنده  اطراف دندان (پریودونتال: periodontal) …

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *